Hondsdolheid is een woord dat vele personen de rillingen over de rug bezorgt. Deze aandoening, die al sinds mensenheugenis bestaat, heeft vele levens geëist, zowel van dieren als van mensen. In deze blog duiken we dieper in de wereld van hondsdolheid, de gevaren ervan, en waarom het cruciaal is om jezelf en je huisdieren te beschermen.
Wat is hondsdolheid?
Hondsdolheid, ook wel bekend als rabiës, is een virale ziekte die het centrale zenuwstelsel van zoogdieren, waaronder de mens, aantast. Het wordt veroorzaakt door het rabiësvirus en is bijna altijd dodelijk als het niet op tijd wordt behandeld. Het virus verspreidt zich via het speeksel van een besmet dier.
Hoe raak je besmet?
De meest voorkomende manier van overdracht van het virus naar de mens is via een beet van een besmet dier, zoals een hond, kat, aap, vleermuis, of wild dier. Het virus kan ook worden overgedragen als het besmette speeksel in aanraking komt met open wonden, slijmvliezen of krassen. Het is van essentieel belang te begrijpen dat niet alleen honden, maar ook andere dieren dragers kunnen zijn van het rabiësvirus.
Wat zijn de symptomen van hondsdolheid?
Ziektebeeld bij mensen
Na een beet van een besmet dier kan de incubatieperiode variëren van enkele dagen tot maanden. Symptomen beginnen meestal met algemene tekenen zoals koorts, hoofdpijn en vermoeidheid. Naarmate de ziekte vordert, kan de geïnfecteerde persoon last krijgen van verwardheid, agitatie, hallucinaties en hydrofobie (een intensieve angst voor water). Zonder behandeling leidt hondsdolheid uiteindelijk tot verlamming en de dood.
Ziektebeeld bij dieren
Bij dieren kunnen de symptomen variëren. Vaak worden ze onrustig, agressief en kunnen ze ongebruikelijk gedrag vertonen. Ze kunnen moeite hebben met slikken, wat leidt tot overmatig kwijlen. Naarmate de ziekte vordert, kunnen verlamming en uiteindelijk de dood optreden.
Hoe kan je besmetting voorkomen?
Preventie is de sleutel als het gaat om hondsdolheid. Zorg ervoor dat huisdieren zijn gevaccineerd tegen het rabiësvirus, dat is ook verplicht in België eens je de grenzen overgaat. Het is ook verstandig om zelf een vaccinatie aan te vragen wanneer jij op reis gaat naar gebieden met een verhoogd risico. Vermijd contact met wilde of onbekende dieren, en meld ongebruikelijk gedrag bij dieren onmiddellijk aan de lokale autoriteiten. Als je wordt gebeten door een dier, was de wond dan onmiddellijk met zeep en water en zoek zo snel mogelijk medische hulp.
Misvattingen over hondsdolheid
Er bestaan veel misvattingen over hondsdolheid die we liever de wereld uithelpen.
Hondsdolheid komt enkel in bepaalde werelddelen voor
Vele mensen denken verkeerdelijk dat hondsdolheid alleen voorkomt in bepaalde delen van de wereld. Hoewel het waar is dat sommige gebieden een hoger risico hebben, kan hondsdolheid overal voorkomen.
Alleen honden kunnen hondsdolheid krijgen
Hoewel de naam hondsdolheid wellicht anders suggereert, kunnen veel verschillende zoogdieren hondsdolheid krijgen en het overdragen. Naast honden zijn vossen, vleermuizen, wasberen, stinkdieren en sommige andere zoogdieren bekende dragers van het rabiësvirus in verschillende delen van de wereld. Ook mensen kunnen het virus krijgen. Er sterven zelfs jaarlijks nog steeds 10 000 personen, voornamelijk jonge kinderen, aan het virus.
De opmars van hondsdolheid in Europa
Ondanks Europa’s reputatie als een laag-risicogebied voor hondsdolheid, is er groeiende bezorgdheid over recente uitbraken. Dit jaar zijn er in Europa 32 uitbraken van hondsdolheid genoteerd, voornamelijk afkomstig uit Roemenië en Moldavië. In Turkije was dit aantal nog verontrustender met een totaal van 126 uitbraken.
Bevraging Just Russel
Just Russel heeft een bevraging gedaan bij 4932 klanten. Daaruit blijkt dat 17,8% van de bevraagden niet wist dat ook mensen besmet kunnen worden met hondsdolheid. Het gevaar voor huisdieren is wel duidelijk, 91,6% wist dat het rabiësvirus vaak een dodelijke afloop kent. Tot slot wist 97,8% van de bevraagden zeker dat zijn of haar huisdier gevaccineerd is tegen het virus.