Waarom blaast mijn kat?

Een kat die bij het raam zit
Joy Cleymans
29 December 2022
4 min. leestijd

Heb je je ook al afgevraagd waarom je kat soms blaast? Veel mensen denken dat dit enkel uit woede is. Dit kan echter verschillende redenen hebben. Blazen is een onderdeel van de kattentaal. In deze blog leggen we je uit wat je kat ermee wil zeggen. Scroll verder als je je kat nog iets beter wil begrijpen.

Naar wat kan een kat blazen?

Een kat kan blazen naar alles en iedereen. Soms blaast hij naar jou, naar andere dieren of naar andere mensen. Verschillende situaties kunnen hiervoor een trigger zijn. Hieronder sommen we enkele situaties waar een kat kan blazen even voor je op:. 

  • Je kat blaast naar een nieuwe kitten
  • Je katten blazen naar elkaar
  • Je kat blaast naar jou
  • Je kat blaast naar je vrienden
  • Je kat blaast naar een hond
  • Ja kat blaast tijdens het spelen
  • Je kat blaast als je haar aait
  • Je kat blaast naar niets, zonder reden

Waarom blaast een kat?

Een kat blaast omdat ze jou of andere katten een waarschuwing willen geven. Ze geven aan dat je ze ruimte moet geven en dat ze geïrriteerd zijn. Het kan ook betekenen dat ze pijn hebben of dat ze je hulp nodig hebben. Als je kat blaast wanneer je ze aait of opheft, is het belangrijk om te checken op wonden of blessures.

Is een kat die blaast altijd boos?

Een kat blaast om veel meer redenen dan boosheid. In deze blog gaven we al enkele voorbeelden: irritatie, pijn, als waarschuwing, enzovoort. Het is natuurlijk wel mogelijk dat je kat blaast en gromt uit agressie. Dat kan naar jou zijn of naar andere dieren. Als dit het geval is, geef je je kat best wat ruimte. Het straffen van grommen of blazen is een slecht idee. Dat kan er voor zorgen dat je kat nog meer van streek raakt en agressiever wordt. 

Hoe kan ik een kat laten stoppen met blazen?

Om ervoor te stoppen dat je kat stopt met blazen, moet je eerst weten wat er aan de hand is met je kat. Hieronder vind je een stappenplan om het blazen te stoppen.

De situatie beoordelen

  1. Geef je kat ruimte en ontdek waarom hij zich slecht voelt.
  2. Herken of het blazen samengaat met tekenen van agressie: krabben, bijten, ontbloten van tanden, grommen…
  3. Denk aan recente veranderingen. Veranderingen zoals verhuizen, een nieuw huisdier, etc. kunnen voor wat ongemak of verwarring zorgen. 
  4. Overleg met de dierenarts. Als je geen idee krijgt over de situatie van je kat kan je je dierenarts om raad vragen. 

Agressie naar andere dieren oplossen

  1. Geef je kat wat tijd om zich aan te passen. Zeker als er recent veranderingen waren in zijn omgeving.
  2. Bij het binnenhalen van een nieuw huisdier is het belangrijk hen te introduceren in een neutrale omgeving. Laat ze best eerst wennen aan elkaars geur in een aparte ruimte. Zodanig dat ze elkaar eerst ruiken maar nog niet direct zien.
  3. Let op verwondingen. Doe dit door zacht over je kat te wrijven. Bij het vinden van een wonde ga je best zo snel mogelijk naar de dierenarts.
  4. Laat je kat castreren/steriliseren. Dat kan vaak helpen om overmatig agressief gedrag te corrigeren.

Agressie naar andere mensen oplossen

  1. Respecteer de grenzen van je kat. Als je kat aangeeft niet graag geaaid te worden, doe dit dan niet. 
  2. Neem maatregelen tegen de omgeving. Het kan zijn dat je kat zich bedreigd voelt door het huisdier van de buren. Los dit op door bijvoorbeeld een licht karton voor het raam te plaatsen of zorg dat de gordijnen kunnen toeblijven.
  3. Je kat kan bang zijn voor mensen. Dat kan door een traumatische ervaring in zijn verleden of door iemand uit je omgeving. Wees bewust van hoe mensen in je omgeving je kat behandelen. 

Je kat helpen goed voelen

  1. Neem afstand van je kat. Geef je kat de ruimte om tot rust te komen. Probeer zijn angst niet te vergroten.
  2. Haal irritaties weg uit de omgeving van je kat. Probeer andere katten weg te houden en hun sproeiplekken te verwijderen.
  3. Zorg dat je kat minstens één plaats heeft om zich te verschuilen
  4. Geef je kat meer speelgoed. Maak wat extra tijd om je kat te stimuleren door bijvoorbeeld meer te spelen. 
  5. Schaf producten aan die je kat helpen tot rust te brengen. Probeer eens een feromonenspray na overleg met de dierenarts. 
  6. Als je na al deze stappen nog altijd niet kan ontdekken wat er je kat dwarszit, ga naar de dierenarts! Laat de dierenarts je kat onderzoeken. Soms kan medicatie ook helpen je kat tot rust te brengen. 
Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag