Alles wat je moet weten over melkkliertumor bij een hond!

bruine-engelse-cockerspaniel-hond-met-melkkliertumor-ligt-buiten-op-houten-bank
Odile Geirnaert
19 september 2022
4 min. leestijd

Ontdekte je een hard knobbeltje op de buik van je hond of ken je iemand wiens hond een melkkliertumor heeft? En wil je er het fijne van weten? Dan zit je hier goed. We vertellen je wat een melkkliertumor precies is, hoe die ontstaat, wat de symptomen zijn, de levensverwachting, behandelingen en hoe je het risico op melkkliertumor bij je hond aanzienlijk verlaagt. Verder scrollen is dus de boodschap!

Wat is een melkkliertumor bij een hond?

Een melkkliertumor of mammatumor bij een hond is een tumor die groeit in de melkklieren van een teefje. Dit gezwel komt het meest voor bij niet-gesteriliseerde senior teven. Het is meteen de meest voorkomende tumor bij honden en is in de helft van de gevallen kwaadaardig

Hoe ontstaan melkkliertumoren bij een hond?

Melkkliertumoren bij een hond ontstaan onder invloed van hormonen (oestrogenen en progesteron), overgewicht, voeding en omgevingsfactoren, als een hond bijvoorbeeld vaak in contact komt met kankerverwekkende stoffen, zoals pesticiden of insecticiden. 

Wat zijn de symptomen van een melkkliertumor bij een hond?

Als een hond een melkkliertumor heeft, zal je eerst geen symptomen zien. Naarmate het gezwel groeit, kan je een melkkliertumor hieraan herkennen:

  • Hard, onderhuids bultje rond de tepel
  • Onregelmatige vorm en grootte
  • Een gezwel of een cluster
  • Tussen 0,1 en 10 cm diameter
  • Bij uitzaaiing naar de longen: benauwdheid
  • Na enige tijd gewichtsverlies
Grote bruinroze melkkliertumor op de buik van een hond
Een grote melkkliertumor bij een hond.

Wat is de levensverwachting als mijn hond een melkkliertumor heeft?

De levensverwachting van een hond met een kwaadaardige melkkliertumor (melkklierkanker) is 9-12 maand zonder behandeling. Ben je er vroeg bij en kan het gezwel verwijderd worden nog voordat er uitzaaiing? Dan kan je hond volledig genezen en telt in principe dezelfde levensverwachting als voor haar tumor.  

Welke behandeling bestaat er als mijn hond een melkkliertumor heeft?

Als een hond melkkliertumor heeft, kan die chirurgisch verwijderd worden. De drie soorten operaties zijn dan nodulectomie, simpele mastectomie of radicale mastectomie:

  • Nodulectomie: je dierenarts neemt enkel de melkklierkanker en omliggend weefsel weg bij je hond.
  • Simpele mastectomie: je dierenarts verwijdert 2 of 3 volledige melkklieren bij je hond, inclusief de tumor.
  • Radicale mastectomie: alle melkklieren en de melkklierlijsten worden verwijderd. Dit is een erg zware ingreep voor een hond en moet in 2 delen gebeuren.

Ook hormoontherapie, zoals anti-oestrogenen is een optie, gezien melkkliertumoren bij honden ontstaan onder invloed van de vrouwelijke hormonen progesteron en oestrogeen. Deze medicatie remt de groei van mammatumoren bij honden af en doet ze krimpen. 

Hoeveel kost het verwijderen van een melkkliertumor bij mijn hond?

Een melkkliertumor bij je hond laten opereren kost tussen €500 en €1500. De prijs hangt af van de soort operatie en het aantal melkklieren weggehaald moeten worden. De prijs van hormonale therapie vraag je beter na bij je eigen dierenarts, aangezien die afhangt van de soorten medicatie, frequentie en duur van de behandeling.

Niet elke hond met melkkliertumor heeft baat bij een behandeling

Weeg goed de voor- en nadelen af van elke behandeling voor een melkkliertumor bij je hond, en maak van de levenskwaliteit van je huisdier je prioriteit. Is het al een oud beestje? Dan is een radicale mastectomie (waar alle melkklieren verwijderd worden) een onnodig uitputtende ingreep. Of zijn er veel uitzaaiingen? Dan is een behandeling geen garantie op een verlengde levensduur en dus vaak overbodig. 

Heeft een hond met melkkliertumor pijn?

Nee, een hond heeft geen pijn van een melkkliertumor zelf. Naarmate die groeit, kan die wel voor ongemak zorgen, zoals jeuk of misselijkheid. Uitzondering: inflammatoir melkkliercarcinoom. In dat geval zitten de melkklieren pijnlijk gezwollen en is ook de huid ontstoken en beschadigd. Een hond met dit soort melkkliertumor voelt zich ook erg ziek. 

Voorkom melkkliertumoren bij je hond met vroegtijdige sterilisatie

25% van alle niet-gesteriliseerde teefjes krijgt een melkkliertumor. Met een sterilisatie  vóór de eerste loopsheid verminder je het risico op melkklierkanker aanzienlijk: van 25 naar 3% procent. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans wordt op dit soort tumor. Daarom is het advies om je hond tussen 6 en 9 maanden te laten steriliseren. In overleg met je dierenarts uiteraard!

Zoek je meer informatie over tumoren bij honden? Lees zeker een van deze blogs!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag