Wat je hond je wil zeggen … met zijn staart!
Je hond gebruikt zijn staart om zijn gevoelens uit te drukken: enthousiasme, vrolijkheid, angst, stress, concentratie … Zou het niet leuk zijn als je de taal van je beste vriend zou begrijpen? Met deze blog lichten we een tipje van de staart, sorry, sluier op.
Drie basisstanden
De stand van zijn staart geeft de stemming van je hond aan. Staarten hebben 3 basisstanden: hoog, neutraal en laag. De stand wordt altijd gezien vanuit de neutrale staarthouding. Dat is de stand waarin de hond zijn staart niet actief naar boven of beneden drukt.
Neutrale staarthouding
De neutrale staarthouding verschilt per ras. In vergelijking met de chihuahua, zal de staart van de Afghaanse windhond altijd relatief laag hangen. Een hond met een neutrale staarthouding is ontspannen.
Hoge staart
Met een hoge staart waarschuwt je hond je dat er iets spannends te gebeuren staat. Bijvoorbeeld wanneer er een onbekende hond nadert of de deurbel gaat. Je hond vraagt zich af: ‘Wie is dat? Wat gaat er gebeuren?’.
Een eerst kennismaking is altijd spannend, ook bij honden.
Je staart in de lucht steken kan ook een teken zijn van agressie. Door zijn staart in de lucht te steken toont je hond aan zijn tegenstander: ‘Ik ben niet bang van jou!’. Dat is jammer genoeg ook de reden dat honden die van nature een rechtopstaande staart hebben, sneller ruzie krijgen met andere honden.
Toch is een hoge staart is niet altijd een reden tot ongerustheid. Het kan ook een teken zijn van positieve spanning. Zoals wanneer je de leiband pakt en je hond zich vol verwachting afvraagt: ‘Gaan we iets leuks doen?’.
Wanneer je hond zijn staart omhoog gooit en tegelijkertijd door zijn voorpoten buigt, heeft hij zin in een spelletje.
‘Pak me dan, als je kan!’
Lage staart
Een lage staart kan een uiting zijn van verschillende gevoelens:
- Angst
Je hond voelt zich niet veilig. Hij probeert zich zo klein mogelijk te maken. Sommige bange honden krullen zichzelf zo hard op, dat het puntje van de staart hun buik raakt.
Deze hond is duidelijk agressief, maar zijn ingetrokken staart wijst ook op angst. Een combinatie die vaak voorkomt bij honden die zich bedreigd voelen. Bijvoorbeeld wanneer ze aangevallen worden of als hun territorium bedreigd wordt.
- Onzekerheid
Als je hond zijn staart lichtjes naar beneden duwt kan dat een teken zijn van lichte angst of onzekerheid, maar het kan ook een manier zijn om ruzie te vermijden. Door zijn staart laag te houden toont hij de dominante hond dat hij zijn plaats op de sociale ladder kent: ‘Ja Max, het is goed, jij bent baas.’
Door zijn staart laag te houden, toont de oudere, zwakkere hond dat hij geen zin heeft in ruzie.
Bijzondere stand
Horizontaal naar achteren
Naast de drie basisstanden is er nog een bijzondere stand. Dat is wanneer de staart van je hond horizontaal in het verlengde van zijn lichaam staat. Deze stand wijst op concentratie, bijvoorbeeld wanneer je op het punt staat een bal weg te gooien.
De horizontale staart van deze hond verraadt dat hij iets bijzonders gehoord, gezien of geroken heeft.
Werkende honden, zoals herdershonden of jachthonden, houden hun staart vaak horizontaal. Dit betekent dat ze aandachtig zijn.
Dit is ook de houding die honden aannemen vlak voordat ze hun prooi (of rivaal) bestormen, dus wees altijd extra aandachtig als je hond dit doet.
Kwispelende hond = blije hond?
De stand van de staart van je hond vertelt je veel over zijn gemoedstoestand, maar als je echt wil weten wat je hond wil zeggen, is het belangrijk om ook te kijken naar hoe zijn staart beweegt.
Een van de meest voorkomende misverstanden over honden is dat een hond die kwispelt altijd blij en vriendelijk is. Soms is dat zo, maar sommige kwispels betekenen net het omgekeerde.