
Je herkent het misschien: je kat krabt aan de zetel en laat vervelende haakjes achter. Frustrerend, maar voor je kat is dit volkomen normaal gedrag. In deze blog ontdek je waarom katten krabben, wat het voor hen betekent én hoe je hen leert de krabpaal te gebruiken in plaats van je meubels.
Krabben maakt deel uit van de kat haar welzijn
Krabben is veel meer dan alleen het scherpen van de nagels. Voor katten is het een complex gedrag met meerdere betekenissen:
- Geruststelling: het is een vorm van ontspanning, vooral op hun favoriete plekjes waar ze zich veilig voelen
- Ritueel gedrag: veel katten krabben op vaste momenten – na het slapen, vóór het eten, of net na een dutje. Het maakt deel uit van hun dagelijkse routine.
- Nagelonderhoud: krabben helpt bij het verwijderen van dode nagelhoezen en houdt de klauwen gezond en scherp.
- Communicatie: krabben laat zichtbare sporen achter, maar nog belangrijker: geurige signalen. Via klieren in de voetkussentjes markeren ze zo hun comfortzone.
Krab voorkeuren van jouw kat
Iedere kat heeft zijn individuele voorkeur als het gaat om krabben. Sommige spullen vinden ze gewoonweg onweerstaanbaar om aan te krabben en andere dan weer niet. Jammer genoeg zijn dat vaak net de meubelen waaraan jij gehecht bent. Hier zijn een paar voorkeuren die kunnen katten hebben als het om krabben gaat:
- Nieuwe objecten: net een nieuwe zetel of kast? Grote kans dat je kat er meteen zijn stempel, en dus persoonlijke geur, op wil drukken.
- Zachte oppervlakken: katten verkiezen vaak stoffen meubels, rieten stoelen, tapijten of zelfs leren zetels.
- Hoe langer ze krabt, hoe belangrijker het object: als je kat blijft terugkeren naar dezelfde plek, betekent dit dat het voor haar een waardevolle en veilige plek is.
- Locatie, locatie, locatie: de ideale krabplek ligt vlak bij hun slaapplaats of in een doorgang die ze vaak gebruiken. Niet in een verloren hoekje van de kamer!
Wat kun jij doen?
Katten hebben een natuurlijke behoefte om te krabben. Het is dus aan ons om die behoefte op de juiste manier te ondersteunen.
- Voorzie meerdere krabmogelijkheden in huis: horizontaal én verticaal, dicht bij slaapplaatsen, in de buurt van doorgangen.
- Gebruik aantrekkelijke materialen zoals sisal, karton, of ruw textiel.
- Maak het interessant: kattenkruid, speeltjes of een snoepje kunnen helpen om een nieuwe krabplek aantrekkelijk te maken.
- Vervang op tijd: krabobjecten die al veel zijn gebruikt, zijn waardevol voor je kat. Gooi ze niet te snel weg, maar bied tijdig een alternatief aan dat ernaast staat. Gooi daarna pas de oudere krabplek weg.
Wil je jouw kat nóg beter ondersteunen? Neem zeker een kijkje in de online shop van Just Russel.
Meer leren over kattentaal?
Je kat communiceert niet alleen door te krabben. Ontdek in deze blogs hoe ze ook met haar lichaamstaal, geluiden en gedrag iets probeert te vertellen: