Hoe zorg ik dat mijn oudere hond genoeg water drinkt?

Odile Geirnaert
10 april 2024
5 min. leestijd

Voldoende water drinken is van groot belang voor de algemene gezondheid van honden. Oudere honden hebben vaak de neiging om te weinig te drinken, wat kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten. In deze blog lees je enkele tips om ervoor te zorgen dat je oudere hond voldoende water binnenkrijgt.

Hoe belangrijk is water voor oudere honden?

Water is zeer belangrijk voor oudere honden. Het bevordert hun levenskwaliteit, en is essentieel om te overleven en functioneren. Voldoende water drinken helpt ook bij twee klachten die vaak bij oudere honden voorkomen: gewrichtsproblemen en spijsverteringsproblemen. De gevolgen van niet genoeg water drinken zijn groot: minder energie, oververhitting, uitdroging, nierproblemen, en blaasontstekingen.

Hoeveel water moet een oudere hond drinken?

De vuistregel die hier geldt: 40-60 ml water per kilogram lichaamsgewicht per dag. Het is natuurlijk belangrijk dat jij als baasje zijn waterinname in de gaten houdt. Merk je dat je oudere viervoeter plots veel meer of minder water begint te drinken, dan kan dit een teken zijn van gezondheidsproblemen. Het is natuurlijk nodig om ook rekening te houden met andere factoren zoals de omgevingstemperatuur, en de lichaamsbeweging van de oudere hond. Lees meer in onze blog over hoeveel water je hond moet drinken.

4 tips om je oudere hond meer water te laten drinken

Het is soms niet eenvoudig om je oudere hond voldoende water te laten drinken. Deze vier tips kunnen je hierbij helpen!

Vers drinkwater

Honden verkiezen vers drinkwater. Probeer altijd zijn drinkbak goed te vullen, zodat het aantrekkelijk is voor je senior hond. Water verversen doe je best minimaal twee keer per dag en vergeet ook niet om regelmatig de drinkbak uit te kuisen. Zo vermijd je dat bacteriën zich nestelen.

Nat hondenvoer

Natte voeding kan handig zijn om de vochtinname van je oudere hond te verhogen zonder veel te moeten doen. Nat hondenvoer bestaat voor 80% uit water, terwijl droge voeding maar 10% water bevat. Het natvoer kan je mengen met de droge brokken van je senior hond.

Meerdere drinkbakken

Het kan soms helpen om in je huis meerdere drinkbakken voor je oudere hond te voorzien. Zet ze op zijn favoriete plekken in je huis, en maak water zo nog toegankelijker.

Belonen

Wanneer je hond water drinkt, kan je hem achteraf een beloning geven. Zo krijgt hij een positieve associatie met water drinken. Probeer hierbij wel te kiezen voor gezonde hondensnacks, want oudere honden hebben een grotere kans op overgewicht. Just Russel creëerde deze gezonde zalmsnacks om jouw trouwe viervoeter mee te belonen.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag