De rol van voeding bij honden met epilepsie

Vrouw aan het knuffelen met hond in haar bed|Medicatie tegen epilepsie bij honden
Odile Geirnaert
25 januari 2022
3 min. leestijd

Epilepsie is een storing in de hersenen. Het kan zich op verschillende manieren presenteren, gaande van een trillende bovenlip tot een ‘klassieke aanval’ waarbij de hond het bewustzijn verliest en ongecontroleerde bewegingen maakt. Een epileptische aanval kan behoorlijk heftig zijn voor zowel hond als baasje. Als de aanval lang aanhoudt kan er zelfs hersenschade optreden. Kan aangepaste voeding epilepsie-aanvallen bij honden voorkomen? 

Wat is de beste voeding voor honden met epilepsie?

Mensen met epilepsie zien vaak dat ze minder aanvallen krijgen als ze een koolhydraatarm dieet volgen, zoals het keto-dieet. Helaas bestaat er (nog) geen enkel dieet waarvan wetenschappelijk is bewezen dat het epilepsie-aanvallen bij honden vermindert. Een hond met epilepsie hoeft dus in principe niet van voeding te veranderen.

Welke voedingsstoffen kunnen epilepsie-aanvallen bij honden veroorzaken?

Als je hond epilepsie heeft kan je – op het vlak van voeding – alleen bepaalde voedingsstoffen vermijden waarvan we weten dat ze aanvallen kunnen uitlokken. Een overzicht:

Kunstmatige smaakstoffen en conserveringsmiddelen

Kunstmatige smaakstoffen en conserveringsmiddelen zijn voor geen enkele hond gezond. Honden die gevoelig zijn aan epilepsie kunnen hier zo heftig op reageren dat ze een aanval krijgen. Om aanvallen te voorkomen kan je kiezen voor vers vlees of een kwalitatieve brok zonder kunstmatige smaakstoffen en conserveringsmiddelen.

Xylitol

Xylitol, ook bekend als E967, is een natuurlijke zoetstof die je terugvindt in groenten en fruit. Denk aan frambozen, bloemkool, pruimen en aardbeien. Omdat Xylitol 40% minder calorieën bevat dan suiker wordt het vaak gebruikt in kauwgom, tandpasta, zoetstoffen, snoepgoed en dieetproducten. Bij honden kan xylitol echter een te lage bloedsuikerspiegel veroorzaken. Dit kan zelfs bij gezonde honden leiden tot epileptische aanvallen en leverfalen. Poets de tanden van je hond dus nooit met mensentandpasta, maar gebruik altijd hondentandpasta.

Zout

Sommige honden met epilepsie krijgen medicijnen met kaliumbromide. In dat geval is het belangrijk dat je het zoutgehalte in het lichaam van je hond zo constant mogelijk houdt. Zout zorgt er immers voor dat kaliumbromide sneller wordt uitgeplast. Overstappen op een ander hondenvoer kan er dan al voor zorgen dat je hond weer of meer epilepsie-aanvallen krijgt en dat de dosering van het medicijn moet worden aangepast.

Als je hond kaliumbromide tegen epilepsie krijgt kan je deze dingen best vermijden:

– hondenkoekjes met zout

– tafelrestjes

– het strand: honden nemen al eens een slok zeewater

– kinderfeestjes: kinderen geven honden graag stiekem snacks

Medicatie tegen epilepsie bij honden
(Pexion©) wordt gebruikt tegen epilepsie bij honden. Het bevat de werkzame stof Imepitoïne.

Helaas wordt slechts een klein procent van alle honden met epilepsie volledig aanvalvrij. Dat is bijna altijd te danken aan medicatie. Het is niet bewezen dat hypoallergeen hondenvoer of een ander dieet epilepsie-aanvallen kan verminderen of voorkomen.

Vermoed je dat je hond epilepsie heeft? Ga dan altijd naar de dierenarts. Epilepsie is namelijk soms – maar niet altijd – een symptoom van een andere aandoening, zoals een slecht functionerende lever of nieren, een hersenaandoening (tumor of infectie) of vergiftiging.

Download een overzicht van alle voeding die je hond wel of niet mag eten

[fluentform id=”22″]

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag