Alles wat je moet weten over wormen bij honden

Duitse herdershond heeft last van longwormen en ligt daardoor languit in het gras
Joy Cleymans
31 July 2023
5 min. leestijd

Als hondenliefhebber is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de gezondheid en het welzijn van je hond. Worminfecties zijn een veel voorkomend probleem bij honden en zijn niet goed voor hun gezondheid. Gelukkig kan je wel een aantal dingen doen om wormen bij je hond te voorkomen. In deze blog vind je alles terug over de wormen bij honden, van soorten wormen, symptomen, tot behandelingen.  

Soorten wormen

Er zijn verschillende soorten wormen die honden kunnen besmetten. Hieronder sommen we de meest voorkomende soorten voor je op.

    • Spoelwormen

      Spoelwormen zijn de wormen die het meest voorkomen bij honden. Ze kunnen zowel volwassen honden als puppy’s treffen en kunnen zelfs bij mensen voorkomen. Honden raken besmet doordat ze eitjes uit de omgeving opnemen of in contact komen met andere besmette dieren.

    • Longwormen

      Longwormen gaan via de darmen en vestigen zich in de longslagaders van de hond. Hierdoor worden de longblaasjes aangetast en zal de hond veel moeten hoesten. Via dat hoesten kan de longworm dan weer verspreid worden en andere honden besmetten.

    • Hartwormen

      Honden raken besmet met hartwormen door een beet van een besmette muskiet. Deze wormen zijn vooral terug te vinden in Zuid- en Oost-Europa. Zoals de naam doet klinken, bevestigen de wormen zich in het hart en de longslagaderen.

    • Haakwormen

      Haakwormen komen voornamelijk voor in Zuid-Europa, maar in België kunnen honden ook besmet raken. Ze komen via het darmslijmvlies terecht in het lichaam van de hond en maken kleine wondjes in de dunne darm.

    • Lintwormen

      Lintwormen komen in het lichaam terecht via vlooien of luizen of door het eten van prooidieren, zoals muizen. Lintwormen kunnen enkele meters lang worden en bevatten tientallen wormeitjes.

    • Zweepwormen

      Honden raken besmet met zweepwormen door het opnemen van eitjes uit de omgeving. Nadat ze in het lichaam terechtkomen, kunnen ze de wand van de dikke darm aantasten.

Wat zijn de symptomen van wormen bij honden?

De symptomen van wormen kunnen variëren afhankelijk van het type worm en de ernst van de infectie. Als je hond een van de volgende symptomen vertoont, is het raadzaam om eens langs te gaan bij de dierenarts die je hond kan controleren op eventuele wormen. Veel voorkomende symptomen zijn:

  1. Gewichtsverlies: Een hond met wormen kan onverklaarbaar gewicht verliezen, ondanks een normale eetlust of zelfs toegenomen voedselinname.
  2. Diarree: Chronische diarree kan een teken zijn van een worminfectie. De ontlasting kan er ook abnormaal uitzien, met slijm, bloed of wormen zichtbaar.
  3. Braken: Sommige honden kunnen braken als gevolg van een worminfectie. Soms kunnen wormen zelfs zichtbaar zijn in het braaksel.
  4. Een doffe vacht en slechte conditie: Wormen kunnen leiden tot voedingsproblemen, wat kan leiden tot een doffe vacht, uitdroging en een algemene slechte conditie van de hond.
  5. Jeuk rond de anus: Soms kunnen honden met wormen symptomen van jeuk en irritatie rond de anus vertonen. Ze kunnen proberen hun achterste over de grond te schuren of constant aan hun achterwerk likken.

Hoe raken honden besmet met wormen?

Honden kunnen op verschillende manieren besmet raken met wormen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende manieren van besmetting:

  • Orale inname: De meeste wormen bij honden worden verspreid door het inslikken van eieren, larven of besmette prooien.
  • Vlooien of teken: Sommige wormen, zoals lintwormen, worden overgedragen door vlooien of teken. Wanneer een hond een besmette vlo of teek inslikt tijdens het krabben of bijten, kan de hond geïnfecteerd raken met wormen.
  • Omgevingsbesmetting: Een hond kan wormen oplopen door in contact te komen met besmette omgevingen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als een hond snuffelt aan uitwerpselen van besmette dieren of wanneer hij in contact komt met grond waarin wormeieren aanwezig zijn.

Hoe kan je besmetting voorkomen?

Het voorkomen van wormbesmetting bij honden kan je doen door regelmatig een ontwormingskuur te geven, vlooien- en tekenpreventie, goede hygiëne en het vermijden van contact met besmette omgevingen. Raadpleeg altijd een dierenarts voor advies over het ontwormen en beschermen van je hond tegen worminfecties.

Diagnose van een worminfectie

De diagnose van een wormenbesmetting bij honden wordt meestal gesteld door een dierenarts. De meest gebruikelijke methode om wormen bij honden vast te stellen, is door middel van een ontlastingsonderzoek. Een monster van de ontlasting van de hond wordt verzameld en naar een laboratorium gestuurd voor onderzoek. Het laboratorium zal het monster onderzoeken op de aanwezigheid van wormeieren, larven of volwassen wormen.

Hoe behandel je wormen bij je hond?

Het bestrijden van wormen bij honden gebeurt doorgaans met ontwormingskuren en geschikte middelen, zoals tabletten, pasta’s of vloeistoffen, die doeltreffend zijn tegen diverse soorten wormen.. Deze medicijnen werken meestal door de wormen te doden of ze uit het lichaam van de hond te verdrijven. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de behandeling tegen wormen te herhalen om ervoor te zorgen dat alle wormen gedood worden.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag