Hoe de hondenverzekering kan helpen bij het vinden van een weggelopen hond

Odile Geirnaert
08 juli 2023
5 min. leestijd

Het kan even schrikken zijn wanneer je merkt dat je hond weggelopen is. De meeste honden worden echter teruggevonden, dus er is niet meteen reden tot paniek!  In deze blog lees je waarom je hond mogelijks kan weggelopen zijn, wat je kan doen wanneer dit gebeurt en hoe je het in de toekomst kunt voorkomen. We vertellen je ook hoe een hondenverzekering je in deze situatie kan helpen. Lees verder om te weten hoe!

Waarom lopen honden weg?


De redenen waarom honden weglopen kunnen variëren. Sommige honden rennen weg omdat ze achter een andere hond of dier aan zitten, terwijl andere honden weglopen omdat ze bang of gestrest zijn. Het is belangrijk om te proberen de oorzaak van het weglopen te achterhalen om te voorkomen dat het opnieuw gebeurt. 

Hoe vaak raken honden zoek?

Jaarlijks raken duizenden honden zoek in België, vooral tijdens vakantieperiodes en bij slecht weer wanneer honden gemakkelijker kunnen ontsnappen. Aangezien dit regelmatig gebeurt, is een hondenverzekering een goed idee. Twijfel je nog? Lees dan dit artikel: Alles wat je moet weten over hondenverzekeringen!

 

Wat zijn de risico’s van hond die verloren gelopen is?

Wanneer jouw hond wegloopt, kan dit verschillende risico’s met zich meebrengen. Hier zijn enkele veelvoorkomende risico’s van een weggelopen hond:

 • Verkeersongevallen: een hond die op de vlucht slaat kan in paniek de straat op rennen en aangereden worden door een auto.
 • Verwondingen: een weggelopen hond kan zichzelf verwonden door bijvoorbeeld vast te komen zitten in prikkeldraad of andere gevaarlijke situaties.
 • Blootstelling aan extreme weersomstandigheden: een hond die buiten ronddwaalt, kan blootgesteld worden aan extreme hitte, koude of regen.
 • Diefstal: een hond kan gestolen worden door iemand die geld probeert te verdienen door hem door te verkopen of hem te gebruiken voor illegale doeleinden, zoals hondengevechten.
 • Vermissing: als een hond niet snel wordt gevonden, kan hij lange tijd vermist blijven en mogelijk nooit teruggevonden worden. Dit kan voor veel verdriet en hartzeer zorgen bij de eigenaar.

Het is daarom belangrijk om snel te handelen als jouw hond wegloopt en om de tips in dit artikel te volgen om jouw hond snel weer veilig thuis te krijgen.

Hoe kan een hondenverzekering helpen bij het vinden van een weggelopen hond?


Het is verstandig om je hond te verzekeren. De kans dat je trouwe huisdier wegloopt is er namelijk altijd! Een hondenverzekering kan bijdragen aan het vinden van een weggelopen hond door bijvoorbeeld de kosten van een zoekactie te dekken. Sommige verzekeraars bieden ook dekking voor het plaatsen van een beloning voor het vinden van de hond. Dit artikel vertelt je welke verzekeringen er bestaan: Verzekeringen voor honden in België: keuzegids
In België kan je gebruikmaken van de diensten van corona direct. Met de hondenverzekering in de zilveren formule van corona direct wordt zo’n €400 terugbetaald voor advertentiekosten, bij de gouden formule is dit een bedrag van €750. Hoeveel het kost om je hond te verzekeren? Dat lees je hier: Wat kost het om een hond te verzekeren?

Wat moet je doen als je je hond kwijt bent?

Als je hond zoekraakt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Blijf kalm en geef niet op, want de meeste honden worden uiteindelijk teruggevonden. Hoe eerder je begint met zoeken, hoe groter de kans dat je je geliefde huisdier weer veilig thuis krijgt.

Welke stappen kun je ondernemen om je kansen te vergroten om je vermiste hond terug te vinden?

Als je hond vermist is, kan je deze stappen ondernemen om hem/haar terug te vinden:

 1. Zoek onmiddellijk: hoe sneller hoe beter.
 2. Controleer lokale dierenasielen: bezoek en bel lokale dierenasielen en vraag naar je hond.
 3. Controleer lokale dierenwelzijnsorganisaties: vraag dierenwelzijnsorganisaties in de buurt of zij je hond hebben gezien.
 4. Meld je hond als vermist: meld je hond als vermist bij lokale autoriteiten, dierenasielen en online.
 5. Zoek in de buurt: zoek in parken, speeltuinen en andere plaatsen waar honden zich kunnen verstoppen.
 6. Gebruik social media: plaats een bericht op sociale media om te vragen of mensen je hond hebben gezien.
 7. Plaats een vermist-poster: maak posters met foto’s van je hond en plaats ze op openbare plaatsen in de buurt.
 8. Gebruik geur: leg een kledingstuk of deken van je hond buiten, zodat de hond de geur kan volgen.
 9. Overweeg microchipping: microchip je hond, zodat je gecontacteerd kan worden als iemand je hond vindt.

Een hondenverzekering zoals die van corona direct kan de advertentiekosten in de krant of op social media terugbetalen en je zo helpen om je hond sneller terug te vinden. 

Wat kan je doen om te voorkomen dat je hond de benen neemt?

Om te voorkomen dat je hond wegloopt, kan je deze tips gebruiken:

 1. Zorg voor voldoende beweging: zorg voor genoeg beweging en regelmatige wandelingen om verveling en de drang om te ontsnappen te voorkomen.
 2. Gebruik een lijn: houd jouw hond aan de lijn, vooral in drukke gebieden of in de buurt van wilde dieren.
 3. Maak een veilige speelruimte: creëer een veilige omheinde speelruimte met een voldoende hoge omheining en eventueel een ondergrondse barrière om te voorkomen dat jouw hond ontsnapt.
 4. Identificatie: zorg dat jouw hond altijd een halsband of tuigje draagt met een identificatielabel met jouw contactgegevens.
 5. Blijf bij jouw hond: laat jouw hond niet alleen buiten achter, vooral niet op plaatsen waar hij gemakkelijk kan weglopen of gestolen kan worden.
 6. Training: train jouw hond om te komen als hij wordt geroepen en dicht bij jou te blijven, zelfs als hij wordt afgeleid. In dit artikel leer je hoe je jouw hond goed kunt opvoeden: Hoe moet ik mijn hond opvoeden?
Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag