De 5 beste oefeningen voor honden met overgewicht

Grote hond loopt rond met een bal
Cyriel Van Steen
08 maart 2024
5 min. leestijd

Overgewicht bij honden is een veelvoorkomend probleem dat kan leiden tot gezondheidsproblemen en een verminderde levenskwaliteit. Gelukkig zijn hier verschillende oplossingen voor. Naast het belang van de juiste voeding, speelt ook lichaamsbeweging een cruciale rol bij het aanpakken van overgewicht bij honden. Is jouw viervoeter te zwaar? Lees dan snel verder, want in deze blog ontdek je de vijf meest effectieve oefeningen die kunnen helpen bij gewichtsverlies voor honden.

Wanneer heeft mijn hond overgewicht?

Belangrijk is om eerst te weten of je hond overgewicht heeft. Dit kan bijvoorbeeld door te kijken naar het gewicht, de voelbaarheid van de ribben, en de ademhaling van je hond. Als je merkt dat je hond te zwaar is, weet dan dat dit erg slecht voor hem is. Bij overgewicht of obesitas is er een hoger risico op gezondheidsproblemen, maar ook hun levenskwaliteit en levensverwachting gaan erop achteruit. Ontdek meer over overgewicht en obesitas bij honden in onze blog hierover.

Wat te doen bij een hond met overgewicht

Als je weet dat je viervoeter te zwaar is, is het belangrijk om dit aan te pakken. De 2 belangrijkste manieren om gewichtsverlies te bevorderen zijn aangepaste voeding en voldoende beweging.

Oefeningen

Beweging is altijd belangrijk, ook voor een gezonde hond om de kans op overgewicht te verkleinen. Oefeningen kunnen helpen om de hond actief bezig te laten zijn, en zo gewichtsverlies te stimuleren. Hieronder vind je de vijf beste oefeningen voor honden met overgewicht.

Wandelen

Wandelen is de perfecte activiteit voor een hond om even al zijn energie kwijt te kunnen. Het is een laagdrempelige activiteit die zorgt voor de verbranding van calorieën, en het stimuleert de spijsvertering. Daarnaast is het ook een ontspannende activiteit voor het baasje!

Zwemmen

Oudere honden en honden met overgewicht kunnen snel last krijgen van hun gewrichten. Zwemmen is voor een hond een lage-impact activiteit, aangezien er weinig belasting is op de gewrichten. Zwemmen zorgt voor volledige lichaamsbeweging, waardoor je hond verschillende spiergroepen gaat gebruiken.

Touwtrekken

Dit is een ideaal spel voor honden om veel energie te gaan verbranden. Het moedigt hen aan om actief te zijn, en het zorgt ervoor dat je hond zich niet gaat vervelen. Het is belangrijk om een goed en veilig touw te gebruiken dat bestand is tegen het kauwen van je hond.

Apporteren

Apporteren is een oefening waarbij je een speeltje van je hond weggooit, en je je hond daarna de opdracht geeft om het terug te brengen. Af en toe kun je je hond belonen met een gezonde snack.

Hindernisbaan

Bij deze activiteit maak jij als baasje een parcours van verschillende obstakels. Hiervoor kan je gebruik maken van hoepels, oude fietsbanden, kegels, planken, … Je kunt het zo uitdagend maken als je zelf wil!

Dieetvoeding

Wanneer je hond te zwaar is, kan je overschakelen naar dieetvoeding voor honden met overgewicht. Deze voeding maakt het mogelijk dat je je hond dezelfde porties kan geven als voorheen, maar omdat er minder koolhydraten in zitten bevat deze minder calorieën. Je hond krijgt nog steeds alle benodigde voedingsstoffen binnen en zal geen honger lijden. Als je je hond wil belonen, kies dan voor gezonde hondensnacks.

Dierenarts

Naast het toepassen van bovenstaande tips rond voeding en beweging, is het ook mogelijk om je te laten begeleiden door onze dierenartsen. Boek een gratis afspraak via de website, of stuur een mail naar dierenarts@justrussel.com.

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag