Rode kool voor mijn hond, do of don’t?

Odile Geirnaert
16 May 2023
5 min. leestijd

Een portie rode kool voor je hond? Dat kan, maar met mate. Deze groente bevat plantaardige eiwitten, vitaminen en mineralen die een hondenlijf ook apprecieert. Maar… vóór je naar de winkel holt om een rode kool, lees je best even verder.

Rode kool: een gezond tussendoortje voor je hond

Is rode kool gezond voor honden? In kleine hoeveelheden én gekookt zeker wel. Rode kool bevat immers veel gezonde voedingsstoffen:

  • Vezels houden de darmen van je hond in goede conditie. Zo voorkom je diarree of constipatie.
  • Vitamine C is een antioxidant en een ware immuniteitsbooster.
  • Kalium is een essentieel mineraal voor het hart, een goede botstructuur en soepele spieren.
  • Vitamine K en calcium heeft je hond nodig voor sterke botten en tanden.
  • Dankzij vitamine B1 verbrandt je hond de koolhydraten in zijn voedsel, zodat hij voldoende energie heeft. Bovendien zorgt deze vitamine mee voor een gezond zenuwstelsel en hart.
  • Vitamine B2 draagt dan weer bij aan een gezonde huid en scherp gezichtsvermogen.
  • Vitamine E is belangrijk voor actieve honden, die zorgt er namelijk voor dat hun spieren in vorm blijven en afvalstoffen worden afgevoerd.
  • Ijzer voorziet de spieren en weefsels van zuurstof en is daarom belangrijk voor een goede conditie.

Dat een rode kool zo heilzaam is, had je nooit kunnen bedenken, toch?

Geef nooit rauwe rode kool aan je hond

Opgepast met rauwe rode kool! Daar blijft je hond beter af. Omdat je hond plantencellen maar moeilijk afbreekt, veroorzaakt ongekookte rode kool diarree en gasvorming. Met alle pijnlijke – en stinkende – gevolgen van dien. Zorg er daarom voor dat je de rode kool altijd kookt of pureert.

Geef rode kool altijd met mate

Overdaad schaadt, dat geldt ook voor bereide rode kool! Een flinke portie rode kool veroorzaakt gasvorming en dus winderigheid bij je hond. Oeps, te laat en zijn de darmen van je hond overstuur?  Lees snel hoe je in 6 stappen de darmflora van je hond herstelt.

Heeft je hond nierproblemen of diabetes? Dan vraag je beter advies aan je dierenarts voor je rode kool aan je hond voert. Want te veel kalium kan je (suiker)zieke hond nog zieker maken.

Extra: rodekoolsnacks voor je hond

Wil je je hond eens wat anders geven als beloning dan zijn gewone hondenkoekjes? Maak hem dan eens een snack met rode kool. Wij geven je alvast drie eenvoudige recepten:

  • Appelmoes met rode kool

Stoom en pureer appeltjes met rode kool. Giet het mengsel in een ijsblokjesvorm en plaats in de vriezer. Zo heb je altijd een simpele, maar verfrissende snack klaarliggen om je hond mee te belonen!

  • Lekkere rode kool-vulling voor in zijn kauwspeeltje

Heb je een kliekje rode kool over? Dat is perfect om aan de binnenkant van een opvulbaar kauwspeeltje te smeren. Om je hond extra lang bezig te houden, leg je zijn opgevuld speeltje eerst twee uur in de vriezer. Geef het lekkers wel buiten of op een tegelvloer, want rode kool maakt vlekken op je tapijt en parket!

  • Gefermenteerde rode kool

Wil je de darmen van je hond een extra immuniteitsboost geven? Dan kun je rode kool fermenteren in een weckpot voor een hogere voedingswaarde. Uiteraard met mate. Tweemaal per week twee theelepeltjes is meer dan genoeg.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag