Waarom kneden katten met hun pootjes?

Odile Geirnaert
05 December 2024
5 min. leestijd

Het kneden met pootjes, ook wel ‘melktrappelen’ genoemd, is een veelvoorkomend gedrag bij katten. Dit gedrag is niet zomaar willekeurig, want het heeft een reeks interessante oorzaken. Benieuwd naar waarom katten kneden, wat je kunt doen als het ongemakkelijk wordt, en hoe jouw kat met ander gedrag zijn gevoelens communiceert? Lees dan zeker verder!

Wat is kattenkneden precies? 

Kattenkneden, ook wel ‘melktrappelen’ genoemd, is het ritmisch duwen van de pootjes op een zacht oppervlak zoals een deken, kussen of soms ook wel je schoot. Tijdens het kneden wisselen katten vaak hun voorpootjes af in een trappelende beweging. Dit gedrag gaat soms gepaard met een tevreden gespin en een ontspannen blik.

Waarom kneden katten? 

Er zijn meerdere redenen waarom katten kneden. Wij sommen de belangrijkste voor je op: 

  • Een instinct uit de kittenfase: Kittens kneden om de melkproductie van hun moeder te stimuleren. Dit instinct blijven ze vaak behouden naarmate ze ouder worden.
  • Territorium markeren: Katten hebben geurklieren in hun pootkussentjes. Hoe cool is dat? Door te kneden, laten ze hun geur achter en claimen ze hun plaats.
  • Comfort en ontspanning: Kneden helpt katten om stress te verminderen en zich op hun gemak te voelen.
  • Affectie tonen: Als je kat je al knedend benadert, kan dit een teken van liefde en genegenheid zijn, vooral als het gepaard gaat met spinnen. Love is in the air…
  • Voorbereiding op slapen: Katten maken soms een ‘nest’ door zachtjes te kneden voordat ze zich neerleggen. Dit gedrag stamt af van hun wilde voorouders die gras of bladeren platdrukten om een slaapplek te maken. Dat wist je niet, of wel soms?

Wat als het kneden van je kat je pijn doet?

Het kneden van je kat met hun scherpe nageltjes kan pijnlijk zijn, vooral als je kat op je schoot zit. Gelukkig kun je dit ongemak verminderen. 

Zo kan je regelmatig de nagels van je kat bijknippen en ze op die manier minder scherp maken. Ook kan je een dik deken of kussen tussen jou en je kat leggen zodat ze daarin kan kneden in plaats van direct op jouw benen. 

Andere manieren dat je kat met je wil communiceren/ Ander veelvoorkomend kattengedrag 

Naast kneden heeft je kat nog andere interessante manieren om met je te communiceren. Hier zijn enkele veelvoorkomende gedragingen die je jouw kat misschien al eens eerder hebt zien doen:

Spinnen

Als je kat spint, is ze ontspannen en voelt ze zich op haar gemak bij jou in de buurt. Het is een duidelijk teken van tevredenheid.

Kopjes geven

Kopjes geven is een typische manier om genegenheid te tonen en haar geur over je heen te wrijven. Wanneer je kat kopjes geeft, begroet ze je en laat ze zien dat ze je graag heeft.

Wassen

Katten wassen elkaar binnen sociale groepen, dus likjes geven aan jou is een teken van een sterke band. Als je kat je likjes geeft, toont ze je liefde

Knipogen

Een langzame knipoog van je kat betekent vertrouwen. Ze laat zien dat ze zich veilig voelt bij jou. Als je terug knipoogt, versterk je deze boodschap. Probeer het volgende keer maar eens!

Opgeheven staart

Een opgeheven staart betekent dat je kat blij is of je begroet. Dit gedrag zie je vaak als je thuiskomt of haar etensbakje vult. Maar let wel op voor een omhoogstaande, opgeblazen staart: deze duidt op angst of agressie!

Dankzij deze kennis kan je vanaf nu nóg beter communiceren met je geliefde kat. Laat die band maar groeien!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag