5 tips om je overenthousiaste hond te kalmeren

Odile Geirnaert
05 oktober 2022
4 min. leestijd

Springen, blaffen, piepen, bijten… Allemaal kenmerken van een overenthousiaste hond. Schattig bij puppy’s, maar niet zo schattig als er plots een Deense dog op je springt! Leer dus hoe je een overenthousiaste hond kan kalmeren. In deze blog ontdek je waarom je hond graag de wild child uithangt en 5 tips om hem tot rust te doen komen.

Hoe herken je een overenthousiaste hond?

Een hond die overenthousiast is:

  • Blaft
  • Piept
  • Jankt
  • Krabt
  • Springt op
  • Hijgt heftig
  • Bijt in de handen
  • Laat plasjes van opwinding
  • Loopt als een dolle in het rond
  • Vertoont vernielzuchtig gedrag

Kortom, een overenthousiaste hond is een zoals een ongeleid projectiel. Veel mensen vinden dit ‘schattig’ bij een puppy, maar schrikken als een volwassen hond zich opdringerig en hyperactief gedraagt. Logisch, zeker als je een grote hond zoals een bernersennen of Duitse herder hebt rondlopen.

Waarom is mijn hond overenthousiast?

Een hond wordt wild en overenthousiast om verschillende redenen. Dit zijn de meest voorkomende: 

  1. Je hond heeft te veel opgekropte spanning en stress
  2. Er wordt een trauma bij je hond getriggerd waardoor hij plots een gevoel van bedreiging en een grote brok stress te verwerken krijgt (denk maar aan verlatingsangst of angst van de dierenarts).
  3. Je hond verveelt zich.
  4. Je hond probeert je aandacht te trekken.
  5. Je hond is overprikkeld en moet te veel (nieuwe) indrukken tegelijk verwerken.

Waarom moet ik een overenthousiaste hond kalmeren?

Een overenthousiaste hond krijg je best zo snel mogelijk terug rustig voor zijn en je eigen bestwil. Ten eerste lijdt je hond onder al die opwinding en stress, ook al lijkt hij misschien blij. Dit vraagt te veel mentale en fysieke energie van hem.

Een overenthousiaste hond is een hond die in overdrive gaat. Dat gedrag heeft hij dus niet onder controle, wat kan escaleren in agressie. Met een chihuahua loop je dan misschien geen al te groot risico, maar het tegendeel is waar met een grotere hond zoals een labrador of een weimaraner.

Hoe kan ik een overenthousiaste hond kalmeren?

Een overenthousiaste hond kalmeren doe je met deze 5 tips:

1. Negeer je hond

Als je hond overenthousiast in het rond springt, negeer hem in alle talen. Een deel waarom hij zich zo gedraagt, is namelijk om je aandacht te krijgen. Als je hem die dus zou geven, dan beloon je zijn wilde gedrag. Dat krijg je maar moeilijk afgeleerd! Start hier dus mee als je hond nog puppy is als dat kan. 

2. Leer je hond op commando rustig te worden

Klinkt onmogelijk? Eigenlijk is er niet echt een commando om een hond rustig te maken. Wel kan je je hond leren om dingen te doen waarbij geen opspringen of blaffen komt te kijken. Zo kan je hem leren in zijn mand of bench te gaan liggen

3. Beloon rustig gedrag

Als je hond overenthousiast wordt wanneer de bel gaat, leer hem dan in stapjes rustig te reageren hierop. Blijf eerst zelf kalm en maak geen commotie, zoals opgewonden roepen ‘Wie is daar? Gaan we kijken wie daar is?’ (herkenbaar?). Blijf je hond gewoon negeren en laat de deur gesloten (breng je bezoek wel even op  op de hoogte van je training).

Wanneer je overenthousiaste hond vanzelf stopt met blaffen, geef hem pas dan een beloning en open de deur. 

4. Geef je hond veel lichaamsbeweging

Je kent dat heerlijk ontspannen gevoel vast ook wel dat je krijgt van een stevig rondje lopen of fitnessen. Gun dat gevoel ook aan je hond en laat hem voldoende stoom aflaten

Ga dus minimaal 3 keer per dag met je hond op wandel, waarvan 2 keer minstens 15 minuten en 1 grote wandeling van niet minder dan een half uur. Daarnaast ‘sport’ een hond graag minstens een half uur per dag. Trakteer een overenthousiaste hond dus elke dag op een stevig potje touwtrekken of apporteren en wees buitensporig gedrag voor.

5. Geef je hond een smakelijk en natuurlijk steuntje in de rug

Ooit gehoord van valeriaan? Dat is een natuurlijk kruid dat al eeuwenlang gebruikt wordt tegen nervositeit, spanning, stress en slapeloosheid bij mens en dier, zoals honden. Heb je dus een overenthousiaste hond? Dan help je hem tot rust te komen met een hondensupplement dat valeriaan bevat

 

Geen zorgen, hij wordt hier niet groggy van, dit rustgevend supplement helpt hem enkel om prikkels beter aan te kunnen. Je kan valeriaan toedienen in de vorm van druppels of tabletten. Maar het meest effectief blijken smakelijke hondenkoekjes waar dit kruid in zit, daarom ontwikkelden we bij Just Russel Calming soft chews. Niet alleen qua werking, maar ook omdat je hond die in een-twee-drie opeet, in tegenstelling tot een bittere pil. 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag