Dit zijn de symptomen van darmkanker bij een hond

Een whippet die uitgeput op zijn bench zit
Odile Geirnaert
04 november 2022
6 min. leestijd

Heeft je hond last van diarree of braken? Heeft hij bloed of slijm in zijn ontlasting? Dan zou het wel eens kunnen dat hij darmkanker heeft. Dit is een zware diagnose waardoor het belangrijk is dat je als baasje goed op de hoogte bent van darmkanker bij honden. Lees daarom snel deze blog waarin je alles te komt weten over de levensverwachting, de symptomen en mogelijke behandelingen voor darmkanker bij een hond. 

Wat is darmkanker bij een hond?

Darmkanker bij een hond is een kanker die vooral optreedt in de dunne en dikke darm en meestal groeit in de binnenwand van de darm of rond de spieren. Er zijn meerdere darmtumoren waarvan lymfomen (overal in de darmen), adenocarcinomen (voornamelijk in de dikke darm) en leiomyosarcomen (meestal in de dunne darm) de meest voorkomende soorten zijn bij honden.

Hoe ontstaat darmkanker bij honden?

Darmkanker bij honden wordt veroorzaakt door verschillende risicofactoren zowel uit de omgeving als genetisch of erfelijk bepaald. Bij darmtumoren zijn het vooral de leeftijd, geslacht en het ras de factoren die een rol spelen. Zo zullen oudere honden meer het risico lopen op kanker en dus ook op darmkanker. Daarnaast wordt er bij Collies en Duitse herders statistisch meer darmkanker vastgesteld. In dit geval is de oorzaak dus genetisch bepaald.

Wat zijn de symptomen van darmkanker bij een hond?

Darmkanker bij een hond kan je herkennen aan meerdere factoren zoals braken, diarree en buikpijn. Daarnaast hebben honden met darmkanker minder eetlust met tot gevolg dat ze snel afvallen en lusteloos zijn. Hieronder vind je een opsomming met nog andere mogelijke symptomen:

Wat is de levensverwachting als mijn hond darmkanker heeft?

De gemiddelde overlevingstijd van een hond met darmkanker is 10 maanden. De levensverwachting van je hond is sterk afhankelijk van de graad van de kanker, mogelijke uitzaaiing en hoe snel de kanker behandeld wordt. Hoe sneller de kanker wordt opgemerkt, hoe sneller deze behandeld kan worden en hoe kleiner de kans op uitzaaiing. 

Welke behandeling bestaat er als mijn hond darmkanker heeft?

Een hond met darmkanker kan behandeld worden door verschillende behandelingen. De voorkeur wordt gegeven aan chirurgie als behandeling omdat enkel dan de tumor volledig verwijderd kan worden. Jammer genoeg is er bij darmtumoren een grote kans dat er zich uitzaaiingen voordoen waardoor een permanente genezing zelden voorkomt. Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor chemotherapie maar dit is weinig succesvol. Ongeacht het type behandeling zal er meestal ook medicatie gegeven worden in de vorm van pijnstillers.

Hoeveel kost het om darmkanker bij mijn hond te behandelen?

Darmkanker bij een hond laten behandelen kost tussen de €500 en €1500. Hier spreken we dan over een operatie als behandeling. In het algemeen hangt de prijs af van verschillende factoren zoals de duur van de behandeling, de soort behandeling, medicatie,… Tijdens een operatie is het ook mogelijk dat er een bloedtransfusie nodig is, dan zullen de kosten nog toenemen met minimaal €700. Indien je hond erg veel pijn lijdt, dan zal de dierenarts ook medicatie voorschrijven waardoor ook die kosten er nog bijkomen.

Wanneer is een behandeling van darmkanker bij mijn hond het niet waard?

Uiteraard wil je jouw viervoeter liefst zolang mogelijk laten leven. Toch is het belangrijk dat je de levenskwaliteit van je huisdier steeds op de eerste plaats zet. Als je hond al oud is of er zijn al veel uitzaaiingen, dan is het overbodig om je beestje nog verder uit te putten met een zware chirurgische ingreep. Bovendien kunnen tumoren ook steeds terugkeren waardoor een operatie nooit permanent herstel kan garanderen.

Hebben honden pijn als ze darmkanker hebben?

Een hond met darmkanker heeft in het beginstadium geen pijn. Echter kan je hond na verloop van tijd wel pijnlijke symptomen ervaren zoals: constipatie, buikpijn, braken… Darmkanker kan dus erg vervelend zijn en behoorlijk wat pijn veroorzaken bij je hond.

Kan je darmkanker bij een hond voorkomen?

Darmkanker bij honden kan je nooit met zekerheid vermijden, maar je kan het risico wel verkleinen door op bepaalde dingen te letten. Hieronder vind je verschillende tips om de kans op darmkanker te verkleinen:

 

  • Vermijd binnen roken: Ook je viervoeter maakt deel uit van het gezin en rookt daardoor passief mee. Rook daarom steeds buiten in openlucht en niet binnen. 

 

  • Beschermen tegen zon: Wist je dat huidkanker een van de meest voorkomende kankers is bij honden? Smeer je hond steeds in met een zonnecrème specifiek voor dieren!

 

  • Gezonde voeding: Volgens onderzoek lopen honden met obesitas een groter risico op het krijgen van kanker. Geef daarom de voorkeur aan voeding op maat  die perfect voldoet aan de behoeften van jouw dier. 

 

  • Herhaaldelijke check-up: Laat je hond regelmatig eens controleren door je dierenarts zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

 

  • Voldoende beweging: Ga minimaal 2 keer per dag wandelen met je hond. Dat is niet alleen gezond voor je beestje maar ook voor jou!

 

  • Opgelet voor chemicaliën: Recente studies tonen een verband aan tussen verf, oplosmiddelen, asbest en het risico op kanker. Probeer deze producten dus steeds uit de buurt van je hond te houden!

 

Leer meer over de verschillende ziektes die voorkomen bij honden. Je kan al beginnen met het lezen van deze blogs:

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag