Overstappen op ander hondenvoer, hoe doe ik dat?

hond krijgt voeding op maat|uitleg over vouwen van maatbeker|schema overschakelen van hondenvoeding|label met uitleg over maatbeker
Odile Geirnaert
25 December 2020
5 min. leestijd

Wil je je hond graag laten overstappen op ander hondenvoer, maar heb je geen idee hoe dat moet? Of heb je net een nieuwe puppy en hondenvoer gekregen van de fokker, maar wil je overschakelen op andere hondenbrokken? Het is belangrijk dat je dit juist doet. In deze blog leggen we je uit hoe je best wisselt van hondenvoer. Scrol dus snel verder!

Hoe overstappen op ander hondenvoer?

Dag 1 – 2

Gedurende de eerste twee dagen is er één regel: geef eerst 75% van de oude en 25% van het nieuwe hondenvoer.

Dag 3 – 4

Na 2 dagen kan je overstappen op ander hondenvoer door 50% van het oude hondenvoer en 50% nieuwe voeding te geven.

Dag 5 – 6

De laatste 2 dagen geef je 25% oude en 75% nieuwe voeding. Zo ben je na een week al perfect overgeschakeld op de nieuwe voeding.

Dag 7

Vanaf dag 7 kan je helemaal overstappen op het nieuwe hondenvoer. Is jouw hond een gevoelige eter? Dan kan je voor iedere stap nog iets langer de tijd nemen of kleinere stappen nemen.

Waarom is geleidelijk overstappen op ander hondenvoer belangrijk?

1. Honden houden van routine

Voor ons lijkt het wat saai om iedere dag hetzelfde te moeten eten. Daarom is het voor sommige baasjes moeilijk te geloven dat hun honden liever een constant eetpatroon hebben. Als je plots zijn vertrouwde voeding wegneemt om ander hondenvoer te geven, kan dat je hond van streek maken.

2. Plots overstappen op andere voeding kan braken, diarree of gas veroorzaken

Bij het overstappen op ander hondenvoer is het belangrijk om de voeding geleidelijk aan te veranderen. Te snel van voedsel wisselen kan braken, diarree of overmatig gas veroorzaken. In tegenstelling tot mensen eten honden en katten vaak maanden of jaren hetzelfde dieet. Hun spijsverteringsstelsel is het dus niet gewoon om plots te veranderen.

Wat als je problemen ondervindt bij het overschakelen?

Indien je huisdier op enig moment tijdens de overgang last heeft van maag-darmklachten, moet je de verhouding tussen oud en nieuw voer enkele dagen hetzelfde houden. Hierdoor kan je huisdier zich aanpassen aan de nieuwe verhouding voordat je meer nieuw voer opneemt. Dit is slechts een richtlijn, je kan de overgangstijd verlengen als je huisdier bijzonder gevoelig is.

Dierenarts Bart Verstuyft uit Drongen aan het woord.

Ben je klant bij Just Russel? Volg dan deze stappen.

Voor Just Russel-klanten hebben we een handig stappenplan om juist over te schakelen op je nieuw hondenvoer. Er zijn 3 eenvoudige stappen die je moet volgen om te beginnen met je nieuwe voeding.

1. Controleer je maatbekerinstelling

Op het label van je gepersonaliseerde voedingszak kan je de instelling voor jouw afgemeten portie terugvinden. Deze kan je terugvinden in het witte kader onder het ras van je hond. Hieronder kan je een voorbeeld bekijken. De maatbekerinstelling voor Paulette is “H9”.

label met uitleg over maatbeker
Opgelet! Dit is een voorbeeld. Bekijk eerst je eigen label.

2. Vouw en stel je maatbeker in

Eens je de juiste maatbekerinstelling gevonden hebt kan je op basis van het cijfer en de letter van jouw instelling de maatbeker vouwen. Hieronder kan je kijken waar je het cijfer en de letter op jouw exemplaar terugvindt.

uitleg over vouwen van maatbeker

3. Schakel over op Just Russel hondenvoeding

Nu ben je helemaal klaar om over te schakelen op je nieuwe Just Russel voeding. Zoals je hierboven kan lezen is het belangrijk om juist over te schakelen. Er is één regel: geef de eerste 2 dagen 75% van de oude en 25% van de nieuwe voeding. 2 dagen nadien schakel je over naar 50% oude en 50% nieuwe voeding. De laatste 2 dagen geef je 25% oude en 75% nieuwe voeding. Zo ben je na een week al perfect overgeschakeld op de nieuwe voeding.

schema overschakelen van hondenvoeding

Lees andere tips over wisselen van hondenvoer

“Overstappen op ander hondenvoer” blogpost van Plein – Thuis in verzorging.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag