Hoeveel mag een hond eten?

Hond met zijn pot hondenbrokken|Een schema van de ideale lichaamsscore voor een hond|Puppy met voedingstabel hoe vaak eten
Odile Geirnaert
09 maart 2022
3 min. leestijd

Hoera, eindelijk de juiste voeding gevonden voor je hond! Maar hoeveel mag je hond daar nu van eten voor een optimale gezondheid? Om gezondheidsproblemen zoals obesitas en ondergewicht te vermijden, moet je namelijk weten hoeveel voeding je aan je hond mag geven. Scroll snel verder, want in deze blog ontdek je er alles over!

Hoeveel mag een volwassen hond eten?

Om te bepalen hoeveel een hond mag eten, bestaat er een algemene richtlijn. Zo mag je die – afhankelijk van het merk – tussen 20 en 40 gram voeding geven per kilogram lichaamsgewicht. Vaak vind je ook aanwijzingen op de verpakking, zoek daar dus zeker naar een hoeveelheidstabel.

Toch is het antwoord op deze vraag is niet eenduidig, want elke hond heeft andere behoeften. Hoeveel een hond dus mag eten, hangt dus af van verschillende factoren:

 • leeftijd
 • ras
 • grootte en gewicht
 • geslacht
 • lichamelijke inspanning
 • sterilisatie of castratie
 • hoeveel snacks eet je hond

Bij Just Russel houden we rekening met al die factoren en meer, zodat we tot op de gram exact kunnen bepalen hoeveel jouw hond – en niet die van de buren – mag eten. Geen standaardtabel dus zoals bij de meeste merken! Ontdek er meer over op onze webpagina  Hondenvoeding op maat!

Hoeveel mag een puppy eten?

Algemeen mag een puppy ongeveer 50 gram hondenbrokjes eten per kilogram lichaamsgewicht. Dat is in verhouding dus meer dan een volwassen hond. Hij heeft immers veel energie nodig om te groeien! Maar ook hier kijk je best steeds de voedingstabel na op je zak  hondenvoer.

Voor een puppy houd je best ook een ander voedingsschema aan dan voor een volwassen hond. Zo verdeel je zijn voeding beter over vier maaltijden per dag in plaats van twee.

Trouwens: voor puppy’s is niet alleen de juiste hoeveelheid voeding belangrijk, maar vooral ook de samenstelling. Daarom deed Just Russel grondig onderzoek naar de behoeften van puppy’s op verschillende leeftijden en van allerlei rassen. Zo ontwikkelden we een complex algoritme. Dat berekent naast de perfecte hoeveelheid ook de ideale samenstelling voor je puppy. Meer daarover vertellen we je op onze Puppyvoeding overzichtspagina.

Hoe vaak mag een puppy eten?

Voor een puppy houd je best het eerste jaar een ander voedingsschema aan dan voor een volwassen hond. Een puppy onder de 3 maand heeft bijvoorbeeld nood aan 4 maaltijden per dag. Hoe ouder ze worden, hoe minder eetmomenten ze nodig hebben. Na een jaar kan je overgaan tot 2 à 3 eetmomenten.

Puppy met voedingstabel hoe vaak eten

Hoe weet ik of mijn hond genoeg eten krijgt?

Als je wil weten of je hond wel genoeg te eten krijgt, dan is zijn gewicht een goede indicator. Zo zal een hond die te weinig eet, al snel ondergewicht ontwikkelen en andere gezondheidsproblemen zoals weinig energie, doffe huid en vachtverlies.

Anderzijds, als je hond te veel eet, zal je dat ook snel aan zijn gewicht merken. Hij wordt dan al snel te zwaar en kan ook ademhalingsproblemen, suikerziekte en hart- en leverproblemen ontwikkelen.

Bepaal de Body Condition Score van je hond om te bepalen of hij genoeg eet

De BCS (Body Condition Score) kan je vergelijken met het BMI bij mensen. Algemeen bestaan er vijf Scores:

 1. Mager: geen vetlaag, weinig gespierd, skelet duidelijk zicht- en voelbaar
 2. Ondergewicht: geen vetlaag, duidelijk afgetekende taille, botten duidelijk zichtbaar
 3. Ideaal gewicht: dunne vetlaag, taille zichtbaar, beenderen niet zicht-, maar wel voelbaar
 4. Overgewicht: vet aan de nek en staart, beenderen niet zichtbaar, geen taille
 5. Obees: dikke vetlaag, beenderen niet zicht- of voelbaar, hangbuik

Hoeveel snacks mag een hond per dag?

Voor alles wat je hond in zijn mond stopt dat geen hondenvoeding is, geldt de tien-procent-regel. Concreet houdt die in: geef je hond niet meer dan 10% van zijn dagelijks aanbevolen energiebehoefte in de vorm van snacks of andere lekkernijen.

Als je hond dus 100 kcal per dag mag eten, moet hij 90 kcal uit zijn voeding halen en maximaal 10 kcal uit snacks.

Wil je inspiratie om natuurlijke en verse snacks aan jouw hond te geven, lees dan ook deze blog over 10 gezonde hondensnacks.

Altijd de juiste hoeveelheid voeding voor je hond!

Op maat gemaakte voeding is dé oplossing als je twijfelt hoeveel je hond mag eten. Just Russel stelt daarom een uniek recept op voor jouw hond. Zo heb je 1. altijd de juiste voeding in huis en 2. weet je tot op de gram hoeveel voeding je hond mag eten.

Ben je benieuwd naar de ideale hoeveelheid en samenstelling voor jouw hond? Vertel ons dan meer over je hond aan de hand van 10 eenvoudige vragen.

Onze Dierenarts Joy geeft je graag nog enkele tips!

 

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag