Mag een hond pompoen eten?

mag-hond-pompoen-eten
Odile Geirnaert
26 October 2022
3 min. leestijd

De herfst is hier, dat betekent dat het tijd is voor lange herfstwandelingen met je hond en achteraf een lekkere tas pompoensoep. Na zo’n vermoeiende wandeling wil je jouw hond graag belonen, maar je twijfelt of pompoen daar wel geschikt voor is? Hieronder ontdek je of jouw hond pompoen mag eten.

Mag mijn hond pompoen eten?

Ja, jouw hond mag pompoen eten! Meer nog, het heeft zelfs gezondheidsvoordelen om af en toe eens pompoen te geven. Er zitten verschillende vitaminen en mineralen in pompoenen, hier vind je er alvast een paar:

  • Vitamine A 
  • Vitamine B12 
  • Vitamine C 
  • Kalium
  • Ijzer
  • Zink

Daarnaast zitten er ook nog eens goede vezels in pompoenen, die goed zijn voor het spijsverteringsstelsel van je hond. Dat betekent dat een stukje pompoen zowel goed is bij diarree als bij constipatie. Daarbovenop helpt het ook de huid en vacht te hydrateren én het bevat weinig vet. Een ideale snack dus!

Hoeveel pompoen mag mijn hond eten?

Je hond mag ½ tot 3 eetlepels pompoen per dag. Dit is uiteraard afhankelijk van hoe groot jouw hond is. Een grote hond mag zeker 3 eetlepels pompoen per dag krijgen. Een kleine hond heeft soms genoeg met een halve eetlepel. Daarnaast kunnen sommige honden beter pompoen verteren dan andere. Het is wel belangrijk om te weten dat je niet alles van een pompoen mag geven aan jouw hond. Een hond mag de pitten en het vruchtvlees niet opeten (dus enkel het verharde stuk). Ook is het beter om de schil te vermijden.

Welke pompoensoorten mag mijn hond eten?

Je hond mag de volgende pompoensoorten eten:

  • Hokkaido
  • Butternut
  • Bisschopsmuts
  • Muskaat- of spaghettipompoenen

De pompoenen zijn niet alleen voor ons heerlijk, ook jouw hond kan hier van genieten.

Welke pompoensoorten zijn niet goed voor mijn hond?

Helaas zijn niet alle pompoenen goed voor je hond. Bijvoorbeeld sierpompoenen zijn giftig, je ziet ze rond Halloween vaak buiten staan. Deze zet je dus best buiten het bereik van je hond. Ook wilde en zelf gekweekte pompoenen geef je best niet aan jouw viervoeter. Alle drie kunnen ze bittere gifstoffen bevatten die zowel giftig zijn voor jou als voor je hond.

Mag mijn hond een rauwe pompoen eten?

Je hond mag zeker rauwe pompoen krijgen, maar niet elke hond vindt dit even lekker. Vaak eten honden het liefst gekookte of gepureerde pompoen. Als jouw hond nu wel verzot is op rauwe pompoen is dit net zo gemakkelijk voor jou! Let wel op dat je geen bladeren of stengel geeft aan jouw hond. Die zijn stekelig en zijn dus niet goed voor de keel/maag van je hond.

Download een overzicht van voeding die je hond wel of niet mag eten

Hoe geef ik pompoen aan mijn hond?

Je kan pompoen op heel wat verschillende manieren geven aan je hond. Let er wel op dat de pompoen altijd zo puur mogelijk is, zonder toegevoegde stoffen. We geven je een paar leuke manieren om pompoen aan je hond te geven.

In combinatie met het eten van je hond

Wil je er een gewoonte van maken om pompoen te geven? Dan kan je best 1x per dag een beetje gepureerde/gekookte pompoen mengen met het eten van je hond. Om jezelf wat werk te besparen, kan je in één keer een volledige pompoen koken. De rest kan je dan in porties invriezen. Zo heb je niet veel werk en kan je hond elke dag smullen van wat pompoen.

Als koekjes

Zelf hondenkoekjes maken is helemaal niet moeilijk en een superleuke zondagse activiteit. Daarnaast weet je dat de koekjes met goede ingrediënten zijn gemaakt en zal je hond jou heel dankbaar zijn.

Pompoen uit blik

Als je weinig tijd hebt, kan je ook pompoen uit blik halen in de winkel. Let wel op de toegevoegde stoffen, veel suiker en zout willen we uiteraard vermijden.

Gedroogde of rauwe pompoen

Er zijn verschillende manieren om fruit en groenten te drogen. Als je jouw hond pompoen wil geven als beloning, is dit de beste en gemakkelijkste manier om een snack te geven. Ook kleine stukjes rauwe pompoen kunnen hiervoor dienen.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag