Het grote Valentijnsonderzoek van Just Russel

Corgi hond tussen de roze Valentijnshartjes
Cyriel Van Steen
13 februari 2024
5 min. leestijd

Het grote Just Russel Valentijnsonderzoek, beantwoord door meer dan 400 honden- en kattenbaasjes in België onthult dat bijna 60% van de hondenbezitters hun relatie zou beëindigen als hun partner hun huisdier niet accepteert, terwijl 90% dagelijks gesprekken voert met hun huisdieren alsof ze ‘mensen’ zijn. De grote emotionele band wordt ook duidelijk in de cijfers wanneer 95% van de respondenten de voorkeur geeft aan een avond knuffelen met hun huisdier boven uitgaan.

De liefde voor het huisdier heeft wel degelijk invloed op relaties

Onze liefde voor huisdieren kent ook een invloed op relaties. 59% van de respondenten zou dus overwegen een romantische relatie te beëindigen als hun partner hun huisdier niet accepteert. Een aanzienlijk deel, meer dan een derde, geeft aan dat hun beslissing afhangt van de situatie, terwijl slechts een kleine minderheid, ongeveer 7%, zegt dat ze dit niet zouden overwegen. Vrouwen tonen een hogere bereidheid (61.43%) om de relatie te beëindigen voor hun huisdier in vergelijking met mannen (45.65%).

Huisdieren geven meer emotionele steun dan partners

De grootste verrassing uit het onderzoek? 55,1% vindt meer emotionele steun bij hun huisdier dan bij hun partner (33,3% akkoord, 21,8% helemaal akkoord). Met een grote piek in Oost- en West-Vlaanderen. Maar ook op sociaal vlak kiezen hondenbaasjes met een totaal cijfer van 95,1% vaker voor een avondje knuffelen met hun hond boven uitgaan op restaurant of naar de film (24,8% antwoordde bijna altijd, 44,8% vaak en 25,5% soms). Een opmerkelijk verschil met kattenbaasjes, waar dit in 79% van de gevallen de voorkeur kent.

Interactie tussen huisdieren en baasjes is groot

Ook als het gaat om dagelijkse interactie met het huisdier geeft 86,2% van de vrouwen aan dagelijks te praten tegen hun hond. Bij mannen is dit slechts een percentage van 40% met een significant deel dat nooit praat met het huisdier (10%). Vooral in de leeftijdsgroep 45-54 jaar is er een hoog percentage dat ‘dagelijks de hond aanspreekt als mens’ (80%).

Respondenten die nog geen kinderen hebben, zijn het meest geneigd om familie-termen te gebruiken zoals ‘mama of papa’ wanneer ze refereren aan hun huisdier, terwijl die met twee kinderen het minst geneigd zijn deze termen te gebruiken. Met de hoogste percentages in Limburg en West-Vlaanderen (beiden 20.00%)

Affectie voor huisdieren groot

Een grotere verrassing zijn de antwoorden op de stelling ‘Ik geef aanzienlijk meer affectie aan mijn huisdier dan aan mijn partner’. Ongeveer 39.70% van de hondenbaasjes geeft aan ofwel “Aanzienlijk meer affectie aan mijn huisdier dan aan mijn partner (16.36%)” of “Meer affectie aan mijn huisdier dan aan mijn partner” te geven (23,34%). Deze percentages zijn het hoogst in de leeftijdsgroepen 35-44 jaar en 45-54 jaar. Dit kan wijzen op verschillende prioriteiten en relatiedynamieken die veranderen met leeftijd en levensfase.

“De resultaten van het grote Just Russel Valentijnsonderzoek bevestigen een trend die we al langer zien: huisdieren zijn niet langer ‘gewoon huisdieren’, maar volwaardige leden van de familie. Het feit dat bijna 60% van de hondenbezitters hun relatie zou beëindigen als hun partner hun huisdier niet accepteert, en dat 90% dagelijks gesprekken voert met hun huisdieren alsof ze mensen zijn, onderstreept hoe diep de emotionele band tussen baasjes en hun huisdieren gaat. Deze cijfers laten zien dat de relatie met onze huisdieren een weerspiegeling is van onze behoefte aan onvoorwaardelijke liefde en steun. Bij Just Russel erkennen we deze dynamiek en streven we ernaar om producten te leveren die deze unieke banden versterken,” aldus Cyriel, de co-founder van Just Russel.

Over Just Russel

Just Russel is een start-up uit Gent die gepersonaliseerde honden-en kattenvoeding aan huis levert. De voeding is aangepast aan de noden van je huisdier (leeftijd, gewicht, ras en mogelijke allergieën). Just Russel zet sterk in op de trend van humanisatie van het huisdier en de prominente rol die het huisdier inneemt in het gezin. Zowel vorig jaar als dit jaar wonnen de jonge ondernemers nog de prijs van ‘Het beste product van het jaar’ en werden ze vorig jaar verkozen tot “Beloftevolle KMO van het Jaar Oost-Vlaanderen” door Unizo.

Over het onderzoek

n =485, bestaande uit 337 hondenbaasjes, 39 kattenbaasjes en 109 respondenten met zowel een hond als een kat. 84,7% respondenten zijn vrouwen. De verdeling tussen de provincies is mooi gespreid met 30,3% uit Oost-Vlaanderen, 24,3% uit Antwerpen,  20% uit West-Vlaanderen, 11,5% uit Vlaams-Brabant, 11,1% uit Limburg, 1,6% uit het Brussel hoofdstedelijk gewest en 1% uit Wallonië. Ook de gezinssituatie van de respondenten werd in kaart gebracht: alleenstaand (17,1%), getrouwd (42,1%), samenwonend (35,1%), gescheiden (2,9%), weduwe/weduwnaar (2,9%). 35,1% van de respondenten geeft aan geen kinderen te hebben, 17,5% één kind, 23,9% 2 kinderen, 11,8% 3 of meer en 11,8% nog niet. Het onderzoek gebeurde anoniem waarbij 71,5% van de respondenten klant waren bij Just Russel.

Perscontact

Voor meer info over het onderzoek kan u terecht bij co-founder Cyriel Van Steen (cyriel@justrussel.com) (+32 468 46 37 31) of Pauline Grossen (pauline.grossen@justrussel.com).

Samenvatting

  • Bijna 60% van de hondenbezitters zou hun relatie beëindigen als hun partner hun huisdier niet accepteert.
  • 90% van de respondenten voert dagelijks gesprekken met hun huisdieren alsof ze mensen zijn.
  • 95% van de respondenten geeft de voorkeur aan een avond knuffelen met hun huisdier boven uitgaan.
  • Een significant hoger percentage vrouwen (86,2%) praat dagelijks tegen hun hond in vergelijking met mannen (40%).
  • Respondenten zonder kinderen gebruiken vaker familie-termen zoals ‘mama of papa’ voor hun huisdier dan die met twee kinderen.
  • Ongeveer 39,70% van de hondenbaasjes geeft aan meer affectie aan hun huisdier te tonen dan aan hun partner.
Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
Een hond die angstig naar de camera kijkt

Waarom is mijn hond plotseling angstig in huis?

03 februari 2023
Is je hond plotseling angstig in huis en gedraagt hij zich anders dan normaal? Hiervoor kunnen er kunnen verschillende redenen zijn. Het is dan ook belangrijk om de oorzaak te vinden zodat je je hond te helpen. In deze blog lees je meer over hoe je kunt zien of je hond angstig is, wat de oorzaken zijn en wat je kan doen. Scroll dus zeker verder! 
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Duitse staande hond met bruine vlekjes speelt scrabble met baasje tijdens indoor activiteit|Hondenkoekjes in de vorm van honden op aanrecht gemaakt als indoor activiteit met hond

De 6 gezelligste indoor activiteiten met je hond

09 september 2022
Regen… Niet alleen jij, maar ook je hond kunnen er somber van worden. Fleur nu helemaal op met deze 6 leuke indoor activiteiten met je hond!
Odile Geirnaert
Hondennieuws

Hier vind je alle honden om te adopteren in West-Vlaanderen!

19 november 2022
Verschillende asielen in België zitten vol met honden die wachten op hun gouden mandje. Deze blog geeft een zicht op de asielen in West-Vlaanderen
Odile Geirnaert
Hondennieuws
golden retriever met laarzen en een paraplu in zijn bek

Hondenweer, waarom zeggen we dat eigenlijk?

26 maart 2021
Wat een “hondenweer”! Iedereen kent wel deze uitspraak maar waar komt die nu eigenlijk vandaan?
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een kat die bij het raam zit

Waarom blaast mijn kat?

29 december 2022
Blaast of gromt jouw kat soms ook? Dat kan verschillende redenen hebben. Lees deze blog en ontdek waarom jouw kat soms blaast en wat je ertegen kan doen.
Joy Cleymans
Hondennieuws
gelukkige hond in een bos

Hoe oud is mijn hond in mensenjaren?

20 oktober 2021
De klok van een hond tikt veel sneller dan die van een mens. Maar de vraag is hoe oud is mijn hond nu echt in mensenjaren?
Odile Geirnaert
4.8 / 5