Just RusselHoe laat je je hond apporteren?

Hoe laat je je hond apporteren?

Een hond die een bal terugbrengt naar zen baasje|
odile
22 december 2022
4 min. leestijd

Ook benieuwd hoe je hond laat apporteren? Apporteren is een geweldig leuk spelletje om met je hond te doen, maar hoe begin je er nu aan om dit aan je hond te leren? In deze blog lees je hoe je je hond leert apporteren in drie stappen. Lees snel verder!

Leer je hond loslaten

Om je hond te laten apporteren kan je voor de eerste stap het favoriete speeltje van je hond gebruiken. 

Roep je hond bij je en zorg ervoor dat die het speeltje vastneemt. Dit doe je door er zelf even mee te spelen en het daarna op de grond te leggen. Als je hond het speeltje eenmaal vast heeft, neem je met de ene hand het speeltje vast en in de andere een koekje. Hou de hand met het koekje voor zijn neus. Als je hond het speeltje loslaat om het koekje te pakken, zeg dan “braaf” en beloon hem met het koekje. Loopt dit een aantal keer goed, kan je het commando “los” aan de handeling koppelen. Leer altijd eerst de handeling en voeg daarna een commando toe.

Zorg ervoor dat je je hand steeds stilhoudt en het loslaten geen trekspelletje wordt. Als je hond na een tijdje doorheeft wat je van hem wilt, kan je de beloning langzaam afbouwen. Laat je hond het speeltje vlot los? Dan kan je overschakelen naar de volgende stap.

Leer je hond zoeken

Het zoeken en oppakken van voorwerpen zit in het instinct van je hond. Het zou dus niet zo moeilijk moeten zijn om je hem zo ver te krijgen dat hij achter een bal of speeltje aanloopt als je het weggooit. Lukt dat niet? Maak je hond dan eerst enthousiast: speel er zelf een beetje mee, laat hem aan het speeltje snuffelen, en gooi het dan weg. Wanneer je hond zich realiseert hoe leuk het is om met een bal te spelen, loopt hij er vanzelf achteraan!

Leer je hond terugbrengen

Dit is meestal het moeilijkste deel van de oefening. Als je hond achter de bal aangelopen is en deze net opgepakt heeft, roep hem dan terug. In het beste geval komt je hond dan onmiddellijk terug naar jou, beloon je hem en heeft je honc na een paar keer herhalen door wat er van hen verwacht wordt. 

Veel honden vinden het echter moeilijk om hun pas gevangen speelgoed terug af te geven. Er kunnen dan drie situaties ontstaan:

  1. Je hond loopt weg met het speeltje en wilt dat jij hen achterna gaat.
  2. Je hond komt naar je toe, maar houdt het speeltje net buiten handbereik wanneer je het wil pakken.
  3. Je hond laat zijn speeltje vallen en komt zo naar je toe.

Zorg er in die gevallen voor dat je zelf de controle over de training niet afgeeft. Ga dus niet achter je hond lopen, maar probeer het gewoon opnieuw tot je hond het wel goed doet. Moedig je hond aan terwijl die naar je toe loopt en beloon hen als die met het speeltje tot bij jou gekomen is. Door herhaling leer je je hond apporteren.

4 nuttige tips om je hond te leren apporteren

1. Gebruik een beloning die je hond lekker vindt, en snel kan opeten.

Als het belonen langer dan een paar seconden duurt, wordt het namelijk eerder een afleiding dan een beloning. Onze ovengebakken hondenkoekjes zijn hier ideaal voor! Bij kleine honden kan je ze zelfs in stukjes breken, zodat het belonen niet te lang duurt. Het helpt ook om een beloning te kiezen die je enkel tijdens het trainen gebruikt, zo weet je hond onmiddellijk dat hij iets zal moeten doen om die te verdienen.

2. Gooi het speeltje in het begin niet te ver weg


Een tweetal meter is al genoeg om het trucje aan te leren. Als je hond doorheeft dat die achter de bal aan moet gaan, kan je wat verder gooien.

3. Als je hond kan apporteren, kan je de oefening uitbreiden

Je kan je hond eerst laten zitten en pas laten apporteren wanneer de bal op de grond gevallen is. Op deze manier train je het geduld en de gehoorzaamheid van je hond, die natuurlijk niets liever wil dan achter de bal aan jagen.

4. Herhalen, herhalen, herhalen

Het is belangrijk om het commando op verschillende plekken te herhalen om het goed te trainen: tijdens een wandeling, in de tuin,… Geen plek is te gek! Je hond leert namelijk in een bepaalde setting en zal in het begin in de war zijn als je het commando in een andere setting probeert. Na even oefenen gaat dit echter snel beter.

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
Een hond die angstig naar de camera kijkt

Waarom is mijn hond plotseling angstig in huis?

03 februari 2023
Is je hond plotseling angstig in huis en gedraagt hij zich anders dan normaal? Hiervoor kunnen er kunnen verschillende redenen zijn. Het is dan ook belangrijk om de oorzaak te vinden zodat je je hond te helpen. In deze blog lees je meer over hoe je kunt zien of je hond angstig is, wat de oorzaken zijn en wat je kan doen. Scroll dus zeker verder! 
cyriel
Hondennieuws
Een Cavalier King Charles Spaniel die rustig op de zetel ligt

Vind hier een rustige hond om te adopteren!

27 november 2022
Heb je beslist om een hond in huis te nemen en kies je voor een uit het asiel? In deze blog lees je alles over het adopteren van een rustige hond!
cyriel
Hondennieuws

Is het coronavirus gevaarlijk voor honden en andere huisdieren?

30 december 2020
De verspreiding van het COVID-19 virus leidde inmiddels tot een internationale gezondheidscrisis. Maar is dat Coronavirus nu eigenlijk gevaarlijk voor honden?
odile
Hondennieuws
Meisje en witte hond zitten op de vloer voor schuifraam

Wat kost het om een hond te verzekeren?

01 september 2022
Vind je je eigen ziekteverzekering handig en wil je ook een voor je hond? Lees dan hier wat het kost om je hond te verzekeren en wat inbegrepen is.
cyriel
Hondennieuws
Een beagle die zijn behoefte doet in het park

Waarom stinkt de stoelgang van mijn hond zo sterk?

06 februari 2023
Dat de stoelgang van je hond stinkt is normaal, maar in sommige gevallen kan de geur zelfs ondraaglijk zijn. In deze blog bespreken we enkele van de meest voorkomende oorzaken van een sterk ruikende hondenontlasting en wat je kunt doen om de geur te verminderen.
cyriel
Hondennieuws
Een hond die een watermeloen eet

Zo maak je watermeloenijs voor je hond

06 januari 2023
Je eet zelf graag een ijsje en je wil voor je hond een gezond alternatief voorzien. Dit ijsje is niet alleen lekker maar ook de ideale verfrissing voor je hond tijdens de warme zomermaanden. Lees hier hoe je stap voor stap lekkere hondenijsjes kunt maken!
cyriel