Mag een hond aardbeien eten?

Bichon Frisé kijkt naar aardbeien op tafel
Joy Cleymans
05 juni 2023
4 min. leestijd

Aardbeien zijn een heerlijke en gezonde snack, maar geldt dit ook voor honden? Zeker nu de zomer eraan komt, is het interessant om te weten of onze viervoeters mee mogen snoepen van lekkere aardbeien. Laten we dus samen ontdekken of aardbeien een geschikte lekkernij zijn voor onze geliefde honden.

Mag een hond aardbeien eten?

Ja, een hond mag aardbeien eten, joepie! De meeste honden zullen er dan ook heerlijk van smullen. Net zoals bij andere fruitsoorten zijn er natuurlijk enkele zaken om in gedachten te houden. Zo is het belangrijk om aardbeien erg goed te spoelen voor je ze aan je hond geeft.

Welke voedingsstoffen en vitamines van aardbeien zijn goed voor je hond?

Aardbeien bevatten verschillende voedingsstoffen en vitamines die gunstig kunnen zijn voor honden. Hier zijn enkele van de belangrijkste voedingswaarden in aardbeien:

  • Foliumzuur: dit is een B-vitamine die belangrijk is voor de cel- en groeiontwikkeling van je hond.
  • Vezels: deze kunnen bijdragen aan een verbeterde spijsvertering en kunnen ook helpen in het geval van constipatie.
  • Antioxidanten: uiteraard zijn antioxidanten ontstekingsremmend voor je hond en geven ze een verminderd risico op bepaalde ziekten. Maar uit verschillende nieuwe onderzoeken is ook gebleken dat antioxidanten helpen bij het verbeteren en behouden van de oogfuncties van je hond.

Download een overzicht van voeding die je hond wel of niet mag eten

Hoeveel aardbeien mag een hond eten?

Net zoals bij alle andere fruit- en groentesoorten is te veel, nooit goed. Daarom onthoud je best dat voor een grote hond een handjevol aardbeien het maximum is en voor een kleine hond dat 2-3 aardbeien zeker volstaan. Ondanks dat aardbeien erg zoet zijn, zitten hier eigenlijk niet zo veel suikers in. Per 100 gram aardbeien zit er ongeveer 5 gram suiker in. In vergelijking met andere fruitsoorten valt dit heel goed mee. Daarom hoef je je niet per se zorgen te maken over de suikers in aardbeien voor je hond.

Kunnen honden allergisch zijn voor aardbeien?

Ja, honden kunnen allergisch zijn voor aardbeien. Geef je jouw hond voor de eerste keer een stukje aardbei? Blijf er dan zeker even bij om zeker te zijn dat jouw hond geen allergische reactie heeft. Over het algemeen komt een allergische reactie op aardbeien weinig voor maar better safe than sorry!

Wat te doen bij allergische reactie?

Als jouw hond allergisch zou zijn aan aardbeien, zie je dit vooral aan de tong van je hond. Die zal opzwellen en er kunnen blaasjes of bultjes ontstaan op de tong en op het gehemelte. Daarnaast kan de huid van je hond ook ontsteken. Dit uit zich in huidirritaties zoals uitslag en een jeukende huid.

Deze symptomen zijn uiteraard niet specifiek voor aardbeienallergie en kunnen ook optreden bij andere allergieën of gezondheidsproblemen. Kijk dus even terug in de tijd en som op wat je hond heeft gegeten dat deze reactie zou kunnen veroorzaken. Maak je je zorgen over een bepaalde reactie, contacteer dan zeker je dierenarts.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag