Alles wat je moet weten om met je hond op het vliegtuig te gaan!

Joy Cleymans
12 juni 2023
7 min. leestijd

De zomer komt eraan! En jij wil misschien wel jouw hond meenemen op het vliegtuig richting jullie vakantiebestemming. Je hebt vast nog heel wat vragen over reizen met je hond. In deze blog vertellen wij je alles wat je moet weten over vliegen met je hond. Scroll verder en lees de beste tips, weetjes en alle informatie die je nodig hebt.

Hoe gaat je hond in het vliegtuig?

Het vervoer van je hond in het vliegtuig kan variëren, afhankelijk van de grootte van je hond, het luchtvaartbeleid en andere factoren. Over het algemeen zijn er drie opties beschikbaar: in de cabine, in het bagageruim en als cargo.

In de cabine

Kleine honden worden soms toegestaan om mee te reizen in de cabine, onder de stoel voor je. Luchtvaartmaatschappijen hanteren echter beperkingen qua grootte en gewicht, dus het is belangrijk om vooraf contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij om hun beleid te kennen en te reserveren. Meestal moet je een geschikte draagtas hebben die aan specifieke eisen voldoet, zodat je hond veilig en comfortabel kan reizen.

In het bagageruim

Voor grotere honden die niet in de cabine mogen reizen, is er de mogelijkheid om ze in het bagageruim te vervoeren. Dit gebeurt meestal op vluchten waar huisdieren worden toegestaan. Het is belangrijk dat je de instructies van de luchtvaartmaatschappij opvolgt, zoals het gebruik van de juiste transportkennel en andere vereisten.

Als cargo

Voor zeer grote honden kan de enige optie zijn om ze als vracht te vervoeren. Dit betekent dat ze in een aparte laadruimte worden geplaatst die speciaal is ontworpen voor dierenvervoer. Het is belangrijk om samen te werken met de luchtvaartmaatschappij of een gespecialiseerd huisdiervervoerbedrijf om ervoor te zorgen dat alle vereisten worden nageleefd en dat je hond veilig en comfortabel wordt vervoerd.

Voorbereidingen voor het vliegen met je hond

Vliegen met je hond vereist de nodige voorbereidingen om ervoor te zorgen dat de reis soepel verloopt. Er zijn verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden, wij sommen de belangrijkste voor je op.

Uitrusting

Zorg voor de juiste uitrusting voor je hond, zoals een geschikte transportkennel die voldoet aan de eisen van de luchtvaartmaatschappij. Zorg ervoor dat de kennel stevig en comfortabel is en voldoende ruimte biedt voor je hond om te bewegen. Vergeet niet om ook andere essentiële items zoals een leiband, waterbak, voedsel, favoriet speelgoed en eventueel een deken mee te nemen.

Benodigde documenten

Controleer de vereisten voor documentatie en gezondheidscontroles bij zowel de luchtvaartmaatschappij als de landen van vertrek en aankomst. Meestal is een gezondheidscertificaat van een dierenarts vereist, samen met bewijs van vaccinaties. Zorg ervoor dat je deze documenten tijdig verkrijgt en dat ze up-to-date zijn.

Regels van de luchtvaartmaatschappij

Elke luchtvaartmaatschappij hanteert specifieke regels en beleid met betrekking tot het reizen met huisdieren. Informeer jezelf over de regels van de specifieke luchtvaartmaatschappij waarmee je reist, inclusief beperkingen qua grootte, gewicht en het aantal huisdieren dat is toegestaan. Maak tijdig reserveringen en vraag naar eventuele speciale instructies of vereisten.

Training van je hond

Het is raadzaam om je hond voor te bereiden op de reis door hem te trainen en te wennen aan de transportkennel. Laat je hond wennen aan het verblijven in de kennel en oefen met korte ritten in de auto om hem te laten wennen aan beweging en beperkte ruimte. Beloon je hond tijdens het trainingsproces om positieve associaties met de kennel te creëren.

Veiligheid en gezondheid van je hond tijdens het vliegen

Als je je hond meeneemt op het vliegtuig houd je best rekening met een aantal zaken omtrent de veiligheid en gezondheid van je hond. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden tijdens het vliegen met je hond.

Stress

Reizen kan stressvol zijn voor honden. Ze worden blootgesteld aan nieuwe omgevingen, geluiden en geuren, en worden gescheiden van hun baasje. Dit kan angst en stress veroorzaken. Het is belangrijk om je hond voor te bereiden op de reis en eventueel advies te vragen aan een dierenarts over kalmerende technieken of medicatie.

Hydratatie en voeding

Zorg ervoor dat je hond voldoende water krijgt voor de reis en voorzie hem van wat voedsel als de reis lang duurt. Het is belangrijk dat je hond veel drinkt om uitdroging te voorkomen. Voer je hond vlak voor de reis ook niet te veel om maagproblemen te voorkomen.

Veilige transportkennel

Ongeacht of je hond in de cabine, het bagageruim of als cargo reist, moet je ervoor zorgen dat je een geschikte transportkennel hebt die voldoet aan de eisen van de luchtvaartmaatschappij. De kennel moet stevig, goed geventileerd, groot genoeg voor je hond om comfortabel te bewegen en voorzien zijn van een lekvrije bodem.

Gezondheidscontroles

Zorg ervoor dat je hond gezond is en voldoet aan de vereisten voor vaccinaties en gezondheidscontroles van de luchtvaartmaatschappij en de landen van vertrek en aankomst. Raadpleeg je dierenarts voor eventuele aanvullende vaccinaties of gezondheidsverklaringen die nodig zijn voor internationaal reizen.

Mag mijn hond mee naar elke bestemming?

Reizen met je hond kan niet naar alle bestemmingen. Elk land heeft zijn eigen regels en voorschriften met betrekking tot het invoeren van huisdieren, en sommige landen hebben strenge beperkingen of verboden.

Een voorbeeld van een land met strikte regels voor het invoeren van huisdieren, waaronder honden, is Ierland. Ierland heeft een beleid dat bekend staat als het “PETS Travel Scheme“. Volgens dit beleid moeten huisdieren, inclusief honden, aan specifieke vereisten voldoen voordat ze naar Ierland mogen reizen. Een van de belangrijkste vereisten is dat huisdieren, waaronder honden, moeten worden gevaccineerd tegen rabiës en een bloedtest moeten ondergaan om de aanwezigheid van voldoende antilichamen tegen rabiës aan te tonen. Bovendien moeten er andere veterinaire procedures en documenten worden gevolgd om aan de Ierse invoervoorschriften te voldoen.

Naast Ierland zijn er ook andere landen met vergelijkbare restricties op het reizen met honden. Enkele voorbeelden van landen waar specifieke regels en beperkingen gelden voor het invoeren van huisdieren, zijn onder andere:

  • Verenigd Koninkrijk: In het Verenigd Koninkrijk is het “Pet Travel Scheme” ook van toepassing. Het stelt specifieke vereisten aan het reizen met huisdieren, waaronder honden. Huisdieren moeten bijvoorbeeld gevaccineerd worden tegen rabiës, geïdentificeerd worden met een microchip en een Europees dierenpaspoort hebben.
  • Australië: Australië heeft strikte quarantainemaatregelen voor het invoeren van huisdieren, inclusief honden. Een langdurige quarantaineperiode kan vereist zijn, afhankelijk van het land van herkomst. Daarnaast zijn er specifieke veterinaire vereisten en documentatie die moeten worden nageleefd.
  • Nieuw-Zeeland: Nieuw-Zeeland heeft ook strenge invoervoorschriften voor huisdieren. Huisdieren moeten aan specifieke gezondheids- en vaccinatievereisten voldoen en er kunnen quarantainemaatregelen van toepassing zijn.

Welke honden mag je meenemen op het vliegtuig

Verschillende parameters bepalen welke honden je mag meenemen op het vliegtuig. Hier zijn enkele belangrijke factoren die van invloed kunnen zijn:

Leeftijd

Luchtvaartmaatschappijen hanteren vaak beperkingen met betrekking tot de minimumleeftijd van honden die in de cabine mogen reizen. Over het algemeen moet een hond ten minste 15 weken oud zijn voordat hij mee mag. Dit komt doordat jonge pups extra kwetsbaar zijn en mogelijk onvoldoende ontwikkeld zijn om met vliegreizen om te gaan. Het is belangrijk om de specifieke regels van de luchtvaartmaatschappij te raadplegen, aangezien de leeftijdsbeperkingen kunnen variëren.

Grootte en gewicht

Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben specifieke beperkingen voor de grootte en het gewicht van honden die in de cabine mogen reizen. Meestal moeten honden die in de cabine worden vervoerd klein genoeg zijn om comfortabel te passen in een transportkennel die onder de stoel voor je geplaatst kan worden. Gewoonlijk wordt een gewichtslimiet van ongeveer 7-9 kg gehanteerd, maar dit kan per luchtvaartmaatschappij verschillen. Raadpleeg dus zeker de website van je vliegtuigmaatschappij.

Gezondheid en gedrag

Luchtvaartmaatschappijen hebben het recht om honden te weigeren die gezondheidsproblemen hebben of een risico vormen voor de veiligheid van de passagiers en bemanning. Als je hond ziek is, recentelijk een operatie heeft gehad, of onstabiel gedrag vertoont, kan het zijn dat hij niet wordt toegelaten in de cabine. Het is belangrijk om je hond voor de reis door een dierenarts te laten controleren en te zorgen voor een goede gezondheid en gedragstraining.

Speciale rassen of kruisingen

Sommige luchtvaartmaatschappijen hanteren beperkingen met betrekking tot specifieke rassen of kruisingen van honden die in de cabine mogen reizen. Dit kan te maken hebben met de perceptie van bepaalde rassen als potentieel gevaarlijk of als gevolg van regels en voorschriften in bepaalde landen. Het is belangrijk om de regels van de luchtvaartmaatschappij te controleren om te zien of er beperkingen gelden voor het ras van je hond.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
04 maart 2021
Joy Cleymans

Vier van de oudste hondenrassen ter wereld

Wist je dat de domesticatie van de hond waarschijnlijk zo’n 14.000 jaar geleden plaatsgevonden heeft? Ontdek in deze blog de vier oudste hondenrassen ter wereld!
Lees meer
Hondennieuws
Duitse staande hond met bruine vlekjes speelt scrabble met baasje tijdens indoor activiteit|Hondenkoekjes in de vorm van honden op aanrecht gemaakt als indoor activiteit met hond
09 september 2022
Odile Geirnaert

De 6 gezelligste indoor activiteiten met je hond

Regen… Niet alleen jij, maar ook je hond kunnen er somber van worden. Fleur nu helemaal op met deze 6 leuke indoor activiteiten met je hond!
Lees meer
Hondennieuws
Een hond die angstig naar de camera kijkt
03 februari 2023
Cyriel Van Steen

Waarom is mijn hond plotseling angstig in huis?

Is je hond plotseling angstig in huis en gedraagt hij zich anders dan normaal? Hiervoor kunnen er kunnen verschillende redenen zijn. Het is dan ook belangrijk om de oorzaak te vinden zodat je je hond te helpen. In deze blog lees je meer over hoe je kunt zien of je hond angstig is, wat de oorzaken zijn en wat je kan doen. Scroll dus zeker verder! 
Lees meer
Honden
25 november 2024
Odile Geirnaert

Deze 9 honden blaffen niet of nauwelijks

Het is uitzonderlijk, maar er bestaan bepaalde honden die weinig tot niet blaffen. Omdat de zoektocht naar een stille hond…
Lees meer
Hondennieuws
baasje wandelt met hond langs zonnebloemen
28 oktober 2021
Cyriel Van Steen

Wandelingen met je hond

Wandelen met je hond is voor vele hondenbaasjes de ultieme ontspanning. Naast het feit dat je hond blij en (hopelijk) wat kalmer is, is het voor jou ook voordelig. Je komt buiten en je beweegt, maar je moet er natuurlijk wel tijd voor vrijmaken.
Lees meer
Hondennieuws
Vrouw knuffelt hond met verzekering in Vlaanderen
01 januari 1970
Odile Geirnaert

Dit zijn de verzekeringen voor honden in Vlaanderen

Hoorde jij over hondenverzekeringen en wil je er een voor je liefste huisdier? Slim! Ontdek hier alle verzekeringen in Vlaanderen en hun voor- en nadelen.
Lees meer