De TOP 10 gevaarlijkste voeding voor honden

droevige hond ligt in de living|droevige hond ligt op de grond|hond met ongezond fruit voor zijn neus|Jackrussel ligt ziek op de grond naast gevaarlijkste voeding chocolade
Odile Geirnaert
30 december 2020
3 min. leestijd

De gevaarlijkste voeding voor honden. Negeer die schattige puppy-ogen en wees geïnformeerd: dit zijn de tien gevaarlijkste voedingsmiddelen die je je hond kunt geven.

Gevaarlijke voeding voor honden: wat mogen ze niet eten?

1. Alcohol

Je pup is net als die vriend uit je studententijd. Alleen kan je hond je niet vertellen wanneer ze zich misselijk voelen. Want alcohol heeft hetzelfde effect op de lever en het brein van een hond als op dat van jou. Jammer genoeg kan je hond in veel kleinere hoeveelheden grote schade toebrengen. Zelfs een kleine hoeveelheid alcohol kan braken, diarree, depressie, coördinatieproblemen, ademhalingsproblemen, coma’s en zelfs de dood veroorzaken. Zoals bij mensen, hoe kleiner de hond, hoe groter het effect.

2. Uien & Knoflook

Zorg ervoor dat je hond uit de buurt van deze twee blijft, heel gevaarlijke voeding voor je hond en niet enkel door de mogelijke geurhinder. Knoflook is een controversieel ingrediënt dat zeker ook behoort tot de categorie gevaarlijke voeding voor honden. Het heeft veel medicinale doeleinden en het is een immuniteitsboost. Desondanks wegen de voordelen niet op tegen de potentiële risico’s. Zowel ui als knoflook bevatten namelijk een stof die de rode bloedcellen van een hond kan beschadigen en vernietigen, wat kan leiden tot bloedarmoede.

Houd een oogje in het zeil: symptomen van bloedarmoede omvatten vermoeidheid, bleek tandvlees, geen trek in voedsel, verveling en kortademigheid. Dat risico is trouwens aanwezig in alle vormen van knoflook en ui – rauw, in poedervorm, gekookt of gedehydrateerd. In geen geval mogen honden dit eten.

droevige hond ligt op de grond na eten van gevaarlijke voeding

3. Cafeïne

Heeft jouw hond ‘s ochtends wat extra energie nodig om wakker te worden? Probeer dan een verkwikkende ochtendwandeling, maar denk er niet aan om je kop koffie te delen. Koffie kan onherstelbare schade en zelfs cafeïnevergiftiging veroorzaken als het in voldoende grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Dit risico loopt van thee, koffie en energiedranken tot frisdrank, cacao en zelfs sommige pijnstillers.

De symptomen van je zieke hond door cafeïnevergiftiging zijn rusteloosheid, snelle ademhaling, hartkloppingen en spiertrillingen. Zo voelen wij ons ook na een hele hoop energiedrankjes.

4. Druiven & Rozijnen

Hoewel sommige vruchten voor je hond geweldige gezonde snacks zijn, zijn druiven en rozijnen ongezond voor je hond. Ze zien er onschuldig uit, maar deze zoete bessen kunnen braken, lethargie en uiteindelijk nierfalen bij honden veroorzaken. Het is onduidelijk waarom net deze twee vruchten dat effect hebben, maar zorg ervoor dat je pup veilig uit de buurt van de met druiven versierde kaasplateau blijft.

Witte maltezerhond met gevaarlijke voeding zoals ui, druiven en chocolade

5. Macadamianoten

Macadamianoten kunnen een uitstekende bron van voedingsvezels voor mensen zijn, maar honden moeten hun crunch helaas ergens anders zoeken. Hoewel het effect lang niet altijd zo extreem is, kunnen deze noten fataal zijn voor bepaalde honden. De effecten hangen af van de grootte van de hond. Sommige honden kunnen zo al vanaf 2,4 g macadamianoten per kg lichaamsgewicht tekenen van vergiftiging vertonen, zoals spiertrillingen, extreme vermoeidheid, verlamming, braken, koorts en snelle hartslag. Het combineren van deze noten met chocolade verergert klinische symptomen en verhoogt het risico op overlijden, dus doe iedereen een plezier en sluit die zak met macadamia’s gehuld in chocolade.

6. Xylitol

Xylitol is een kunstmatige zoetstof die vaak wordt gebruikt in snoep, tandpasta en dieetvoeding. Als je hond xylitol binnenkrijgt, veroorzaakt dit een plotselinge toename van de insulinecirculatie. Dat kan leiden tot een gevaarlijke daling van de bloedsuikerspiegel en uiteindelijk tot leverfalen. Vroege symptomen omvatten herhaaldelijk braken, lethargie en verlies van coördinatie of zelfs epileptische aanvallen. Als gevolg van inname van xylitol kan de lever binnen enkele dagen falen, dus vergeet niet om de dop ‘s ochtends weer op de tandpasta te doen. Je hond bedankt je!

Download een overzicht van voeding die je hond wel of niet mag eten

[fluentform id=”22″]

7. Chocolade

Deze zoete traktatie is het meest bekende verboden voedsel voor honden. Wat chocolade voor honden giftig en ongezond maakt is een stof genaamd theobromine, die afwijkende hartslag, trillingen, epileptische aanvallen en de dood kan veroorzaken. Alle chocolade is gevaarlijk voor honden, maar donkere en ongezoete bakvariëteiten zijn de sterkste bronnen van theobromine en zijn daarom dus de dodelijkste.

Jackrussel ligt ziek op de grond naast gevaarlijkste voeding chocolade

8. Vetafscheidingen en botten

Je komt misschien wel eens in de verleiding om je hond wat restjes spek te geven, maar dat doe je beter niet. Zowel gekookte als ongekookte vetafscheidingen kunnen pancreatitis bij honden veroorzaken en behoren daardoor ook bij gevaarlijke voeding voor honden. Daarnaast kunnen botten leiden tot verstikking en kunnen ze ook de keel of het spijsverteringskanaal van een hond doorboren. Vers gekookt vlees van hoge kwaliteit is dan weer een geweldige bron van veilige, pupvriendelijke eiwitten! Niet de gevaarlijkste voeding voor honden, maar beter geef je het niet.

9. Gistdeeg

Gist voor een hond is een van de meest ongezonde soorten voeding voor je hond. Er is een goede reden waarom traktaties met koekjesdeeg geen trend zijn. Zoals in elk traditioneel kookboek te lezen staat: deeg moet rijzen. Als je hond ongebakken deeg eet, zal het in de maag beginnen rijzen en zo zwelling en hevige pijn veroorzaken. De gist zal ook fermenteren en alcohol produceren, en zoals je ondertussen al weet, is ook dat af te raden.

10. Fruitpitten & Zaden

Als laatste gevaarlijkste soort voeding voor honden hebben we pitten en zaden. Zij kunnen het spijsverteringskanaal van een hond belemmeren. Bijgevolg moet je dus voorzichtig wezen als je perzikplakjes of watermeloenstukjes met je pup deelt. Bepaalde pitten kunnen ook gevaarlijk zijn omdat ze cyanide of andere schadelijke stoffen bevatten: dat is bijvoorbeeld het geval bij perziken of pruimen.

Natuurlijke en verse voeding

Gelukkig bestaat er naast de gevaarlijkste voeding voor honden ook gezonde, natuurlijke en verse voeding waardoor je hond een gezondere levensstijl zal aangaan. Lees er meer over in onze blogpost: 10 Natuurlijke en Verse Hondensnacks.

Just Russel gepersonaliseerde hondenvoeding

Wil je meer te weten over gepersonaliseerde hondenvoeding? Lees dan zeker hier wat wij je hond te bieden hebben.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag