Wat je hond je wil zeggen … met zijn staart!

kromme staart van hond|dalmatiër met horizontale staart|hond op straat met staart tussen de benen|afghaanse windhond met neutrale staarthouding|hond in gras met hoge staart
Cyriel Van Steen
23 december 2021
3 min. leestijd

Je hond gebruikt zijn staart om zijn gevoelens uit te drukken: enthousiasme, vrolijkheid, angst, stress, concentratie … Zou het niet leuk zijn als je de taal van je beste vriend zou begrijpen? Met deze blog lichten we een tipje van de staart, sorry, sluier op.

Drie basisstanden

De stand van zijn staart geeft de stemming van je hond aan. Staarten hebben 3 basisstanden: hoog, neutraal en laag. De stand wordt altijd gezien vanuit de neutrale staarthouding. Dat is de stand waarin de hond zijn staart niet actief naar boven of beneden drukt.

Neutrale staarthouding

De neutrale staarthouding verschilt per ras. In vergelijking met de chihuahua, zal de staart van de Afghaanse windhond altijd relatief laag hangen. Een hond met een neutrale staarthouding is ontspannen.

afghaanse windhond met neutrale staarthouding

Hoge staart

Met een hoge staart waarschuwt je hond je dat er iets spannends te gebeuren staat. Bijvoorbeeld wanneer er een onbekende hond nadert of de deurbel gaat. Je hond vraagt zich af: ‘Wie is dat? Wat gaat er gebeuren?’.

hond in gras met hoge staart

Een eerst kennismaking is altijd spannend, ook bij honden. 

Je staart in de lucht steken kan ook een teken zijn van agressie. Door zijn staart in de lucht te steken toont je hond aan zijn tegenstander: ‘Ik ben niet bang van jou!’. Dat is jammer genoeg ook de reden dat honden die van nature een rechtopstaande staart hebben, sneller ruzie krijgen met andere honden.

Toch is een hoge staart is niet altijd een reden tot ongerustheid. Het kan ook een teken zijn van positieve spanning. Zoals wanneer je de leiband pakt en je hond zich vol verwachting afvraagt: ‘Gaan we iets leuks doen?’.

Wanneer je hond zijn staart omhoog gooit en tegelijkertijd door zijn voorpoten buigt, heeft hij zin in een spelletje.

‘Pak me dan, als je kan!’

Lage staart

Een lage staart kan een uiting zijn van verschillende gevoelens:

  1. Angst

Je hond voelt zich niet veilig. Hij probeert zich zo klein mogelijk te maken. Sommige bange honden krullen zichzelf zo hard op, dat het puntje van de staart hun buik raakt.

Deze hond is duidelijk agressief, maar zijn ingetrokken staart wijst ook op angst. Een combinatie die vaak voorkomt bij honden die zich bedreigd voelen. Bijvoorbeeld wanneer ze aangevallen worden of als hun territorium bedreigd wordt.

  1. Onzekerheid

Als je hond zijn staart lichtjes naar beneden duwt kan dat een teken zijn van lichte angst of onzekerheid, maar het kan ook een manier zijn om ruzie te vermijden. Door zijn staart laag te houden toont hij de dominante hond dat hij zijn plaats op de sociale ladder kent: ‘Ja Max, het is goed, jij bent baas.’

Door zijn staart laag te houden, toont de oudere, zwakkere hond dat hij geen zin heeft in ruzie.

hond op straat met staart tussen de benen

Bijzondere stand

Horizontaal naar achteren

dalmatiër met horizontale staart

Naast de drie basisstanden is er nog een bijzondere stand. Dat is wanneer de staart van je hond horizontaal in het verlengde van zijn lichaam staat. Deze stand wijst op concentratie, bijvoorbeeld wanneer je op het punt staat een bal weg te gooien.

De horizontale staart van deze hond verraadt dat hij iets bijzonders gehoord, gezien of geroken heeft.

Werkende honden, zoals herdershonden of jachthonden, houden hun staart vaak horizontaal. Dit betekent dat ze aandachtig zijn.

Dit is ook de houding die honden aannemen vlak voordat ze hun prooi (of rivaal) bestormen, dus wees altijd extra aandachtig als je hond dit doet.

Kwispelende hond = blije hond?

De stand van de staart van je hond vertelt je veel over zijn gemoedstoestand, maar als je echt wil weten wat je hond wil zeggen, is het belangrijk om ook te kijken naar hoe zijn staart beweegt.

Een van de meest voorkomende misverstanden over honden is dat een hond die kwispelt altijd blij en vriendelijk is. Soms is dat zo, maar sommige kwispels betekenen net het omgekeerde.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
Hond krijgt training in de tuin

Waarom moet ik mijn hond opvoeden?

28 december 2021
Je hond opvoeden zal je leven gemakkelijker maken. Het leert je hond niet alleen goede etiquette en manieren, maar het helpt ook om een band tussen jullie beiden te creëren.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Beagle op hondenstrand met blauwe lucht loopt naar camera|Bruine corgi staat op hondenstrand met tong uit mond|Witte maltichon hond ligt op hondenstrand en kijkt naar zonsondergang.|Zwarte bordercollie ligt op wit bankje op de dijk in Knokke|Golden labrador speelt in de zee met blauwe bal in mond

Naar het strand met je hond: dit zijn de 10 leukste hondenstranden!

15 juli 2022
Twijfel je welke stranden ook hondenstranden zijn? Ontdek hier op welke stranden in België en Nederland je hond mag rennen in het zand!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een hond die angstig naar de camera kijkt

Waarom is mijn hond plotseling angstig in huis?

03 februari 2023
Is je hond plotseling angstig in huis en gedraagt hij zich anders dan normaal? Hiervoor kunnen er kunnen verschillende redenen zijn. Het is dan ook belangrijk om de oorzaak te vinden zodat je je hond te helpen. In deze blog lees je meer over hoe je kunt zien of je hond angstig is, wat de oorzaken zijn en wat je kan doen. Scroll dus zeker verder! 
Cyriel Van Steen
Hondennieuws

11 speelse hondenrassen voor eindeloos speelplezier

15 augustus 2022
Op zoek naar een speels hondenras dat gek is op ravotten of een rondje hardlopen? Ontdek de 11 meest speelse hondenrassen in deze blogpost!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
man tevreden met hondenvoeding thuis geleverd|zak gepersonaliseerde hondenvoeding thuis geleverd

10 voordelen van online hondenvoer kopen

19 november 2021
Online hondenvoer kopen is goedkoper, makkelijker, ecologischer, veiliger en leuker dan in de winkel. Ontdek hier 10 voordelen van online hondenvoer kopen.
Joy Cleymans
Hondennieuws
baasje wandelt met hond aan de leiband

Help, mijn hond trekt aan de leiband

10 december 2021
Bijna alle hondenbaasjes krijgen ermee te maken: een hond die trekt aan de leiband. Zowel bij een puppy als bij een volwassen hond kan je trekken afleren. Hoe je dat doet, lees je in deze blog
Odile Geirnaert