Verschil in voedingsbehoeften voor pups per ras

Odile Geirnaert
15 mei 2024
5 min. leestijd

Net een nieuwe puppy in huis? Schattig! Maar wat doe je met het enorme aanbod aan puppyvoeding? Hoe weet je bijvoorbeeld of de puppyvoeding die je in huis haalt voldoet aan de voedingsbehoeften van je hondenras? En hebben verschillende rassen echt verschillende voeding nodig? In onderstaande blog ontdek je het antwoord op deze vragen. Lees dus zeker verder!  

Rasgerelateerde voedingsverschillen

Het klinkt vanzelfsprekend dat een Chihuahua andere voedingsbehoeften heeft dan een Duitse Dog. Toch zijn er naast grootte nog andere rasspecifieke kenmerken waar je best rekening mee houdt tijdens het kiezen van een puppyvoeding. Zo hebben Labrador Retrievers meer aanleg voor overgewicht, terwijl Duitse Herders vatbaarder zijn voor gewrichtsproblemen. 

Aangepaste voeding voor actieve rassen

Hoe meer calorieën je verbruikt, hoe meer je er moet eten. Dat geldt ook voor onze trouwe viervoeters. Voor pups van heel actieve hondenrassen zoals Border Collies, Australian Shepherds of Jack Russel Terriërs, is het belangrijk dat de puppyvoeding is afgestemd op hun energieke levensstijl. Die energie haalt je pup uit eiwitten en vetten. Om zeker te zijn dat je actieve viervoeter de juiste hoeveelheid eiwit en vet binnenkrijgt, zoek je best een puppyvoeding die 25% tot 30% eiwit en 10% tot 20% vet bevat.

Puppyvoeding voor een gezonde groei

Puppy’s groeien snel en intensief. Het is dan ook belangrijk dat goede puppyvoeding die groei goed ondersteunt. Terwijl kleine rassen tussen de 8 tot 10 maanden al volgroeid zijn, doen grotere rassen daar 15 tot 18 maanden over. Als je een Sint Bernard of Duitse Dog in huis hebt, is het in deze fase cruciaal dat hun puppyvoeding niet te veel calcium bevat. Dat voorkomt dat ze te snel groeien en later gewrichtsproblemen zullen krijgen.

Specifieke raskenmerken: aanpassingen in voedingskeuzes

Ieder hondenras heeft zijn unieke eigenschappen en voedingsbehoeften. Bovendien veranderen die voedingsbehoeften naarmate je pup volwassen wordt. Het is dus niet altijd makkelijk om de juiste voeding voor je kleine viervoeter te vinden. Daarom biedt Just Russel puppyvoeding op maat aan. Deze brokjes groeien mee met je pup en houden rekening met de individuele voedingsbehoeften van je trouwe vriend. Ieder ras is uniek, dus hun voeding zou dat ook moeten zijn, toch? 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag