Wat is de beste hondenvoeding voor moeilijke eters?

Odile Geirnaert
06 oktober 2023
5 min. leestijd

Een moeilijke eter in huis, een probleem waar best veel hondenbaasjes mee te kampen krijgen. Is je hond gewoonweg zijn eten beu? Of is er toch iets anders dat je kan doen? In deze blog bespreken we verschillende oorzaken waarom je hond niet meer eet zoals voordien. Daarnaast halen we ook een aantal oplossingen aan en geven we tips mee voor welke voeding je aan je viervoeter kan geven in deze situatie. 

Waarom is mijn hond een kieskeurige eter?

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je hond een kieskeurige eter is. Vaak zijn deze met simpele trucjes makkelijk op te lossen, maar eerst is het belangrijk om te weten waarom je hond precies zo kieskeurig is.

Leeftijd

Dit is een oorzaak waar uiteraard niet veel aan te doen is. Honden worden nu eenmaal ouder en eten daardoor ook wat minder, maar hoe komt dat? Als puppy heeft je hond voedingsstoffen nodig om te groeien, dat wil zeggen meer energie en bouwstoffen. Naarmate ze ouder worden zal de behoefte aan eten dus ook verminderen, want ze hebben die energie en bouwstoffen niet meer zo hard nodig.

Hoeveelheden

Natuurlijk kan je hond zich ook overeten, als hij in de ochtend al genoeg eten heeft gehad voor de rest van de dag, dan zal hij waarschijnlijk niet meer eten als je ‘s avonds eten in zijn bakje doet. Dat komt dan omdat je hond voldaan is. Daarom is het belangrijk om de hoeveelheden te checken op de achterkant van de verpakking van het eten dat je geeft. Zo zie je hoeveel je hond per dag mag eten en zal hij zich minder snel overeten.

Voermomenten

Wanneer?

Het is belangrijk om je hond te voeden na activiteit. Tijdens een wandeling verbrand je hond energie, dat wil zeggen dat hij na de wandeling waarschijnlijk wel honger zal hebben. Geef je je hond zijn eten voor dat hij enige activiteit heeft ondergaan? Dan zal hij waarschijnlijk niet eten, want dan heeft hij nog geen energie verbrand. 

Waar?

Heb je meerdere huisdieren? Dan is het hoogstwaarschijnlijk dat ze allemaal in dezelfde ruimte eten. Dat kan op zijn beurt zorgen voor stress  voor je hond waardoor hij niet zal eten. Wat je hieraan kan doen bespreken we later in deze blog.

Hoe?

Veel baasjes geven de voeding in een basic bakje. Voor veel honden is dit gewoonweg saai, ze missen een beetje de uitdaging. Daarom kan het handig zijn om een grabbelbak te hebben. Zo moeten ze meer moeite doen om aan hun eten te geraken en dat zal ook voor minder schrokken zorgen.

Tussendoortjes

Ben jij iemand die je hond veel tussendoortjes geeft? Denk maar aan een stukje brood, een koekje, een konijnenoor,… Dat kan ervoor zorgen dat je hond al voldaan is van alle tussendoortjes die hij door de dag heen krijgt. De tussendoortjes verminderen of soms zelfs even volledig stoppen  is dan ook aangeraden zodat je hond flink zijn brokjes kan opeten.

Wat te doen bij een hond die moeilijk eet?

Er zijn natuurlijk enkele trucjes om je hond zijn eetlust weer op te wekken en ervoor te zorgen dat hij ook weer graag naar zijn brokjes grijpt.

Dagelijkse routine

Het klinkt misschien raar, maar je hond heeft soms ook nood aan structuur. Je denkt waarschijnlijk bij jezelf “Huh structuur?”.  Een hond is een gewoontedier een beetje zoals wij en dat zorgt op zijn beurt voor nood aan structuur. Maar hoe doe je dat nu?

Vaste tijdstippen

Eerst en vooral moet je ervoor zorgen dat je hond op vaste tijdstippen eten krijgt. Neem uren die voor jou altijd haalbaar zijn, zowel wanneer je gaat werken als wanneer je met vakantie bent. Natuurlijk is het niet erg om hier een keertje van af te wijken.

Vaste tijdstippen implementeren

Het is ook belangrijk om te weten dat je de brokken niet een hele dag kan laten staan. Mensen die katten en honden hebben doen dit waarschijnlijk wel voor hun katten, maar bij honden is dat geen goed idee. Wanneer je hond de hele dag zijn brokken ter beschikking heeft zal hij hier op onregelmatige tijdstippen van eten waardoor er kans is dat hij zijn dagelijkse porties nooit volledig op zal eten. Wat je hieraan kan doen is het volgende: Vul het voerbakje van je hond en zet het neer op de normale plek. Wacht zo’n 15 tot 30 minuten en kijk dan even of je hond al heeft gegeten of niet. Heeft hij niets gegeten? Haal dan de bak met brokken weg. Wacht dan tot het volgende voermoment en herhaal dit proces. Door dit te doen zal je hond beseffen dat hij op bepaalde tijdstippen mag eten wat hem ook weer zal stimuleren.

Rustige eetplaats

Op de vraag van waar je je hond het beste eten geeft, krijg je nu een antwoord. Stel je voor dat je meerdere huisdieren in huis hebt en ze allemaal in dezelfde ruimte eten krijgen. Dat kan je hond stress bezorgen, dat komt dan door de prikkels die hij binnenkrijgt. De focus mag niet liggen op de omgeving, maar op het voedsel. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond in een rustige omgeving, zonder al te veel prikkels, zijn brokken kan opeten. Want een hond die stress ervaart zal minder snel eten en dat willen we uiteraard niet.

Maak de brokken nog aantrekkelijker

Honden gaan af op geur, met hun eten is dat niet anders. Hoe sterker de geur, hoe beter voor hen. Hoe dat komt? Wel, honden hebben een sterk reukvermogen. Je vraagt je waarschijnlijk af hoe je meer geur kan toevoegen aan de brokjes.

Zalmolie

Er bestaat zalmolie, dat is een olie die voor extra geur zorgt en daarnaast is het ook heel gezond. Want zalmolie bevat omega 3 en 6, deze omega’s zorgen ook voor het verhelpen van een doffe vacht, jeuk en verharen van je viervoeter. Meerdere voordelen in een.

Natvoer

Ben je toch niet zo voor de zalmolie? Dan heb je natuurlijk ook nog de bekendste namelijk natvoer. Van nature heeft natvoer een sterkere geur dan brokken. Daarnaast bevat natvoer ook vocht waardoor je viervoeter ook meer water binnenkrijgt, ook zeer handig voor honden die niet genoeg drinken dus. Doe dus gerust wat natvoer over de brokken heen om de geur te versterken.

Welke hondenvoeding is nu het best voor moeilijke eters?

Uiteraard bestaat er ook speciale voeding voor moeilijke eters. Om het je even makkelijker te maken, lijsten we hier de beste merken op.

Uitleg Gewicht Prijs
Just Russel Voeding op maat door middel van persoonlijk voedingsplan na test Op maat Op maat
Eden Semi Moist Graanvrije voeding

60% vlees, 40% groenten

2 kg 24 euro
ZiwiPeak Air Dried Gedroogd vlees 

Mineralen en vitaminen

Kan als beloningssnoepje

454 gram 24,50 euro
Celtic Connection Verschillende smaken 1 kg 12,95 euro
Darf Volbites Hoog vleesgehalte 

Zachte textuur

1,5 kg 12,90 euro

Ben jij helemaal klaar om je hond om te toveren tot de beste eter? Probeer dan zeker de gepersonaliseerde voeding van Just Russel!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag