Mag een hond rauw varkensvlees eten?

hond neemt rauw vlees van een bord
Odile Geirnaert
07 mei 2021
3 min. leestijd

Enkele baasjes kiezen ervoor om vers (rauw) vlees te geven aan hun hond zoals kip, rund, schaap paard of varken. Ze vinden het een natuurlijkere manier om hun hond te voeren dan gewone hondenbrokken. Volgens voorstanders hebben honden die vers vlees eten minder maag- en darmproblemen. Maar mag een hond rauw varkensvlees eten? Kan hij hier ziek van worden? Lees verder voor antwoorden op al je vragen.

Is rauw varkensvlees gevaarlijk voor een hond?

In België bestaan strenge maatregelen rond voedselveiligheid. Toch kan varkensvlees sporen bevatten van een virus dat de ziekte van Aujeszky veroorzaakt. Het is een ongevaarlijk virus voor de mens, maar zeer gevaarlijk voor een hond (en ook voor een kat trouwens). Eerst zal je hond enorme jeukklachten krijgen die overgaan in ernstige neurologische klachten. Deze ziekte verspreidt zich razendsnel in het lichaam van je hond met de dood tot gevolg. De ziekte van Aujeszky is bovendien ongeneeslijk. Daarom adviseren we om geen rauw varkensvlees te geven aan je hond. Het is het risico niet waard!

Verzekering voor je hond

Van niets ben je zeker, het kan dus altijd fout gaan. De kosten bij een dierenziekenhuis zijn enorm hoog. Het is dus bijna in alle gevallen beter om je hond te dekken met een hondenverzekering. Via deze link kan je verschillende hondenverzekeringen vergelijken en zo de beste en goedkoopste verzekering vinden voor jouw hond!

Voedingsstoffen in varkensvlees

Wil je je hond laten proeven van varkensvlees? Zorg dan dat je een goed doorbakken of gekookt stukje geeft om het risico op Aujeszky uit te sluiten. Zo kan je hond veilig genieten van deze gezonde voedingsstoffen:

  • Vitamine B1, B2, B6 en B12
  • Zink
  • IJzer
  • Fosfor
  • Selenium
  • Eiwit
  • Vet
  • Vitamine A komt voor in de varkenslever.

Moet ik naar een dierenarts als mijn hond Aujeszky heeft?

Voor een hond besmet met het aujeszkyvirus is geen medicijn of behandeling. De besmette hond sterft enkele dagen na het eten van besmet vlees. Bij het vermoeden van Aujeszky is het wenselijk direct een dierenarts te raadplegen. Om een lijdensweg te voorkomen, zal vaak worden gekozen voor euthanasie van de hond.

Download een overzicht van wat je hond wel en niet mag eten!

[fluentform id=”22″]

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag