Welke groenten mag een hond eten? Een healthy top 10!

Joy Cleymans
24 May 2023
6 min. leestijd

Welke groenten mag een hond eten? Een healthy top 10!

Op zoek naar een gezond tussendoortje voor je hond? Geef hem dan af en toe een klein stukje groente! Groenten zitten boordevol voedingsstoffen die je hond in topvorm houden. Maar lang niet elke groente is even geschikt voor je hond. Sommige soorten doen zelfs meer kwaad dan goed. Ontdek samen met ons 10 groenten die je hond wél mag eten. Smullen maar! 

Groenten voor je viervoeter? Ja, maar met mate!

Groenten zijn lekker en gezond, ook voor je hond. De meeste groenten zijn calorie- en vetarm en bevatten veel vezels, vitamines en mineralen. Daarom zijn ze de ideale snack om wat gewicht te verliezen. Of om gewoon op gewicht te blijven natuurlijk! Toch kan groente moeilijk verteerbaar zijn voor een hond. Daardoor zal je maatje al snel maag-  en darmproblemen ondervinden. Sommige bevatten ook stoffen die in grotere hoeveelheden schadelijk kunnen zijn.

Wil je je hond trakteren met een lekker gezonde snack? Doe dat dan steeds met mate. Zo mag je hond maximaal 10% van zijn dagelijks aanbevolen caloriewaarde opnemen via groente. Hieronder geven we telkens aan hoeveel calorieën 10 gram van elke groente bevat. Wil je ook weten hoeveel calorieën je hond dagelijks mag eten? Dat berekent Just Russel voor jou op basis van een aantal unieke eigenschappen van je hond. Doe hier de test en ontdek het!

Deze 10 groenten zijn hondvriendelijk

1. Broccoli

Broccoli mag je hond eten in kleine hoeveelheden. Zo bevat die naast vezels ook vitamine C. Dat is goed voor de vacht van je hond maar ook zijn stresslevel en immuunsysteem. Daarnaast maakt vitamine K in broccoli de botten van je hond ijzersterk. Ideaal dus voor een puppy in volle groei!

Hoe gezond deze groente ook mag zijn, wees niet overmoedig! Door de aanwezigheid van isothiocyanaten geef je broccoli best met mate. Die kunnen immers hevige maagpijn en winderigheid uitlokken. Een gewaarschuwd baasje is er twee waard.

  • Serveertip: snij de broccoli in hapklare stukken en kook ze voordat je ze aan je viervoeter geeft.
  • Caloriewaarde: 2.7 kcal per 10 g

2. Wortel

Wortels zijn de favoriete groente van veel honden omdat ze zoet, knapperig en leuk zijn om op te kauwen. En als kers op de worteltaart zijn ze nog eens gezond ook! Wortel is een uitstekende caloriearme snack rijk aan vitamine B, C, D, E, K. Die zijn onder meer goed voor zijn energiebalans, vacht, skelet, spieren en stresslevel. Betacaroteen in wortels versterkt bovendien je hond zijn gezichtsvermogen en immuunsysteem.

  • Serveertip: je kan deze groente zowel rauw als gekookt serveren. Let er wel op dat je de wortel op maat van je hond snijdt zodat hij zich er niet in kan verslikken. Matig ook hier de hoeveelheden.
  • Caloriewaarde: 4.1 kcal per 10 g

3. Bonen

Ook bonen zijn een groente die je hond mag eten. Ze bevatten veel mineralen en zijn een rijke vitamine A-, C- en K-bron. Maar de allergrootste troef van bonen is hun gehalte aan vezels. Die zorgen ervoor dat je hond zich snel voldaan voelt en het hongergevoel lang uitblijft. De ideale snack dus voor honden die een paar kilootjes kwijt kunnen.

  • Serveertip: kook bonen altijd voordat je ze aan je viervoeter geeft. Bonen zijn relatief calorierijk, geef er dus ook niet te veel van.
  • Caloriewaarde: 35 kcal per 10 g

4. Erwten

Je hond af en toe op een erwtje trakteren, kan zeker geen kwaad! Erwten bevatten diverse vitaminen, mineralen, vezels en eiwitten die het immuunsysteem en energiepeil van je hond boosten. Heeft je hond nierproblemen? Dan laat je deze groente best links liggen. Er zitten namelijk veel purines in erwten. Die kunnen belastend zijn voor de nieren en blaas van je hond.

  • Serveertip: gezien erwten zo klein zijn, ligt verstikkingsgevaar ook op de loer. Uit voorzorg kan je ze daarom best eerst koken en pureren. Geef ook geen erwten uit blik, die bevatten te veel zout.
  • Caloriewaarde: 8 kcal per 10 g

5. Selderij

Selderij is zonder enige twijfel een groente die je hond mag eten. Naast de vitamines A, B en C bevat selderij coumarinen. Die stoffen helpen kanker en hart- en vaatziekten te bestrijden. Wist je trouwens dat selderij ook hét geheime ingrediënt voor een frisse (honden)adem is? Zo helpt de knapperige textuur om etensrestjes te verwijderen. In combinatie met de grote hoeveelheid water in selder, maakt je hond ook meer speeksel aan. Dat helpt dan weer om bacteriën weg te spoelen.

  • Serveertip: selder kan je rauw of gekookt aan je hond geven. Is je hond al wat ouder? Geef dan gekookte selder, die is gemakkelijker kauw- en verteerbaar. Snij de selderij in stukjes die groot genoeg zijn om nog kauwplezier aan te beleven.
  • Caloriewaarde: 1.4 kcal per 10 g

Download een overzicht van alle groenten die een hond wel of niet mag eten

6. Pompoen

Pompoen is een echte aanrader als je op zoek bent naar een gezonde snack die gunstig is voor de darmflora van je hond! Vezels in pompoen helpen diarree en constipatie te verlichten. Daarnaast zijn de vitamines A, C en E in deze groente uitstekend voor de ogen, het immuunsysteem, de huid en vacht van je hond.

  • Serveertip: pureer of kook de pompoen bij voorkeur en meng onder de hondenbrokjes. Honden zijn er dol op!
  • Caloriewaarde: 2.6 kcal per 10 g

7. Zoete aardappel

Zoete aardappelen bieden je hond een breed scala aan gezondheidsvoordelen. Zo zijn ze vetarm en rijk aan vezels, calcium, ijzer, mineralen en vitamine A, B6 en C. De groente is daarom niet alleen goed voor de spijsvertering en het immuunsysteem van je hond, maar ook voor zijn ogen, spieren, vacht en huid.

  • Serveertip: schotel deze groente nooit rauw voor! De gifstof solanine kook je best eerst uit de zoete aardappel. Die tast anders het centraal zenuwstelsel van je hond, het hart en de ademhaling aan, in extreme gevallen met de dood tot gevolg. Kook de zoete aardappel dus eerst, zo wordt die in geen tijd safe to eat!
  • Caloriewaarde: 8.6 kcal per 10 g

8. Spruitjes

De vezels en antioxidanten in spruitjes werken ontstekingsremmend én bevorderen de bloedsomloop. Bovendien versterken ze ook de immuniteit met vitamine C en botten van je hond met vitamine K.

  • Serveertip: wees niet te vrijgevig met deze groente! Als je hond er te veel van op heeft, zal je het immers zelf ook bekopen. Spruitjes kunnen je hond namelijk heel winderig maken. Afhankelijk van de grootte van je hond volstaan 1 à 3 gekookte spruitjes per keer.
  • Caloriewaarde: 4.3 kcal per 10 g

9. Komkommer

Op de vraag of komkommer een groente is die je hond mag eten, zeggen we volmondig ja! Komkommers vallen over het algemeen erg goed in de smaak bij honden omdat ze lekker knapperig en sappig zijn. Ze bevatten geen vetten of koolhydraten en zijn daarom ook de ideale dieetsnack. Daarnaast wemelt het van andere nuttige voedingsstoffen in deze groente. Denk maar aan vitamine K, C, B1, kalium, koper, magnesium en biotine. Maar ook jij als baasje kan een graantje meepikken! De fytochemicaliën in komkommers maken de adem van je hond zo fris als een muntje.

  • Serveertip: komkommers kan je ongeschild aan je hond geven. Was de groente wel eerst grondig, want de schil kan insecticiden en pesticiden bevatten.
  • Caloriewaarde: 1.3 kcal per 10 g

10. Spinazie

Net als voor de mens is spinazie ook heel gezond voor honden. Die is rijk aan vitamine A, B, C en K, calcium, ijzer, vezels, mangaan en foliumzuur. Dat maakt van deze bladgroente een toppertje voor het immuunsysteem, hart en energieniveau van je hond.

  • Serveertip: we raden aan om de spinazie te stomen in plaats van te koken. Als je de spinazie kookt, gaan er namelijk veel goede voedingsstoffen verloren. En dat zou jammer zijn, niet? Wees wel steeds zuinig met spinazie. Een teveel kan een averechts effect hebben op de nieren van je hond.
  • Caloriewaarde: 2.1 kcal per 10 g

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag