Je bent je hond aan het aaien en voelt plots een knobbel onder zijn huid? Dat is schrikken! Geen paniek, want de kans is groot dat je met een goedaardige vetbult bij je hond te maken hebt. In dit artikel leggen we je uit wat een vetbult bij een hond is, hoe je die kan behandelen, en wat je kan doen om er te voorkomen. Scroll snel verder en ontdek het!
Wat is een vetbult bij een hond?
Een vetbult bij een hond is een goedaardige tumor van vetcellen in de huid. Deze bultjes onder de vacht komt vooral voor bij honden van middelbare of seniorenleeftijd, of bij honden met overgewicht. Dobermann pinschers, weimaraners en labradors zijn de honden die het meeste risico lopen om vetbultjes te ontwikkelen.
Hoe kan je een vetbult bij een hond herkennen?
Een vetbult of talgbultje bij een hond kan je herkennen aan volgende symptomen:
- Een zachte, niet-pijnlijke bult onder de huid
- Groeit langzaam
- Diameter 1 tot 30 cm
- Kan op het hele lichaam voorkomen (vaak op de ribbenkast)
Zelfs met deze omschrijving weet je niet 100% zeker om welk soort bultje onder de vacht van je hond het gaat. Verstandigst is dus om je dierenarts te laten onderzoeken of het wel degelijk om een vetbult bij je hond gaat, en niet om een kwaadaardige tumor. Hiervoor zal hij de bult aanprikken met een naald, en de inhoud ervan microscopisch beoordelen.
Doet een vetbultje bij mijn hond pijn?
Nee, een vetbultje bij je hond is niet pijnlijk. Tenzij die op een lastige plaats zit of enorm groot is. Zo kunnen vetbulten rond de dijen of in de oksels van een hond oncomfortabel voelen. In de meeste gevallen zorgen deze talgbultjes enkel voor cosmetische problemen.
Kan een vetbult van een hond vanzelf weggaan?
Een vetbultje of lipoom bij een hond kan niet vanzelf verdwijnen. Je kan wel proberen om vetbulten bij je hond te voorkomen. Aangezien honden met overgewicht meer risico lopen op vetbulten, is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid en de kwaliteit van de voeding als je je hond vetknobbel-vrij wil houden.
Kan een vetbult bij een hond openspringen?
Nee, een vetbult bij een hond kan niet openspringen. Als je hond een gezwel heeft dat toch barst, gaat het niet om een vetknobbel. Waarschijnlijk heeft je huisdier dan een cyste, wrat of een ander soort tumor. Een raadpleging bij de dierenarts is in dit geval, zoals bij elk ander gezwel, de verstandigste keuze.
Moet je een vetbult bij een hond altijd laten verwijderen?
Nee, meestal kan je een vetbultje bij je hond zonder problemen laten zitten. Ze veroorzaken dan ook doorgaans enkel cosmetische complicaties. Hou er bovendien rekening mee dat vetbultjes vaak op dezelfde plek teruggroeien.
Ook zijn er hogere risico’s om oudere honden volledig te verdoven. Gaat het dus om een puur esthetisch ‘mankementje’ en is je hondje al een jaartje ouder? Laat die knobbeltjes dan maar mooi zitten.
Wat zijn de kosten om een vetbult bij mijn hond te laten verwijderen?
Om een vetbult bij je hond te verwijderen, reken op ongeveer €300 voor een kleine hond, en tot €700 voor een grote hond. Meestal is deze prijs inclusief het vooronderzoek en de medicatie, maar hier kunnen alsnog extra kosten bijkomen als er complicaties zijn. Kosten voor chirurgische ingrepen verschillen ook naargelang de dierenarts. Vraag dus zeker prijs aan verschillende dierenartsen.
Mag ik een vetbult bij mijn hond zelf uitknijpen?
Een vetbult bij een hond mag je nooit zelf verwijderen. Dit is eigenlijk ook niet mogelijk, aangezien die enkel via een snede in de huid verwijderd kan worden. Laat het verwijderen van vetbulten dus altijd over aan de professionals!
Benieuwd hoe andere gezwellen bij honden eruit zien? Lees dan zeker ook onze blog Hoe kan ik een tumor bij mijn hond herkennen?.