Overschakelen van puppyvoeding naar volwassen hondenvoeding, waar let ik op?
Groeit je puppy als een speer en vraag je je af wanneer en hoe je moet overschakelen van puppyvoeding naar volwassen hondenvoeding? Je bent niet de enige. In deze blog vertellen we hoe je weet wanneer je best de overstap maakt en waarop je moet letten. Scrol verder en ontdek onze belangrijkste tips.
Hoe schakel ik over van puppyvoeding naar volwassen hondenvoeding?
De overschakeling van puppyvoeding naar volwassen hondenvoeding moet geleidelijk aan gebeuren, zodat de darmen van je pup kunnen wennen aan de nieuwe voeding. Dierenartsen raden aan om de overschakeling in één week te doen. Volg het onderstaande schema voor een soepele en geleidelijke overstap:
- Dag 1 tot 2: 75% oud, 25% nieuw
- Dag 3 tot 4: 50% oud, 50% nieuw
- Dag 5 tot 6: 25% oud, 75% nieuw
- Dag 7: 100% nieuw
Wanneer schakel ik over van puppyvoeding naar volwassen hondenvoeding?
Iedere hond en ieder ras heeft verschillende behoeften. De timing hangt af van het gewicht, ras en energieniveau van je puppy. Het is verstandig om dit eerst te bespreken met je dierenarts, die kan je helpen bepalen wat het beste is voor jouw hond.
De algemene regel is om puppyvoeding te geven totdat je pup 90% van haar verwachte volwassen gewicht heeft bereikt. Puppyvoeding bevat veel kilocalorieën die de groei van je puppy ondersteunen. Zodra je pup (bijna) volwassen is, heeft hij minder calorieën nodig. Te lang puppyvoeding geven, kan er dus voor zorgen dat jouw dikke vriend ook letterlijk een dikke vriend zal worden.
Elke pup groeit anders. Pups van kleine rassen zijn vaak al rond 10-12 maanden volwassen, terwijl grote rassen tot 24 maanden kunnen doorgroeien. Vraag je dierenarts wanneer jouw pup 90% van zijn volwassen gewicht heeft bereikt.
Richtlijnen
Pups tot 15 kg
- Meestal volwassen rond 10-12 maanden.
- Sommige kleine rassen al tussen 7-9 maanden.
Pups tot 25 kg
- Volwassen tussen 12-16 maanden.
- Stap rond een jaar over, tenzij anders geadviseerd door de dierenarts.
Pups tot 40 kg
- Volwassen tussen 12-18 maanden.
- Overstappen in deze periode.
Pups boven 40 kg
- Groeien vaak door tot 24 maanden.
- Overstappen rond 1,5 jaar, in overleg met de dierenarts.
Waar let ik op bij de overschakeling van puppyvoeding naar volwassen hondenvoeding?
Tijdens de overgang naar volwassen hondenvoeding is het belangrijk om je pup goed in de gaten te houden. Het komt weleens voor dat puppy’s onverwachts slecht reageren op hun nieuwe brokjes. Allergieën bij honden kunnen zich op verschillende manieren uiten. Let daarom goed op en houd de volgende zaken in de gaten:
Stoelgang
De stoelgang is een van de eerste indicatoren van hoe goed je pup de nieuwe voeding verdraagt. Het is normaal dat de ontlasting in de eerste twee weken wat slapper is, maar als het goed is, zou dit moeten verbeteren. Wanneer de stoelgang na twee weken nog steeds niet goed is, is dit een teken dat de nieuwe voeding niet geschikt is voor jouw pup.
Huid en vacht
Een gezonde huid en glanzende vacht zijn tekenen van een goede gezondheid. Geef je je puppy hoogwaardige en natuurlijke voeding en heeft hij toch last van een doffe vacht, jeuk of huiduitslag? Dan wijst dit vaak op een voedselallergie of -intolerantie.
Gewicht
Het is ook heel belangrijk om het gewicht van je pup in de gaten te houden. Te veel calorieën kunnen zorgen voor overgewicht, terwijl gewichtsverlies of ondergewicht kan wijzen op onvoldoende voedingsstoffen. Zorg ervoor dat je de juiste dagelijkse porties geeft en overleg met je dierenarts als je twijfels hebt.
Eetlust
Een verminderde eetlust kan betekenen dat je pup de nieuwe voeding niet lekker vindt of niet goed verdraagt. Blijf alert voor veranderingen in het eetpatroon en probeer ervoor te zorgen dat je pup voldoende eet.
Energielevel
Het energielevel van je puppy is ook een belangrijke indicator. Als je merkt dat je pup minder speels is of minder beweegt dan normaal, betekent dit vaak dat de voeding niet de juiste voedingsstoffen bevat. Houd het energieniveau van je pup goed in de gaten tijdens de overgangsperiode.