Welk hondenras past bij mij?

Odile Geirnaert
10 juli 2023
5 min. leestijd

Nadat je hebt besloten om een hond in je leven te verwelkomen, komt het volgende grote vraagstuk: welk hondenras past het beste bij jou? Het maken van deze keuze kan een uitdagende taak zijn, omdat er vele factoren zijn die een rol spelen. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen om je te helpen bij het selecteren van het juiste hondenras. Een belangrijke eerste stap is om jezelf goed te informeren over de verschillende hondenrassen en hun eigenschappen. Hieronder ontdek je daar meer over en vind je helemaal onderaan een quiz om te testen welk soort hond het best bij je past.

Hoe weet je welke hond bij je past?

In een wereld vol met verschillende hondenrassen, kan je lang twijfelen aan de ideale hond voor jou. Er zijn verschillende aspecten die je in overweging moet nemen, die sommen we hieronder op:

Hou rekening met je levensstijl

Het kiezen van het juiste hondenras hangt sterk af van je eigen levensstijl. Als je een actief persoon bent en graag buiten activiteiten onderneemt, is het belangrijk om rassen te overwegen die goed passen bij je dagelijkse activiteiten. 

Actieve levensstijl

Voor degenen die houden van wandelen, rennen of buiten sporten, kunnen energieke hondenrassen zoals de Border Collie of Labrador Retriever uitstekende keuzes zijn. Deze rassen gedijen bij fysieke uitdagingen en vinden het geweldig om samen met hun eigenaar actief bezig te zijn. In onderstaande video vertellen we je de 5 meest actieve hondenrassen!

Rustige levensstijl

Als je daarentegen een meer huiselijk persoon bent en geniet van ontspanning in huis, dan is een rustiger ras wellicht meer geschikt voor jouw levensstijl. Een voorbeeld hiervan is de Cavalier King Charles Spaniël, een zachtaardig en aanhankelijk ras dat graag bij zijn eigenaar in de buurt is. Ze hebben over het algemeen geen intense bewegingsbehoeften en passen goed bij mensen die genieten van rustige activiteiten.

Gezinshond of waakhond

Een andere belangrijke factor om ook in overweging te nemen bij het kiezen van een hondenras is of je op zoek bent naar een gezinshond of niet. Als je een gezin hebt of van plan bent om in de nabije toekomst een gezin te stichten, is het essentieel om een hond te kiezen die goed kan opschieten met kinderen en andere huisdieren.

Sommige hondenrassen staan bekend om hun vriendelijke en geduldige karakter, waardoor ze uitstekende metgezellen zijn voor gezinnen. Voorbeelden van zulke rassen zijn de Golden Retriever, Labrador Retriever en Beagle. Deze rassen hebben over het algemeen een liefdevol temperament. Daarnaast heb je ook honden die door hun hoge energieniveau of natuurlijke waakzaamheid minder gezien worden als gezinshonden. 

Hoe dan ook is het heel belangrijk om je hond goed op te voeden en de interactie met kinderen een tijdje te begeleiden.

Hoe groot moet je hond zijn? 

Hoe groot je hond mag zijn, heeft ook wel te maken met je levensstijl. Woon je bijvoorbeeld in een appartement zonder tuin? Dan is een grote hond misschien minder iets voor jou. Uiteraard zegt de grootte van je hond niet alles over het energieniveau van je hond. Sommige kleinere rassen kunnen verrassend actief en levendig zijn, terwijl sommige grotere rassen rustiger en kalmer kunnen zijn. 

Het is dus cruciaal om de grootte van de hond af te stemmen op je woonruimte, je dagelijkse routine en je vermogen om voldoende lichaamsbeweging te bieden. 

Hoe duur mag je hond zijn

Ondertussen weten we wel dat honden zowel duur in aankoop als in onderhoud zijn. De prijzen van honden variëren ongelooflijk veel. Voor sommige rashonden betaal je al snel 1000 euro terwijl je voor een hond uit het asiel rond de 200-300 euro betaalt.

Ook de grootte en het uiterlijk van je hond bepaalt deels hoeveel je per maand betaalt. Stel dat je een grote, langharige hond hebt zoals een Duitse herder, dan betaal je meer aan eten en aan vachtverzorging dan bij een kleine, kortharige hond. 

Daarnaast zit je bij eender welke hond snel aan hoge dierenartskosten. Dit zijn kosten die hoog kunnen oplopen en niet te voorspellen zijn. Daarom zijn wij ook een grote fan van een verzekering voor je hond.

Hoeveel tijd heb je voor een hond

Wandelen en activiteit: 

Honden hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven. Het is essentieel om te bedenken hoeveel tijd je kunt besteden aan het uitlaten en actief bezig zijn met je hond. Sommige rassen vereisen meer beweging en stimulatie dan andere. 

Actieve honden

Als je een actieve levensstijl hebt en graag buiten bent, kun je overwegen om een hondenras te kiezen dat houdt van lange wandelingen, rennen of zelfs sportieve activiteiten zoals behendigheidstraining. Rassen zoals de Border Collie, Australian Shepherd en Jack Russell Terrier zijn vaak zeer energiek en hebben veel beweging nodig om tevreden te zijn. Dat is perfect om te combineren met personen die genoeg tijd hebben om bezig te zijn met hun viervoeter.

Rustige honden

Aan de andere kant zijn er ook hondenrassen die minder actief zijn en tevreden kunnen zijn met kortere wandelingen, zoals de Basset Hound, Cavalier King Charles Spaniël of de Engelse Bulldog. Deze honden zijn geschikter voor mensen die fulltime werken of over het algemeen niet zo veel bezig kunnen zijn met hun hond.

Vachtverzorging 

Langharige hond

Verschillende hondenrassen hebben verschillende vachttypes en vachtverzorgingsbehoeften. Sommige hondenrassen hebben een lange, weelderige vacht die regelmatig borstelen en verzorging vereist om klitten te voorkomen, zoals de Shih Tzu, Poedel of de Siberische Husky. 

Kortharige hond

Aan de andere kant hebben kortere vachten minder onderhoud nodig en kunnen gemakkelijker te verzorgen zijn, zoals bij de Labrador Retriever, Beagle of Boxer. Het is belangrijk om te kijken hoeveel tijd en moeite je kunt besteden aan het verzorgen van de vacht van je hond. Hoe dan ook is het bij elke hond belangrijk om regelmatig te checken of de vacht van je hond gezond is of niet.

 

QUIZ: welk soort hond past het beste bij je?

Hier is een korte quiz met verschillende vragen over onderwerpen waar je net meer over las. Deze test kan je helpen bepalen welk type hond het beste bij jou past. Beantwoord de volgende vragen zo eerlijk mogelijk en noteer je antwoorden.

 • Wat is je dagelijkse activiteitenniveau?
  1. Ik ben erg actief en houd ervan om veel te bewegen.
  2. Ik ben redelijk actief en geniet van regelmatige lichaamsbeweging.
  3. Ik ben meer een rustig persoon en houd van ontspanning.

 

 • Hoeveel tijd kun je besteden aan de verzorging van een hond?
  1. Ik heb genoeg tijd en ben bereid om dagelijks veel tijd te besteden aan verzorging.
  2. Ik heb redelijk wat tijd, maar ik kan niet te veel tijd besteden aan verzorging.
  3. Ik heb beperkte tijd en wil een hond die weinig verzorging nodig heeft.

 

 • Heb je ervaring met het opvoeden en trainen van honden?
  1. Ja, ik heb ervaring en ben bereid om veel tijd te investeren in training.
  2. Ik heb enige ervaring en ben bereid om tijd te besteden aan training.
  3. Nee, ik heb geen ervaring en wil een hond die gemakkelijk te trainen is.

 

 • Heb je kinderen of andere huisdieren?
  1. Ja, ik heb kinderen en/of andere huisdieren.
  2. Nee, ik heb geen kinderen, maar ik heb wel andere huisdieren.
  3. Nee, ik heb geen kinderen of andere huisdieren.

 

 • Hoe groot is je woonsituatie?
  1. Ik heb een groot huis met een ruime tuin.
  2. Ik heb een gemiddeld huis met een kleine tuin of buitenruimte.
  3. Ik woon in een appartement of een huis zonder tuin.

 

 • Wat voor temperament zoek je in een hond? 
  1. Ik wil een actieve en speelse hond.
  2. Ik wil een evenwichtige en vriendelijke hond.
  3. Ik wil een rustige en kalme hond.

 

Tel nu je antwoorden op en kijk welke letter het meest voorkomt:

 • Als je voornamelijk A’s hebt, past een energiek ras zoals een Border Collie, Labrador Retriever of Duitse Herder goed bij jou.
 • Als je voornamelijk B’s hebt, overweeg dan rassen zoals een Beagle, Cocker Spaniel of Golden Retriever die actief maar ook evenwichtig zijn.
 • Als je voornamelijk C’s hebt, dan passen kalme rassen zoals een Cavalier King Charles Spaniël, Franse Bulldog of Basset Hound wellicht beter bij jouw levensstijl.
Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag