Is je hond bang van onweer? Dat is helemaal niet zo abnormaal. Wist je bovendien dat het een van de meest voorkomende fobieën is bij mensen? Angst voor onweer wordt ook wel brontofobie genoemd. Veel honden en mensen hebben er dus last van en wij vertellen je in deze blog hoe je je hond hierbij kan helpen. Scroll snel verder! ⚡
Hoe weet ik of mijn hond bang is van onweer?
Ik merk vaak op dat mijn hond begint te ijsberen en zich drukker of onrustiger dan anders gaat gedragen als er onweer op komst is. Honden tonen hiermee dat ze zich niet kunnen ontspannen. Blaffen naar de lucht hoort er ook vaak bij en is iets minder leuk voor de buren maar volledig normaal voor een bange hond.
Misschien is jouw hond wel zo bang dat hij zich gaat verstoppen of zijn behoefte gaat doen in huis, dit zijn allemaal signalen van een angstige hond. Een angstige hond neemt vaak ook de volgende houding aan: de staart plat tussen de benen, oren omlaag en een gebogen rug. Het likken van de lippen, geeuwen en rechtopstaande haren zijn nog andere manieren waarop je hond jou laat merken dat hij bang is.
Kunnen honden onweer aanvoelen?
De zintuigen van dieren zijn over het algemeen beter ontwikkeld dan die van mensen. Sommige honden kunnen onweer inderdaad aanvoelen. In deze extreme gevallen voelen honden de veranderingen van luchtdruk aan. Honden en katten kunnen de schommelingen in de luchtdruk namelijk aanvoelen met hun snorharen. Dat is de reden waarom je hond zich nog voor het onweer anders begint te gedragen.
Waarom is mijn hond bang voor onweer?
Het gehoor van honden is 5 keer beter dan dat van ons. Als je hond bang is voor onweer dan is hij dit eigenlijk alleen voor het geluid van de donderslagen en niet voor de bliksemflitsen. Je hond is wel zo slim om de lichtflitsen te linken aan de luide knallen en dat is vaak de reden dat je hond bij een bliksemschicht al wegduikt.
Hier komt dus ook het dierlijk instinct bij je hond naar boven, dit zal ervoor zorgen dat bij slecht weer je huisdier in overlevingsmodus gaat en een veilige plek gaat opzoeken. Dat is dan ook waarom zo veel honden en katten zich het liefst verstoppen tijdens het onweer.
Wat moet ik doen als mijn hond bang is voor onweer?
Als baasje is het zien van je hond in zo’n bange toestand soms hartverscheurend. Weet je ook niet altijd wat je in deze situaties het beste kan doen om je hond te kalmeren en hem een veilig gevoel te geven? Wij lijsten hier enkele to-do’s op!
Laat je hond niet alleen
Als je huisdier zo bang is voor onweer dan is het beste wat je voor je dier kunt doen er voor hem of haar zijn. Toon begrip aan je huisdier en wees er voor je hond als hij zijn schuilplaats verlaat.
Maar let op! We weten dat je huisdier zo bang zien erg moeilijk kan zijn voor sommige baasjes. Toch moet je er rekening mee houden dat je niet te emotioneel wordt. Honden nemen dit over en het is belangrijk dat je voor je hond op deze momenten een rots in de branding bent.
Leid je hond af
Als je hond niet ongelofelijk bang is voor onweer kan je je hond proberen afleiden. Je kan wat spelen of je huisdier met eten afleiden. Je hond zal zich minder gaan focussen op het onweer en zich meer op zijn gemak voelen.
Je kan hiermee ook nagaan hoe gestrest je hond is door het onweer. Erg bange honden hebben bijvoorbeeld geen eetlust.
Laat het verstoppen van je hond toe
Zoals ik hierboven al vertelde, is verstoppen een erg natuurlijke reactie voor dieren bij onweer. Het maakt deel uit van hun overlevingsinstinct. Laat dit dan ook toe en probeer je huisdier niet te lokken. Ze geven immers zelf aan om op deze momenten liever alleen te zijn.
Je kan ook altijd zelf een beschut plekje maken voor je hond. Blijf wel altijd in de buurt om je huisdier een veiliger gevoel te geven.
Straf je hond nooit voor zijn bange gedrag
Straf je huisdieren niet omdat ze bang zijn of om het gedrag dat ze vertonen als ze bang zijn. Dat maakt de hele gebeurtenis alleen maar nog enger en vervelender, het zal verder ook niks veranderen aan de onderliggende angst die je viervoeter voelt. De volgende keer kunnen de emoties van je hond zelfs toenemen en is hij nog banger.
Daarnaast kan een bange hond ook agressief uit de hoek komen en dat is voor jullie beiden natuurlijk alleen maar minder leuk.
Gebruik een kalmerend middel
Krijg je je hond maar niet gekalmeerd met bovenstaande tips? Dan zijn er gelukkig nog natuurlijke supplementen die jouw hond kunnen helpen te ontspannen.
Deze vitamines voor angstige honden zijn op basis van Valeriaan en bevorderen de rust en ontspanning. Ontdek onze Calming Boost vitamines
Hoe laat ik mijn hond wennen aan onweer?
Je kan je hond laten wennen aan de geluiden van een onweersbui. Je hoeft hierbij niet te wachten op de volgende onweersbui maar gaat als volgt te werk: je laat onweer geluiden afspelen op je computer, speaker of gsm. Laat deze eerst zachtjes afspelen en zet het geluid beetje bij beetje wat harder.
Terwijl je deze geluiden afspeelt doe je wat leuks met je hond, denk maar aan bijvoorbeeld spelen of je hond wat lekkers geven.
Je hond zal het huis gaan zien als een veilige plek tijdens onweer en zal de volgende keer minder heftig op de harde knallen reageren.