Wanneer heeft een hond koorts?
Net als mensen krijgen honden wel eens te maken met koorts. Je hond kan zich daar erg slecht en ongelukkig door voelen en dat breekt jouw hart. Het is lastig om in te schatten wat je het best kan doen als je denkt dat je hond koorts heeft. Maar gelukkig weten wij raad. Lees dus zeker verder en ontdek wat koorts is, wat de symptomen en oorzaken zijn en hoe je er het best mee omgaat.
Wat is koorts bij honden?
We spreken van koorts als de lichaamstemperatuur van je hond stijgt door ziekte. Tijdens het spelen kan je viervoeter ook wel eens oververhit raken, maar geen zorgen, in dat geval heeft hij gelukkig geen koorts.
Wat is een normale lichaamstemperatuur bij een hond?
De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt tussen de 37 en 39°C en ligt dus hoger dan die van mensen. De temperatuur van puppy’s ligt dan weer iets hoger, die schommelt namelijk rond de 39,5°C.
Wanneer heeft een hond koorts?
Bij koorts is de lichaamstemperatuur van je hond hoger dan 39,5°C. Tussen 39°C en 39,5°C spreken we van verhoging. Je huisdier kan zich dan behoorlijk ellendig voelen en we raden je dan ook aan om naar de dierenarts te gaan.
Waarom heeft een hond koorts?
De belangrijkste oorzaken van koorts bij je hond zijn:
- Een virale infectie: kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld darmvirussen, leverproblemen of een infectie ergens in het lichaam
- Een parasitaire infectie: denk maar aan de ziekte van Weil, Leishmania en Giardia
- Een bacteriële infectie: doet zich vaak voor in de longen, de huid of de darmen
Wil je goed op de hoogte zijn van de meest voorkomende hondenziektes? Verdiep je dan zeker in onze blog waarin we alles uitleggen.
Wat zijn de symptomen van koorts bij een hond?
De belangrijkste symptomen van koorts zijn:
- Hijgen zonder dat hond heeft gerend of gespeeld
- Trillen
- Minder of helemaal niet eten
- Warme oren of warme, droge neus
- Diarree
- Lusteloosheid, sloomheid
- Rode ogen
Hoe kan ik koorts meten bij mijn hond?
Om na te gaan of je hond koorts heeft, smeer je de thermometer het best eerst in met wat vaseline. Breng hem dan voorzichtig zo’n 1 à 2 centimeter ver aan in de anus en wacht op het resultaat. Om koorts te meten bij je hond kan je in principe iedere thermometer gebruiken.
Koorts meten bij een hond zonder thermometer, kan dat?
Als je geen thermometer te beschikking hebt, kan je de temperatuur van je hond meten door met je wang of de achterkant van je hand aan zijn oren of poten te voelen. Zijn die veel warmer dan jouw huid, dan is er waarschijnlijk iets aan de hand. Ook de neus van je geliefde viervoeter controleren, kan je verder helpen. Een koude en natte snuit betekent meestal dat alles oké is met je hond. Maar een droge en warme neus betekent dat hij waarschijnlijk koorts heeft.
Welke behandeling moet een hond met koorts krijgen?
Als je hond zijn lichaamstemperatuur niet zakt, zal de dierenarts koortsremmende medicatie voorschrijven. Ook kan de arts medicatie aanraden tegen een specifieke ziekteverwekker. Het herstel van je hond kan enkele dagen, maar soms ook enkele weken of maanden duren. Maak je dus niet te snel zorgen als het genezen niet vliegensvlug gaat.
Wat kan ik zelf doen om de koorts te verlagen?
Zelf kan je proberen om de koorts van je hond te verlagen door zijn poten en oren af te koelen met een lauwe doorweekte doek. Let er ook zeker op dat je viervoeter blijft drinken om uitdroging te voorkomen. Als de koorts niet zakt, neem dan contact op met de dierenarts.