Is olijfolie giftig voor honden?

Joy Cleymans
03 november 2023
5 min. leestijd

De meeste mensen gebruiken dagelijks wat olijfolie bij het bereiden van hun maaltijd. Maar is olijfolie ook goed voor je viervoeter? Absoluut! Wij vertellen je in dit artikel alles over de talrijke voordelen van olijfolie voor je hond zodat hij binnenkort ook kan genieten van een geutje olijfolie in zijn voeding. 

Is olijfolie giftig voor je hond?

Nee, voor de meeste honden is olijfolie niet giftig. Als je af en toe wat olijfolie toevoegt aan de voeding van je hond, dan heeft dit zelfs een aantal voordelen. Zo kan het bijvoorbeeld zorgen voor een mooiere vacht en huid. Let wel op dat je niet te veel olijfolie geeft aan je hond want dan kan het wel eens leiden tot gewichtstoename en spijsverteringsproblemen

Wat zijn de voordelen van olijfolie voor je hond?

Olijfolie bevat heel wat voordelen voor je hond. Het draagt bij aan een beter immuunsysteem, het bevordert het spijsverteringsysteem, het kan helpen voor een langere levensverwachting en zorgt voor een beter uithoudingsvermogen en een gezonde huid en vacht. Hieronder leggen we je alle voordelen wat beter uit.

Beter immuunsysteem

Olijfolie kan zorgen voor een beter immuunsysteem van je hond. Zeker puppy’s en oudere honden kunnen al eens wat sneller ziek worden. Door dagelijks een lepel olijfolie toe te voegen aan zijn voer zal hij minder snel ziek worden en ook sneller genezen. 

Bevordert het spijsverteringsysteem

Olijfolie bevordert ook het spijsverteringsysteem van je hond. Je hond zal zijn voeding beter kunnen verteren waardoor er ook een betere vetverbranding is. Voor honden met overgewicht kan het dus goed zijn om af en toe wat olijfolie toe te voegen aan het voer. 

Langere levensverwachting 

Een ander groot voordeel van olijfolie is dat het zorgt voor een langere levensverwachting. oudere honden kunnen sneller ziektes krijgen zoals vaat- en hartziektes of suikerziekte, maar olijfolie is een goed hulpmiddel om de kans om deze ouderdomsziektes te verkleinen

Beter uithoudingsvermogen 

Voor honden die moeite hebben met ademen zoals een mopshond, kan olijfolie een groot hulpmiddel zijn. Het zorgt ervoor dat honden beter kunnen ademen en voor een betere bloedsomloop

Gezonde huid en vacht 

Tot slot is olijfolie nog goed voor een gezonde huid en een mooiere vacht. Geef je hond af en toe een lepel olijfolie en na een tijd ziet hij er weer op-en-top uit. 

Voor welke honden is olijfolie wel giftig?

Olijfolie kan voor sommige honden wel giftig zijn. Vooral jonge puppy’s zijn nog heel gevoelig voor bepaalde voedinsstoffen. Heeft je puppy een gevoelig darmstelsel, wees dan extra voorzichtig wanneer je hem olijfolie geeft. Daarnaast kunnen sommige honden ook allergisch zijn voor olijfolie. Heeft je hond last van diarree, overgeven of reageert hij gewoon niet goed op de olijfolie, dan kan je er best mee stoppen en een andere olie overwegen zoals zalmolie. 

Is olijfolie beter dan zalmolie?

Olijfolie is niet beter dan zalmolie  omdat ze allebei andere voordelen hebben. Olijfolie bevordert het spijsverteringssysteem terwijl zalmolie een uitstekende bron is van omega 3- en 6-vetzuren. Omega 3 zorgt voor een lage bloeddruk en cholesterol en omega 6 werkt onstekendremmend waardoor je hond een betere weerstand krijgt. Als je de omega 3- en 6-vetzuren van je hond wil versterken, dan kan je dus beter kiezen voor zalmolie. De koudgeperste zalmolie van Just Russel  bestaat uit 100% Schotse zalmolie en is een natuurlijk voedingssupplement met omega 3 en 6. 

 

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag