Mijn hond heeft last van schilfers, wat moet ik doen?
Lijkt het alsof je hond net een wandeling in de sneeuw heeft gemaakt? Alleen…het sneeuwt helemaal niet en de vacht is juist heel droog? Zit je geliefde viervoeter overmatig te krabben? Dan heeft je hond last van schilfers, ook wel ‘roos’ genoemd. Net zoals mensen kunnen honden last hebben van roos, maar geen zorgen! Schilfering is geen ziekte. Toch kan het een indicator zijn van een onderliggende aandoening en dient het verder onderzocht te worden.
Wat is roos nu precies?
Weer of geen weer, honden zijn graag buiten en kijken uit naar die dagelijkse wandeling met het baasje. Hiervoor heeft een hond een beschermend vetlaagje op de huid. Talgklieren zorgen voor het extra laagje door vetachtige stoffen te produceren. Roos ontstaat bij een overproductie van die stoffen en dat kan leiden tot irritatie en schilfering.
Hoe herken ik roos bij mijn hond?
Roos is gemakkelijk te herkennen aan de witte schilfers in de hondenvacht. Ook in de hondenmand of je kleren zal het lijken alsof het heeft gesneeuwd. Afhankelijk van de ernst zijn ook korsten, haarverlies, jeuk of kaalheid symptomen van roos. De huid kan droog ofwel juist vettig aanvoelen, al dan niet gepaard met een onaangename geur.
Vooral honden met een middellange tot lange vacht en puppy’s hebben vaker last van schilfers. Ook een senior-hond blijft op zijn oude dag vaak niet gespaard. De ouderdomskwalen, zoals het doffer worden van de vacht met schilfering tot gevolg, slaan toe. Dit valt gemakkelijk op te lossen en te voorkomen met kwaliteitsvoeding zoals gepersonaliseerde voeding voor puppy’s, op maat gemaakte voeding per ras of voeding voor senior honden.
Wat is de oorzaak van schilfers bij honden?
Gebrek aan kwalitatieve voeding
De meest voorkomende oorzaak van schilfers in de hondenvacht is het gebrek aan kwalitatieve voeding. Een hond heeft – net zoals het hondenbaasje – de juiste voeding nodig om gezond en fit te blijven. Kwaliteitsvolle voeding rijk aan onder andere eiwitten is belangrijk. 30 procent van de eiwitten die je hond dagelijks binnenkrijgt, ondersteunt groei en ontwikkeling van de huid en de hondenvacht. Daarnaast zorgt vitamine A op haar beurt voor de groei van huidcellen en het reguleren van talg. Niet alleen de aanwezigheid van eiwitten en vitamine A is van belang in hondenvoeding, maar ook essentiële vetzuren. Een hond is niet in staat de voedingsstoffen omega 3 en omega 6 aan te maken, maar heeft deze wel nodig. Voeding die deze vetzuren bevat, is essentieel.
Schimmels of luizen
Schimmels (ringvorm of katrienewiel), mijten (Cheyletiella-mijt) of luizen veroorzaken schilfervorming en dit gaat vaak gepaard met kale plekken, roodheid en korsten. Een parasitaire besmetting irriteert de huid van je hond, zet aan tot krabben en veroorzaakt een huidreactie.
Seborroe
Een andere oorzaak is Seborroe. Seborroe is een huidafwijking bij honden die schilfers, een onaangename geur, een vettige vacht en jeuk tot gevolg heeft. De huidafwijking kan erfelijk zijn, veroorzaakt worden een verstoring in de vetstofwisseling of een gevolg zijn van een andere huidaandoening zoals allergie of infectie.
Visschubziekte
De laatste oorzaak van roos bij honden is de aandoening ichthyosis ook wel ‘visschubziekte’ genoemd. Deze erfelijke ziekte is een verhoorningsstoornis waarbij een fout in de genen zorgt voor een stoornis in de vorming van de opperhuid. Er zijn verschillen tussen rassen, maar bijna alle hondenrassen met ichthyosis ondervinden last van overmatige schilfering. In Europa is ongeveer 80% van de Golden Retriever populatie drager. Gelukkig is dit probleem ondertussen gekend en gemakkelijk op te lossen.
5 tips om huidschilfers bij honden op te lossen
Kies kwalitatieve hondenvoeding
Niet alleen zorgt kwaliteitsvolle voeding voor een glanzende vacht, het versterkt ook de huid. Het kiezen van de juiste voeding voor je hond kan een uitdaging zijn. Elke hond is anders en heeft andere noden. Op maat gemaakte hondenvoeding is aangepast aan de specifieke noden van je hond, waardoor niet alleen de schilfers als sneeuw voor de zon verdwijnen, maar ook de gezondheid van je geliefde viervoeter verbetert. 10 eenvoudige vragen, gevolgd door een algoritmische verbetering en Just Russel biedt een uniek voedingsplan aangepast aan het profiel van je hond. Weg met keuzestress en vooral, weg met huidschilfers.
Gebruik anti-roos shampoo voor honden
Is het tijd voor een verfrissend bad? Naast geschikte voeding, is ook geschikte shampoo een must. Het wassen van een hond met schilfers, vereist een geschikte, speciale shampoo zonder chemicaliën of parfum. Ook shampoo van mensen valt hier niet onder, want het kan de huid van je hond verder uitdrogen.
Verjaag parasieten
Ongewenst gezelschap dat aanmoedigt op krabben voorkomen? Behandel je hond tegen parasieten zoals teken, vlooien of mijten.
Maak gebruik van supplementen
Om het tekort aan vitaminen te voorkomen, is het aangeraden supplementen te gebruiken. Het geeft de huid en vacht van je viervoeter een extra boost. Let op, voedingssupplementen hebben een nut, maar brengen ook enkele gevaren met zich mee. Lees alvast enkele tips voedingssupplementen voor honden.
Bewaar op kamertemperatuur
Een droge, jeukende huid tijdens de wintermaanden. Herkenbaar, toch? Ook bij honden zorgt een droog klimaat voor een droge huid. Die droge huid is dan weer een reden tot krabben wat leidt tot irritatie.
Heb je nog een vraag over schilfering of gezonde voeding? Vraag raad aan onze honden- en kattenexpert van Just Russel.
Veel succes!