Hoe kan ik het gebit van mijn hond gezond houden?

Odile Geirnaert
30 december 2020
3 min. leestijd

Het gebit is een van de belangrijkste lichaamsdelen van je hond. Ze gebruiken het om mee te eten, te spelen, maar ook om zichzelf mee te verdedigen. Wij mensen kunnen onze tanden poetsen om ons gebit schoon en sterk te houden. Een hond kan dit natuurlijk niet zelf, daarom is het belangrijk dat we regelmatig aan gebitsverzorging gaan doen.

Waarom is gebitsverzorging voor je hond belangrijk?

Net als mensen, kunnen ook honden last krijgen van tandplak en tandsteen. Tandplak kan leiden tot tandvleesontstekingen. Dit is niet alleen pijnlijk voor de hond, maar het kan ook bloeden en ervoor zorgen dat er schade wordt veroorzaakt aan de tanden en hun wortels. In het ergste geval trekken de bacteriën van het ontstoken tandvlees de bloedbaan van de hond in. Dit kan zorgen voor problemen in de rest van het lichaam, zoals bijvoorbeeld in het hart.

Tanden poetsen bij je hond

Dé manier om het gebit van je hond schoon te houden, is door zijn of haar tanden te poetsen. Je kan speciale hondentandenborstels kopen waarbij je makkelijk bij alle tanden kunt komen, ook is er speciale tandpasta voor honden. Gebruik nooit tandpasta voor mensen!

Tandenpoetsen is in eerste instantie niet heel leuk voor je hond, dus het verstandigste is het om het al vroeg aan te leren. Als je hond nog een pup is, kan je vrij eenvoudig door middel van spel of clickertraining je hond aanleren dat tandenpoetsen geen vervelend iets is.

Hoe poets ik de tanden van mijn hond?

Wil je dat je hond zonder morren of stress zijn tanden laat poetsen? Dan doe je er goed aan om je hem op jonge leeftijd te laten wennen aan de rubberen tandenborstel, de tandpasta en het gevoel van tandenpoetsen. Dat gaat in stapjes:

  1. Laat je hond naast je zitten en duw zijn lip zachtjes omhoog, terwijl je zijn hoofd vastneemt. Beloon met een gezonde snack als dat goed gaat.
  2. Als je hond dit vlot accepteert, open zijn mond voorzichtig. Denk aan je beloning! Werkt je hond nog niet helemaal mee? Probeer de volgende dag opnieuw.
  3. Zodra je controle hebt over het hoofd en de tanden, haal je de tandenborstel boven. Begin er niet meteen mee te poetsen, maar hou hem kort in de buurt van de tanden of zet de tandenborstel er zachtjes tegen. Beloon je hond weer! Doe vervolgens hetzelfde met een klein beetje tandpasta.
  4. Zodra je hond de vorige stappen toelaat, kan je zachtjes poetsen – en belonen. Mission accomplished!

Handige hulpmiddelen

Niet alle honden laten het toe om hun tanden te poetsen. Als dit bij jouw hond het geval is, zoek je best naar alternatieve manieren om de mondhygiëne van je hond goed te houden. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven op de markt!

Een kauwbot kan indien nodig een alternatief bieden voor het poetsen van de tanden. Het is nog beter om dit al aanvulling te zien op het tandenpoetesen!

Er zijn heel wat kauwsnacks op de markt die goed zijn voor de mondhygiëne van je viervoeter! Onze persoonlijke favoriet zijn de snacks van Garden Bites. Door hun unieke textuur en vorm met noppen zijn ze ideaal voor de mondhygiëne! Geloof ons, gebitsverzorging bij je hond was nog nooit zo lekker en gezond!

Barkbox biedt heel wat producten aan waar tandpasta in verwerkt zit. Je mag immers nooit tandpasta voor mensen bij je hond gebruiken maar de producten van Barkbox zijn volledig veilig!

Controleer het gebit regelmatig

Je hond kan het niet zeggen wanneer hij een vies gebit heeft, als baasje heb je de taak om dit in de gaten te houden. Tekenen van een slecht gebit zijn bijvoorbeeld een stinkende geur uit de bek maar ook moeite hebben met eten. Laat het gebit dan ook altijd controleren als je bij de dierenarts bent. Als het heel erg uit de hand is gelopen, bestaat er een kans dat je een hond een gebitsbehandeling nodig heeft onder narcose.

Wil je nog meer te weten komen over gebitsverzorging bij honden of over dental-sticks? Luister dan zeker even naar onze hondenexperts!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag