Mag een hond zalm eten?

Cocker Spaniel kijkt naar twee stukken zalm die hij gaat opeten.
Odile Geirnaert
11 November 2022
3 min. leestijd

Zalm is een heerlijke vis waar veel mensen van genieten maar,  zalm wordt ook vaak gebruikt in diervoeding. Toch geef je je hond beter geen stukje van je zalm. Waarom? In deze blog ontdek je welke zalmproducten wel goed zijn voor je geliefde viervoeter. Lees verder en kom te weten hoe je zalm op een veilige manier aan je hond kan voeden!

Mag mijn hond zalm eten?

Je vindt zalm heel vaak terug in hondenvoeding, dus waarom zou je je hond geen restje zalm kunnen geven van je maaltijd? Vis heeft erg veel voordelen voor je huisdier maar toch ga je hier beter héél voorzichtig mee om. 

Wij raden het af om je hond zalm te geven indien deze niet gekookt is of geen deel uitmaakt van een bepaalde soort geformuleerd hondenvoer

Indien je je hond toch zalm wil geven, houd dan rekening met het feit dat niet alle soorten of bereidingen van zalm hetzelfde zijn. Sommige opties zijn veiliger dan andere.

Mag een hond gerookte zalm eten?

Neen, een hond mag geen gerookte zalm eten! Waarom vraag je je nu waarschijnlijk af, wij vertellen het je hieronder:

  • Op gerookte zalm tref je vaak toegevoegde kruiden aan zoals knoflook of uienpoeder, lekker! Nee hoor, deze ingrediënten zijn schadelijk voor je hond omdat ze voor honden als giftig worden beschouwd.
  • Gerookte zalm bevat door de bereidingswijze een hoge hoeveelheid zout, dit kan leiden tot zoutvergiftiging of uitdroging. Oppassen geblazen dus!
  • Gerookte zalm kan een parasiet bevatten met de Neorickettsia helminthoeca bacterie. Deze bacterie veroorzaakt zalm vergiftiging. Merk je een van de symptomen op zoals braken of spijsverteringsproblemen? Raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts

Niks vervelender dan graten in je vis! Verwijder deze zorgvuldig, doe je dit niet dan kunnen deze visbotjes leiden tot stikkingsgevaar.

 Mag mijn hond ook zalm uit blik eten?

Zalm uit blik vinden wij een betere optie dan gerookte of rauwe zalm. Er zijn alleen 2 zaken om aandacht aan te besteden:

  • Kies geen vis in olie: deze bereiding is te vet voor je hond waardoor je viervoeter last kan krijgen van darmklachten of diarree.
  • Ga wel voor zalm in water, let er bij deze optie op dat er geen extra zout werd toegevoegd. Dit leidt dan weer tot uitdroging. 

En wat met rauwe zalm?

Rauwe zalm is niet gekookt en dus kunnen er nog levende parasieten, bacteriën en andere aanwezig zijn in de zalm. Dit is gevaarlijk voor je hond. Rauwe zalm kan bijvoorbeeld thiaminase bevatten. Deze stof breekt vitamine B1 af bij honden met verlammingsverschijnselen tot gevolg. Verder kan rauwe zalm een parasiet bevatten met de bacterie Neorickettsia helminthoeca. Gekookte zalm is dus de veiligere optie. We raden je ook aan om elke rauwe vis voor je hond te koken.

Wat zijn de voordelen van zalm voor een hond?

Er zijn verschillende voordelen van zalm voor een hond. Zalm is een echte vitaminebom voor je hond. Een goed alternatief voor het geven van zalmvlees is het gebruiken van onze zalmolie. 

Het is een natuurlijke bron van gezonde omega 3 en 6 (EPA en DHA). Deze vetzuren dragen bij tot de algemene gezondheid van je hond. Ze zorgen voor een glanzende vacht, beschermen de gewrichten en ondersteunen de hartfunctie.

Meng onze zalmolie door de voeding van je huisdier en zelfs de moeilijkste eter zal zijn brokjes met smaak verorberen.

€12,95 zalmolie voor honden van Just Russel

Hoeveel zalm mag een hond eten?

Heb je bovenstaande tips goed in overweging genomen en geef je je hond wat zalm, dan raden wij aan om de volgende hoeveelheid te hanteren: geef je hond nooit meer dan 5 gram zalm per kg lichaamsgewicht per dag. Als we dit omrekenen komt dit neer op zo’n 5-10% van het menu van je hond.

Download een overzicht van voeding die je hond wel of niet mag eten

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
Kleine bruine hond loopt weg op straat|Honden zijn weggelopen om te paren en ruiken aan elkaar op heuvel met gras en blauwe hemel
23 August 2022
Odile Geirnaert

Help, mijn hond loopt weg! Dit doe je eraan.

Paniek, je hond loopt weg! Hier vind je de 5 belangrijkste redenen waarom je hond de benen neemt en hoe je hem zijn vluchtgedrag afleert.
Lees meer
Hondennieuws
Meisje en witte hond zitten op de vloer voor schuifraam
01 September 2022
Cyriel Van Steen

Wat kost het om een hond te verzekeren?

Vind je je eigen ziekteverzekering handig en wil je ook een voor je hond? Lees dan hier wat het kost om je hond te verzekeren en wat inbegrepen is.
Lees meer
Hondennieuws
Een hond die angstig naar de camera kijkt
03 February 2023
Cyriel Van Steen

Waarom is mijn hond plotseling angstig in huis?

Is je hond plotseling angstig in huis en gedraagt hij zich anders dan normaal? Hiervoor kunnen er kunnen verschillende redenen zijn. Het is dan ook belangrijk om de oorzaak te vinden zodat je je hond te helpen. In deze blog lees je meer over hoe je kunt zien of je hond angstig is, wat de oorzaken zijn en wat je kan doen. Scroll dus zeker verder! 
Lees meer
Hondennieuws
witbruine jackrussel hond slaapt in witte zachte hondemand met teddy stof|beige luxe ribfluweel hondenmand just russel|zwarte hond ligt in de beste beige ribfluweel hondenmand van just russel
30 September 2022
Cyriel Van Steen

Zo kies je de beste hondenmand!

Heb je een hond? Dan heb je ook een hondenmand nodig natuurlijk! Lees hier waarmee je rekening moet houden zodat je geen miskoop doet.
Lees meer
Hondennieuws
|
27 October 2022
Cyriel Van Steen

Zo herken je meteen een broodfokker!

Wil je zeker zijn dat je een hond of kat adopteert bij een ethische fokker? Lees dan hier hoe je een broodfokker kan herkennen en trap niet in de val.
Lees meer
Hondennieuws
baasje wandelt met hond aan de leiband
10 December 2021
Odile Geirnaert

Help, mijn hond trekt aan de leiband

Bijna alle hondenbaasjes krijgen ermee te maken: een hond die trekt aan de leiband. Zowel bij een puppy als bij een volwassen hond kan je trekken afleren. Hoe je dat doet, lees je in deze blog
Lees meer