Het grote Valentijnsonderzoek van Just Russel

Corgi hond tussen de roze Valentijnshartjes
Cyriel Van Steen
13 februari 2024
5 min. leestijd

Het grote Just Russel Valentijnsonderzoek, beantwoord door meer dan 400 honden- en kattenbaasjes in België onthult dat bijna 60% van de hondenbezitters hun relatie zou beëindigen als hun partner hun huisdier niet accepteert, terwijl 90% dagelijks gesprekken voert met hun huisdieren alsof ze ‘mensen’ zijn. De grote emotionele band wordt ook duidelijk in de cijfers wanneer 95% van de respondenten de voorkeur geeft aan een avond knuffelen met hun huisdier boven uitgaan.

De liefde voor het huisdier heeft wel degelijk invloed op relaties

Onze liefde voor huisdieren kent ook een invloed op relaties. 59% van de respondenten zou dus overwegen een romantische relatie te beëindigen als hun partner hun huisdier niet accepteert. Een aanzienlijk deel, meer dan een derde, geeft aan dat hun beslissing afhangt van de situatie, terwijl slechts een kleine minderheid, ongeveer 7%, zegt dat ze dit niet zouden overwegen. Vrouwen tonen een hogere bereidheid (61.43%) om de relatie te beëindigen voor hun huisdier in vergelijking met mannen (45.65%).

Huisdieren geven meer emotionele steun dan partners

De grootste verrassing uit het onderzoek? 55,1% vindt meer emotionele steun bij hun huisdier dan bij hun partner (33,3% akkoord, 21,8% helemaal akkoord). Met een grote piek in Oost- en West-Vlaanderen. Maar ook op sociaal vlak kiezen hondenbaasjes met een totaal cijfer van 95,1% vaker voor een avondje knuffelen met hun hond boven uitgaan op restaurant of naar de film (24,8% antwoordde bijna altijd, 44,8% vaak en 25,5% soms). Een opmerkelijk verschil met kattenbaasjes, waar dit in 79% van de gevallen de voorkeur kent.

Interactie tussen huisdieren en baasjes is groot

Ook als het gaat om dagelijkse interactie met het huisdier geeft 86,2% van de vrouwen aan dagelijks te praten tegen hun hond. Bij mannen is dit slechts een percentage van 40% met een significant deel dat nooit praat met het huisdier (10%). Vooral in de leeftijdsgroep 45-54 jaar is er een hoog percentage dat ‘dagelijks de hond aanspreekt als mens’ (80%).

Respondenten die nog geen kinderen hebben, zijn het meest geneigd om familie-termen te gebruiken zoals ‘mama of papa’ wanneer ze refereren aan hun huisdier, terwijl die met twee kinderen het minst geneigd zijn deze termen te gebruiken. Met de hoogste percentages in Limburg en West-Vlaanderen (beiden 20.00%)

Affectie voor huisdieren groot

Een grotere verrassing zijn de antwoorden op de stelling ‘Ik geef aanzienlijk meer affectie aan mijn huisdier dan aan mijn partner’. Ongeveer 39.70% van de hondenbaasjes geeft aan ofwel “Aanzienlijk meer affectie aan mijn huisdier dan aan mijn partner (16.36%)” of “Meer affectie aan mijn huisdier dan aan mijn partner” te geven (23,34%). Deze percentages zijn het hoogst in de leeftijdsgroepen 35-44 jaar en 45-54 jaar. Dit kan wijzen op verschillende prioriteiten en relatiedynamieken die veranderen met leeftijd en levensfase.

“De resultaten van het grote Just Russel Valentijnsonderzoek bevestigen een trend die we al langer zien: huisdieren zijn niet langer ‘gewoon huisdieren’, maar volwaardige leden van de familie. Het feit dat bijna 60% van de hondenbezitters hun relatie zou beëindigen als hun partner hun huisdier niet accepteert, en dat 90% dagelijks gesprekken voert met hun huisdieren alsof ze mensen zijn, onderstreept hoe diep de emotionele band tussen baasjes en hun huisdieren gaat. Deze cijfers laten zien dat de relatie met onze huisdieren een weerspiegeling is van onze behoefte aan onvoorwaardelijke liefde en steun. Bij Just Russel erkennen we deze dynamiek en streven we ernaar om producten te leveren die deze unieke banden versterken,” aldus Cyriel, de co-founder van Just Russel.

Over Just Russel

Just Russel is een start-up uit Gent die gepersonaliseerde honden-en kattenvoeding aan huis levert. De voeding is aangepast aan de noden van je huisdier (leeftijd, gewicht, ras en mogelijke allergieën). Just Russel zet sterk in op de trend van humanisatie van het huisdier en de prominente rol die het huisdier inneemt in het gezin. Zowel vorig jaar als dit jaar wonnen de jonge ondernemers nog de prijs van ‘Het beste product van het jaar’ en werden ze vorig jaar verkozen tot “Beloftevolle KMO van het Jaar Oost-Vlaanderen” door Unizo.

Over het onderzoek

n =485, bestaande uit 337 hondenbaasjes, 39 kattenbaasjes en 109 respondenten met zowel een hond als een kat. 84,7% respondenten zijn vrouwen. De verdeling tussen de provincies is mooi gespreid met 30,3% uit Oost-Vlaanderen, 24,3% uit Antwerpen,  20% uit West-Vlaanderen, 11,5% uit Vlaams-Brabant, 11,1% uit Limburg, 1,6% uit het Brussel hoofdstedelijk gewest en 1% uit Wallonië. Ook de gezinssituatie van de respondenten werd in kaart gebracht: alleenstaand (17,1%), getrouwd (42,1%), samenwonend (35,1%), gescheiden (2,9%), weduwe/weduwnaar (2,9%). 35,1% van de respondenten geeft aan geen kinderen te hebben, 17,5% één kind, 23,9% 2 kinderen, 11,8% 3 of meer en 11,8% nog niet. Het onderzoek gebeurde anoniem waarbij 71,5% van de respondenten klant waren bij Just Russel.

Perscontact

Voor meer info over het onderzoek kan u terecht bij co-founder Cyriel Van Steen (cyriel@justrussel.com) (+32 468 46 37 31) of Pauline Grossen (pauline.grossen@justrussel.com).

Samenvatting

  • Bijna 60% van de hondenbezitters zou hun relatie beëindigen als hun partner hun huisdier niet accepteert.
  • 90% van de respondenten voert dagelijks gesprekken met hun huisdieren alsof ze mensen zijn.
  • 95% van de respondenten geeft de voorkeur aan een avond knuffelen met hun huisdier boven uitgaan.
  • Een significant hoger percentage vrouwen (86,2%) praat dagelijks tegen hun hond in vergelijking met mannen (40%).
  • Respondenten zonder kinderen gebruiken vaker familie-termen zoals ‘mama of papa’ voor hun huisdier dan die met twee kinderen.
  • Ongeveer 39,70% van de hondenbaasjes geeft aan meer affectie aan hun huisdier te tonen dan aan hun partner.
Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
Boerboel wordt ingebracht als beroepskost

Kan mijn hondenvoer als beroepskost worden afgetrokken?

02 augustus 2023
“Wil jij het bonnetje? Je kan dat inbrengen, hé.” Een zin die je als beginnende ondernemer waarschijnlijk al vaak hebt…
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Meisje en witte hond zitten op de vloer voor schuifraam

Wat kost het om een hond te verzekeren?

01 september 2022
Vind je je eigen ziekteverzekering handig en wil je ook een voor je hond? Lees dan hier wat het kost om je hond te verzekeren en wat inbegrepen is.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws

Het verbazingwekkende verhaal van Bobi, de oudste hond ter wereld

03 februari 2023
In recent nieuws is Bobi, een Portugese hond geboren in 1992, officieel bevestigd door Guinness World Records als de oudste ooit geregistreerde hond. Bobi, die 30 jaar en 243 dagen oud is, leeft met zijn eigenaar Leonel Costa, die de lange levensduur van Bobi toeschrijft aan verschillende factoren, waaronder het leven in de natuur, liefde krijgen en het belangrijkste, voeding met hoge kwaliteit en op maat gemaakt.
Odile Geirnaert
Honden
Dog looking happy in the grass

5 essentiële tips voor een gelukkige hond

17 mei 2023
Zie jij je hond als je eigen zoon of dochter? We kunnen je alleen maar gelijk geven! Honden lijken nu…
Odile Geirnaert
Hondennieuws

Zo maak je watermeloenijs voor je hond

06 januari 2023
Je eet zelf graag een ijsje en je wil voor je hond een gezond alternatief voorzien. Dit ijsje is niet alleen lekker maar ook de ideale verfrissing voor je hond tijdens de warme zomermaanden. Lees hier hoe je stap voor stap lekkere hondenijsjes kunt maken!
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
drie honden in een veld bij zonsondergang|park in brussel|bos voor een mooie wandeling|mensen wandelen in bos met hond|wandelpad langs meer|open meer in de ardennen|groene bomen langs de baan|open veld|wandelspad in park|open meer

9 mooiste hondenwandelingen in België

12 november 2021
Een lange wandeling maken met je hond is een ideale zondagsactiviteit. Ontdek hier de 9 mooiste hondenwandelingen in België.
Odile Geirnaert