Overweeg je sterilisatie bij je hond, maar weet je niet of dat wel goed is voor je teefje? Gelukkig zijn wij er met antwoorden. Scrol snel verder, want in deze blog ontdek je alle voor- en nadelen en ook wat sterilisatie bij honden kost.
Wat is sterilisatie bij honden?
Sterilisatie bij honden is een medische ingreep waarbij de eileiders van de teef of zaadleiders de reu worden afgebonden of doorgeknipt zodat het dier zich niet meer kan voortplanten. (Dat klopt: ook een reu kan gesteriliseerd worden!) Een hond wordt tijdens deze operatie dus onvruchtbaar gemaakt, maar de geslachtsorganen blijven intact. In tegenstelling tot een castratie dus.
Hoe oud moet een hond zijn voor sterilisatie?
Een teefje laat je best steriliseren 3 maanden na haar eerste loopsheid, deze zal plaatsvinden rond de leeftijd van 6 à 12 maanden (afhankelijk van het ras). Overleg met je dierenarts het geschikte moment. Zij zijn vakexpert en kunnen samen met jou het best beslissen wat het juiste moment is om je hond te steriliseren.
Hoeveel kost sterilisatie bij een hond?
De tarieven voor de sterilisatie van een hond verschillen per dierenarts en kunnen variëren van 150 tot 700 euro. De prijs is niet enkel van de arts afhankelijk, maar ook van het geslacht en het gewicht van je huisdier.
Wat zijn de voordelen van een sterilisatie bij een hond?
Je hond laten steriliseren heeft wel degelijk voordelen. Dit zijn de 5 voornaamste:
1. Je hond wordt niet meer loops na haar sterilisatie
Teefjes worden gemiddeld twee keer per jaar loops. Dat is een periode van vruchtbaarheid die een drietal weken duurt en die gepaard gaat met bloedverlies en gedragsverandering. Als je hond gesteriliseerd is, zal ze niet meer loops worden. Je zal dus ook geen pampers meer nodig hebben en je hond zal ook meer rust hebben.
2. Een gesteriliseerde hond wordt niet meer (schijn)zwanger
Heb je een teefje dat vaak vrij rondloopt bij reutjes? En wil je geen nestjes aan de lopende band? Dan is sterilisatie van je hond de oplossing tegen ongewenste zwangerschap. Ook maak je hiermee een einde aan schijnzwangerschap bij je hond. Dat is een natuurlijk verschijnsel waarbij ze alle symptomen van zwangerschap vertoont, maar het niet is. Te vermijden als je weet dat teefjes hier veel stress van ondervinden.
3. Je hond loopt minder risico op melkklierkanker dankzij sterilisatie
25% van niet-gesteriliseerde teefjes krijgt ooit in haar leven een melkkliertumor. Melkkliertumoren behoren tot een van de meest voorkomende tumoren bij teven. Ze komen met name voor bij de oudere, niet-gesteriliseerde dieren of bij teven die pas op late leeftijd gesteriliseerd zijn. Bij de hond is 41 procent tot 53 procent van de melkkliertumoren kwaadaardig. Dat is een levensbedreigende kanker.
4. Na sterilisatie bij je hond verdwijnt het risico op baarmoederontsteking
Baarmoederontsteking komt enkel voor bij niet-gesteriliseerde teefjes en dat bij 25% van hen. Het is een levensbedreigende aandoening die veroorzaakt wordt door hormonen. Dankzij sterilisatie van je hond verlaagt het hormonenpeil en daarmee ook het risico op baarmoederontsteking.
5. Gesteriliseerde honden lopen minder risico op diabetes
Wist je dat ook honden suikerziekte kunnen krijgen? De oorzaak van deze ziekte ligt vaak mede in progesteron, een vrouwelijk hormoon. Als je je hond laat steriliseren, dan worden haar eierstokken weggenomen. Omdat progesteron net daar gevormd wordt, valt de negatieve invloed weg en verkleint ook het risico op diabetes bij je hond.
Wat zijn de nadelen als ik mijn hond laat steriliseren?
Als je je hond laat steriliseren, kan dat 4 nadelen met zich meebrengen:
1. Je hond kan bijkomen na haar sterilisatie
Een hond verbruikt na sterilisatie tot wel 30% minder energie. Als ze dus evenveel calorieën zou eten als voorheen, zou ze al rap te zwaar worden. Let dus goed op haar calorie-inname, want overgewicht zorgt voor artrose en hart- en vaatziekten. Geen zin om te tellen en te wegen? Start dan hier een analyse van je hond en ontdek hoeveel ze precies mag eten.
2. Je hond vertoont ander gedrag na sterilisatie
Sommige teefjes kunnen na sterilisatie feller en agressiever worden. Maar niet altijd: andere teefjes worden net aanhankelijker en rustiger. Moeilijk te voorspellen hoe het jouw hond zal vergaan, maar hou vooral in het achterhoofd dat de gedragsverandering meestal miniem of onbestaande is. Met de juiste opvoeding komt het meestal goed!
3. De vacht van je hond wordt doffer na sterilisatie
Als je teefje een halflange of langere vacht heeft, kan die wat meer krullen of doffer lijken. Gelukkig heeft ze daar zelf geen last van – enkel jij zal het verschil merken.
4. Je hond loopt meer risico op incontinentie na sterilisatie
Ook incontinentie op oudere leeftijd kan een gevolg zijn na sterilisatie van je hond. Enkele rassen met een hoger risico: de boxer, Ierse setter, weimaraner en dwergpoedel. Gelukkig kan je incontinentie beperken of zelfs vermijden met de juiste medicatie. Ook hier is je dierenarts de man of vrouw die je moet hebben voor gepersonaliseerd advies!
Moet ik mijn hond laten steriliseren?
Als je geen nestje wil met je teefje, is sterilisatie van je hond een goed idee. De voordelen wegen namelijk zwaarder door dan de nadelen. Zo vermijd je gevaarlijke kankers en zal je hond zich ook comfortabeler voelen omdat ze niet meer onnodig loops of schijnzwanger moet zijn.
De vacht van je hond kan wel wat doffer worden, maar haar gezondheid primeert nog altijd, toch?
Bespreek deze vraag ook zeker met je dierenarts, want elke hond is uniek (zeker die van jou ;)) en heeft andere behoeftes.