Wat te doen als je hond stikt?

Herdershond is aan het stikken in de tuin
Joy Cleymans
03 augustus 2023
4 min. leestijd

Het is heel eng om je hond plots te zien stikken. In zo’n noodsituatie is het van cruciaal belang dat jij weet wat je moet doen om je hond te helpen. In deze blog delen we belangrijke stappen en richtlijnen om te voorkomen dat je hond stikt. Lees verder om te leren hoe je verstikking bij je hond herkent en wat je moet doen als je hond stikt.

Hoe herken je een stikkende hond?

Een stikkende hond herken je door een aantal signalen. Zo snakt een stikkende hond naar adem of maakt hij piepende geluiden tijdens het ademhalen. Honden kunnen ook hoesten of kokhalzen bij ademnood. Ze kunnen ook in paniek zijn of angstig en onrustig. Je kan een stikkende hond ook herkennen als ze overmatig kwijlen of schuim rond de mond hebben.

Wat te doen als hond iets in zijn keel heeft?

Als baasje is het belangrijk om zeker te zijn van verstikking voordat je begint met de Heimlich-methode. Probeer rustig te blijven zodat je de Heimlich-methode correct kan uitvoeren. Hieronder leggen we je de stappen uit per ras die moet nemen als je hond iets in zijn keel heeft.

 De Heimlich-greep voor kleine honden

  1. Benader je hond op een rustige manier zodat hij niet nog meer in paniek raakt.
  2. Probeer het voorwerp dat vastzit in de keel van je hond te verwijderen. Als je het voorwerp er niet kan uithalen, dan moet je de Heimlich methode toepassen.
  3. Sta achter je hond en wikkel je armen om zijn buik, net onder de ribbenkast.
  4. Maak een vijftal snelle, stevige drukbewegingen naar boven en naar achteren.
  5. Controleer met je vingers of je voorwerp uit zijn keel kan halen.
  6. Als dat nog niet lukt, dan kan je hem nog een vijftal keer met de hiel van je hand een klap geven tussen zijn schouderbladen.

De Heimlich-greep voor middelgrote en grote honden

  1. Benader je hond op een rustige manier zodat hij niet nog meer in paniek raakt.
  2. Sta achter je hond en plaats je armen om zijn middel, net boven de heupen.
  3. Maak vijf krachtige opwaartse drukbewegingen richting de wervelkolom.
  4. Controleer de mond van je hond zorgvuldig en verwijder eventuele obstakels.
  5. Als je het voorwerp niet kan verwijderen, dan moet je de achterpoten van je hond optillen zodat zijn hoofd lager is dan de rest van zijn lichaam. Zo kan hij het voorwerp beter uitspuwen.
  6. Als het voorwerp nog steeds vastzit in zijn keel dan kan je hem nog een vijftal keer met de hiel van je hand een klap geven tussen zijn schouderbladen.

Herhaal deze stappen totdat het voorwerp verwijderd is uit je hond zijn keel.

Hoe voorkom je verstikking bij je hond

Het belangrijkste is om verstikking te voorkomen bij je hond. Houd bijvoorbeeld gevaarlijke voorwerpen buiten het bereik van je hond, zoals kleine speeltjes of speeltjes met losse onderdelen. Leer je hond om rustig te eten, door bijvoorbeeld gebruik te maken van voerpuzzels. Geef je hond ook niet te grote stukken voedsel. Houd hem ten slotte altijd een beetje in het oog wanneer hij aan het spelen of aan het eten is zodat je snel kan ingrijpen en leer hem het ‘los’ commando zodat hij snel het voorwerp laat vallen voordat het vast kan komen te zitten in zijn keel.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
Een hond die een bal terugbrengt naar zen baasje|

Hoe laat je je hond apporteren?

22 december 2022
Ook benieuwd hoe je hond laat apporteren? Apporteren is een geweldig leuk spelletje om met je hond te doen, maar hoe begin je er nu aan om dit aan je hond te leren? In deze blog lees je hoe je je hond leert apporteren in drie stappen. Lees snel verder!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Beagle op hondenstrand met blauwe lucht loopt naar camera|Bruine corgi staat op hondenstrand met tong uit mond|Witte maltichon hond ligt op hondenstrand en kijkt naar zonsondergang.|Zwarte bordercollie ligt op wit bankje op de dijk in Knokke|Golden labrador speelt in de zee met blauwe bal in mond

Naar het strand met je hond: dit zijn de 10 leukste hondenstranden!

15 juli 2022
Twijfel je welke stranden ook hondenstranden zijn? Ontdek hier op welke stranden in België en Nederland je hond mag rennen in het zand!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een Cavalier King Charles Spaniel die rustig op de zetel ligt

Vind hier een rustige hond om te adopteren!

27 november 2022
Heb je beslist om een hond in huis te nemen en kies je voor een uit het asiel? In deze blog lees je alles over het adopteren van een rustige hond!
Joy Cleymans
Hondennieuws
baasje wandelt met hond aan de leiband

Help, mijn hond trekt aan de leiband

10 december 2021
Bijna alle hondenbaasjes krijgen ermee te maken: een hond die trekt aan de leiband. Zowel bij een puppy als bij een volwassen hond kan je trekken afleren. Hoe je dat doet, lees je in deze blog
Odile Geirnaert
Hondennieuws
hond in auto met hoofd uit het raam

Tips voor een vakantie met je hond

26 maart 2021
Op vakantie gaan met je hond, een goed idee? Wij geven je enkele tips en tricks.
Joy Cleymans
Hondennieuws
twee honden vechten in open veld|baasje trekt aan leiband hond die niet luistert|hond zit flink naast baasje in open veld

Wat zijn gedragsproblemen bij honden?

10 december 2021
Trekken aan de leiband, blaffen, bijten, springen op mensen, … het is slechts een beperkte opsomming van gedragsproblemen die kunnen voorkomen bij je hond. In onderstaande blog kom je meer te weten over wat gedragsproblemen zijn!
Cyriel Van Steen