Zo herken je meteen een broodfokker!

|
Cyriel Van Steen
27 oktober 2022
3 min. leestijd

Droom je van vier trippelende pootjes en een kwispelend staartje of spinnend kopje in huis? En heb je al een honden- of kattenras in gedachten? Leuk! Behalve als je hond of kat van een broodfokker zou komen. Die doen het enkel voor het geld en zitten niet in met het welzijn van hun dieren. Wil je zeker zijn dat je een hond of kat adopteert bij een ethische fokker? Lees dan hier hoe je een broodfokker kan herkennen en trap niet in de val.

Wat is een broodfokker?

Een broodfokker is een fokker van huisdieren, meestal honden of katten, met als hoofddoel om zo veel mogelijk winst te maken. Broodfokkers denken dus steeds eerst aan hun portefeuille, in plaats van het welzijn van hun dieren. 

Daardoor worden veel rashonden en -katten geboren in erbarmelijke omstandigheden. Met alle gezondheidsproblemen van dien. Ook de moederhond of -kat stelt het dan zelden goed.

Hoe kan ik een broodfokker herkennen?

Als het welzijn van honden en katten je nauw aan het hart ligt en je niet in de val wil trappen van een slechte kweker, kan je zo een broodfokker herkennen

Broodfokker Ethische fokker
Verkoopt meer dan 2 rassen Kweekt maximaal 2 rassen
Heeft altijd nestjes beschikbaar Werkt met een wachtlijst
Geeft je de pup of het kitten meteen mee en stelt geen vragen over je thuissituatie. Geeft puppy’s of kittens niet meteen mee. Stelt eerst uitgebreid vragen over je thuissituatie. Na positieve evaluatie krijg je de pup mee.
Toont je de moederhond of -kat niet. De fokker probeert je af te schepen met smoesjes. Toont de puppy’s en kittens samen met de moeder.
De dieren leven in een ‘fabriek’ en worden zo niet juist gesocialiseerd. De dieren worden gehouden in een huiselijke omgeving.
Toont je het honden- of kattenpaspoort soms pas na de verkoop. Dan pas zie je dat je pup of kitten geïmporteerd is uit een land zonder strenge regels over gezondheid en vaccinaties. Is open over het paspoort van je puppy of kitten.
Geeft je puppy’s mee jonger dan 8 weken en kittens jonger dan 13 weken. Geeft je puppy’s mee vanaf 8 weken (15 weken voor het buitenland) en kittens vanaf 13 weken.
Biedt puppy’s en kittens aan op zoekertjessites. Biedt geen puppy’s of kittens aan via zoekertjes.
Kan je niet terugvinden via een rasvereniging. Kan je (soms) terugvinden via een rasvereniging.

Vind hier een lijst met erkende hondenfokkers

Om je zoektocht naar een gezond en gelukkig huisdier gemakkelijker te maken, nog een goede tip. Op tipaw.com vind je hondenfokkers in België en Frankrijk die een strenge selectieprocedure hebben doorlopen. 

Veel van die kwekers zijn occasionele kwekers, wat betekent dat ze in een huiselijke sfeer opgroeien, maar ook dat je vaak geen stamboom krijgt. Aan jou de keuze of je dat ziet zitten!

Ook in het asiel vind je rashondjes en -katjes

En om af te sluiten: denk eens aan al die kitten- en puppyoogjes in het dierenasiel. Daar vind je ook heel wat mooie rashonden en -katten die pech gehad hebben met hun eerste gezin(nen). 

Op www.adopteereendier.be, een initiatief van de Vlaamse overheid, ontdek je welke honden en katten in onze Vlaamse dierenasielen vertoeven. Neem zeker een kijkje!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Honden
31 oktober 2024
Odile Geirnaert

Het sterke reukvermogen van honden: Hoe jouw hond kanker kan opsporen

Wist je dat honden in staat zijn om bepaalde soorten kanker bij mensen op te sporen? Jawel, hun gevoelige neus…
Lees meer
Hondennieuws
Dog licking his nose
13 januari 2022
Odile Geirnaert

Stress bij honden: hoe te herkennen en wat te doen?

Stress bij honden kan verschillende oorzaken en symptomen hebben. Gelukkig kan jij helpen de stress bij je hond te verminderen. Lees er alles over in deze blog.
Lees meer
Hondennieuws
twee honden vechten in open veld|baasje trekt aan leiband hond die niet luistert|hond zit flink naast baasje in open veld
10 december 2021
Cyriel Van Steen

Wat zijn gedragsproblemen bij honden?

Trekken aan de leiband, blaffen, bijten, springen op mensen, … het is slechts een beperkte opsomming van gedragsproblemen die kunnen voorkomen bij je hond. In onderstaande blog kom je meer te weten over wat gedragsproblemen zijn!
Lees meer
Hondennieuws
03 november 2022
Odile Geirnaert

Adopteer hier een hond!

Overweeg je om een hond te adopteren uit een asiel? In deze blog helpen we je verder op weg met het vinden van de geschikte adoptiehond!
Lees meer
Honden
24 mei 2023
Joy Cleymans

Welke groenten mag een hond eten? Een healthy top 10!

Op zoek naar een gezond tussendoortje voor je hond? Geef hem dan af en toe een klein stukje groente! Groenten…
Lees meer
Hondennieuws
hond met een zonnebril|bekende hond gusto the brown lab|bekende hond lewis golden|bekende hond life with manzo|bekende hond lucy the fluf bernese|bekende hond mila french bull|bekende hond nayah the golden|bekende hond rocco from antwerp|bekende hond the shibatoshi|bekende hond ash the german shepherd|bekende hond beaux the golden retriever
29 december 2020
Odile Geirnaert

De 10 leukste Belgische Instagramaccounts van honden die jij moet volgen!

Omdat wij er maar nooit genoeg van kunnen krijgen, geven we je hier een lijstje met de 10 leukste Belgische Instagram accounts van honden.
Lees meer