Hoe socialiseer ik mijn puppy?

Golden retriever puppy's spelen met elkaar in gras als socialisatie
Odile Geirnaert
29 april 2021
3 min. leestijd

De socialisatie is een enorm belangrijk onderdeel van het opvoeden van een puppy. Een goede socialisatie zorgt voor een leuke gezinshond die kan omgaan met andere mensen, kinderen en dieren. Dit heeft een invloed op de rest van zijn leven én dat van jou als baasje.

Wat is socialisatie?

Het is het proces waarbij je je puppy geleidelijk leert hoe hij comfortabel en vriendelijk moet zijn met andere honden en mensen. Een gesocialiseerde hond brengt voordelen met zich mee:

  • Je hond zal sociale grenzen leren beheersen en weten hoe hij zich in het openbaar rondom mensen en andere honden moet gedragen.
  • De communicatieve vaardigheden en trainingsefficiëntie van uw hond zullen toenemen.
  • Met een goed gesocialiseerde pup kun je als baasje veel vlotter naar de dierenarts.

Wat moet je je puppy aanleren?

  1. Omgaan met geluiden
    Overal in de wereld zijn er vreemde geluiden die in het begin soms intimiderend kunnen zijn voor je puppy. Denk maar aan het geluid van treinen, stofzuigers, auto’s, vuurwerk, etc. Daarom is het belangrijk om je puppy hier zo snel mogelijk kennis mee te laten maken.
  2. Mensen ontmoeten
    Andere mensen leren kennen is goed voor de ontwikkeling van je puppy, maar vooral ook voor zijn socialisatie. Breng daarom je puppy op een rustige manier in contact met vreemde mensen. Denk bij vreemde mensen aan verschillende leeftijden, huidskleur, kinderen, etc., maar ook mensen in uniform, fietsers of andere mensen die hij niet vaak ziet.
  3. Plaatsen verkennen
    Puppy’s zijn nieuwsgierig en leren graag nieuwe plaatsen kennen. Neem daarom je puppy mee naar andere huizen, parken, op bussen of treinen, markten, etc. Dit zijn allemaal interessante omgevingen en plaatsen om je puppy te laten ontdekken tijdens het opgroeien.
  4. Weersomstandigheden
    Dingen die wij als normaal beschouwen, zoals regen, wind of sneeuw, kunnen allemaal ongewone ervaringen zijn voor een puppy. Laat je puppy dus buiten in verschillende weersomstandigheden zodat hij gewend raakt aan veranderingen in het weer, klimaat en temperatuur.
  5. Andere honden en dieren ontmoeten
    Een belangrijk onderdeel  van socialiseren is de kennismaking met andere honden en vooral andere puppy’s. Let er wel op dat de dieren die hij ontmoet zelf goed zijn gesocialiseerd. Een hond die op jonge leeftijd iets naars meemaakt, kan dat de rest van zijn leven meenemen. Verder leert je pup in het gezelschap van volwassen honden respect te hebben voor andere honden. Zo kan een volwassen hond jouw pup bijvoorbeeld “op zijn plaats zetten” wanneer hij te druk is.Deze stappen onderneem je best niet allemaal tegelijk. Ga verspreid te werk over een langere periode. Je puppy moet voldoende tijd krijgen om aan nieuwe prikkels te wennen. Het is belangrijk dat dit niet wordt overhaast en dat je een puppy herhaaldelijk kennis laat maken met bepaalde prikkels. Ook is het belangrijk hem aan niet te veel prikkels achter elkaar boot te stellen. Je pup moet voldoende tijd krijgen om weer tot rust te komen.

Herhaling is key!

Begin op tijd met het socialiseren van je puppy en blijf herhalen! Zorg ervoor dat je je puppy blijft socialiseren tot hij de puberteit bereikt of zelfs tot hij één jaar oud is. Zo leert je puppy dat nieuwe dingen niet eng zijn en kan je op tijd inspelen op eventuele gedragsveranderingen. Meer info over gedragsproblemen lees je hier!

Toch nog niet 100% zeker of je goed bezig bent? Vraag dan extra informatie bij je dierenarts of eventueel andere hondenbaasjes die al wat meer ervaring hebben. Ook hier vind je nog extra info & tips over de opvoeding van je puppy.

 

Wil je nog meer informatie of tips & tricks over puppy’s? Lees dan zeker ook deze blogs:

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
Engelse buldog hond zit in de hoek als straf

Je hond straffen: wat je zeker niet mag doen!

04 juni 2022
Als je je hond verkeerd corrigeert wanneer hij zich misdraagt, zal dat averechts werken. Lees hier tips om je hond correct te straffen!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
hond in auto met hoofd uit het raam

Tips voor een vakantie met je hond

26 maart 2021
Op vakantie gaan met je hond, een goed idee? Wij geven je enkele tips en tricks.
Joy Cleymans
Hondennieuws

10 leuke losloopgebieden voor honden

23 maart 2024
Het is niet altijd even duidelijk op welke plaatsen jouw hond mag rondlopen. De meeste mensen weten zelf niet dat er speciale losloopgebieden voor honden bestaan waar je favoriete viervoeter kan ravotten en lopen waar hij/zij wil. In deze blog toon ik je 10 leuke losloopgebieden voor honden in Vlaanderen.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
kromme staart van hond|dalmatiër met horizontale staart|hond op straat met staart tussen de benen|afghaanse windhond met neutrale staarthouding|hond in gras met hoge staart

Wat je hond je wil zeggen … met zijn staart!

23 december 2021
De staart van je hond verraadt hoe hij zich voelt: enthousiast, vrolijk, angstig, nerveus of agressief. Ontdek hier wat je beste vriend je probeert te vertellen.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Kleine witte chihuahua hond zit op bed en lacht|Zwarte Belgische griffon staat op hout in bos als een van kleinste hondenrassen|Zwartbruine chihuahua zit op houten terrasvloer met tong uit zijn mond|Kleinste hondenras zonder vachtverlies Chinese naakthond|Een van de kleinste hondenrassen bruine dwergkeeshond staat op boomstronk in bos|Kleine witte Japanse spaniël hond zit op tegels en kijkt in camera|Russische toy terriër kleine hond staat op bruine grond met wazige achtergrond|Kleine witte vlinderhond zit op boomstronken|Yorkshireterriër ligt op een bankje

Dit zijn de 8 kleinste hondenrassen ter wereld

17 juni 2022
Klein, schattig en overal welkom… De kleinste hondenrassen hebben vele voordelen! Mee eens? Check snel de top kleine hondenrassen in deze blog.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Dog licking his nose

Stress bij honden: hoe te herkennen en wat te doen?

13 januari 2022
Stress bij honden kan verschillende oorzaken en symptomen hebben. Gelukkig kan jij helpen de stress bij je hond te verminderen. Lees er alles over in deze blog.
Odile Geirnaert