De invloed van castratie of sterilisatie op je hond

Joy Cleymans
12 maart 2025
5 min. leestijd

Twijfel je om jouw hond te castreren of te steriliseren? Maar wat is nu de invloed van castratie of sterilisatie op je hond? In deze blog gaan we dieper in op de impact van deze ingreep. We zetten de voor- en nadelen op een rijtje, zodat je de juiste beslissing kunt nemen die het beste past bij jouw hond.

Wat is castratie of sterilisatie precies?

Hoewel vaak wordt gedacht dat alleen teefjes gesteriliseerd worden en reuen gecastreerd, klopt dit niet helemaal.

Bij castratie worden de geslachtsorganen volledig verwijderd. Bij teefjes zijn dit de eierstokken en bij reutjes zijn dit de testikels. Wanneer deze zijn weggehaald, stopt de productie van de geslachtshormonen, waardoor de hond onvruchtbaar wordt.

Bij sterilisatie worden de eileiders bij teefjes onderbroken en bij reutjes zijn het de zaadleiders die worden onderbroken. Bij deze ingreep blijven de geslachtsorganen behouden, wat ervoor zorgt dat je hond na sterilisatie wel nog hormonen aanmaakt in tegenstelling tot castratie. Hormonaal gedrag zal dus niet veranderen na sterilisatie.

Het effect van castratie of sterilisatie op je hond

Hieronder lijsten we de verschillende invloeden op van castratie en sterilisatie op jouw hond.

Hormonaal gedrag

Is jouw hond soms een tikkeltje té enthousiast en heeft hij een overdosis aan energie en hormonen? Het kan soms tot gênante situaties leiden zoals “rijden“. Als het vaak gebeurt, kan dit best vervelend zijn. In zulke gevallen kan castratie of sterilisatie een slimme oplossing zijn om de hormonen opnieuw in balans te brengen.

Territoriaal gedrag

Sommige honden nemen hun rol als “baas van de buurt” nét iets te serieus. Overal hun geur achterlaten, continu hun territorium bewaken… en soms zelfs wat te fel reageren. Niet ideaal, toch? In zulke gevallen kan castratie of sterilisatie helpen om dat territoriale gedrag te temperen. Met de hormonen weer in balans, voelt je hond minder de drang om overal de wacht te houden – en dat maakt het leven voor jullie allebei een pak relaxter!

Let op! Niet elk gedrag is hormonaal gestuurd en hier zal een castratie dus weinig zin hebben of het gedrag zelf erger maken. Bespreek dit daarom altijd eerst goed met je dierenarts.

Gewicht

Na castratie of sterilisatie schakelt het metabolisme van je hond een versnelling lager. Dat betekent: minder calorieën verbranden, maar nog altijd even enthousiast eten. Zonder de juiste aanpassing in voeding kan je harige vriend al snel een paar extra kilo’s meeslepen. Met een voeding lager in calorieën of met wat kleinere porties blijft je hond in topvorm.

De beste leeftijd voor castratie of sterilisatie bij je hond

Wanneer je jouw hond best laat castreren of steriliseren hangt af van een aantal factoren, zoals het ras, de grootte en de gezondheid van je hond. In de meeste gevallen gebeurt een castratie of sterilisatie tussen de 6 maanden en 2 jaar. Maar bij sommige honden is dit op latere leeftijd. Twijfel je toch? Dan kan hiervoor ook altijd terecht bij jouw dierenarts. Zij helpen je bij het bepalen van de perfecte timing.

Voor- en nadelen van castratie of sterilisatie

Voordelen

  • Vermindert kans op gezondheidsproblemen (denk aan: teelbalkanker, baarmoederontstekingen,…)
  • Vermindert hormonale gedragsproblemen
  • Vermindert territoriaal gedrag
  • Voorkomt ongewenste nestjes
  • Loopsheid verdwijnt bij teefjes

Nadelen

  • Gewichtstoename 
  • Onomkeerbare ingreep
  • Verandering in vachtstructuur 
  • Mogelijkheid op incontinentie bij teefjes

Bij reuen kan er eerst gekozen worden voor chemische castratie. Dit kan helpen om te bepalen of bepaald gedrag hormonaal gestuurd wordt en dus met een castratie op te lossen is. Het implantaat simuleert tijdelijk hoe de hond zich zou gedragen als hij gecastreerd zou zijn. Deze methode is omkeerbaar en niet definitief.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag