
Katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Waar een hond misschien sneller piept of mank loopt, zal je kat zich vaak heel stil terugtrekken. Juist daarom is het belangrijk dat jij als baasje leert om de subtiele signalen te herkennen. Hoe eerder je het opmerkt, hoe sneller je jouw kat kan helpen!
Observeren is leren
Het herkennen van chronische pijn, door bv. artrose, begint met het goed in de gaten houden van je kat. Gedragsveranderingen zijn vaak de eerste, en soms ook enige, signalen dat je kat zich niet goed voelt. Denk hierbij aan een vermindering in activiteit, minder zin in spelen, of minder interactie met jou als baasje.
Let ook op deze veranderingen in je kat z’n dagelijkse routine:
- Springt je kat minder vaak op meubels of vensterbanken?
- Verzorgt hij of zij zichzelf minder goed?
- Is er minder interesse in de krabpaal?
- Zijn er problemen bij het naar de kattenbak gaan?
- Heeft je kat bepaalde aanrakingen niet meer graag?
Elk van deze veranderingen in het gedrag van je kat zijn subtiel, maar bij elkaar opgeteld zijn ze erg belangrijk. In verschillende wetenschappelijke studies wordt benadrukt dat gedrag observeren dé sleutel is tot het opsporen van chronische pijn bij katten.
Sommige signalen zijn extra opvallend
Naast algemene gedragsveranderingen zijn er ook meer specifieke tekenen die sterk wijzen op chronische pijn. Denk bijvoorbeeld aan:
- Plotseling opspringen alsof ze ergens van schrikken bij het maken van een bepaalde beweging
- Hard knabbelen of overmatig likken van bepaalde lichaamsdelen, zoals de staart en achterpoten
- Blazen of miauwen naar je bij aanraking
- Een gespannen houding met een gebolde rug
- Je kat heeft minder eetlust en verliest bijgevolg gewicht
Raadpleeg steeds je dierenarts
Maak je je zorgen en zie je één of meer van deze signalen bij je kat? Raadpleeg dan altijd eerst je dierenarts. Vooral bij oudere katten is het risico op chronische pijn, zoals door artrose, aanzienlijk groter.
Je dierenarts kan op basis van jouw observaties verder onderzoek doen en samen met jou kijken naar behandelmogelijkheden. Denk aan pijnstilling, aangepaste voeding en ondersteunende supplementen.
Welke brokjes geef ik?
Bij Just Russel bieden we brokjes aan met extra glucosamine en chondroïtine, ter ondersteuning van gezond gewrichtskraakbeen. Deze zijn op basis van een combinatie van kip en zalm.
Zalm is van nature ook rijk aan omega 3-vetzuren. Deze hebben een natuurlijk licht ontstekingsremmend effect, wat ontstekingsreacties in het gewricht ten gevolge van artrose kan helpen verminderen. Daarnaast hebben ze een iets lager calorie-gehalte dan gemiddeld, zodat je kat een ideaal gewicht kan behouden. Artrose kan namelijk verergeren ten gevolge van overgewicht.
Wil je je kat graag nog wat extra in de watten leggen, terwijl je haar spieren en gewrichten ondersteuning biedt? Probeer dan zeker de smeuïge kattensnack van Just Russel!