Voedingsbehoeften puppy’s vs. volwassen honden

Odile Geirnaert
01 september 2024
5 min. leestijd

Net zoals bij mensen, hebben jonge puppy’s andere voedingsbehoeften dan volwassen honden. Maar wat zijn die andere voedingsbehoeften precies, en wat doe je dan als je wilt overstappen van puppyvoeding naar volwassen hondenbrokken? Daar bestaan enkele tips en tricks voor die we graag met je delen in onderstaande blog. Lees dus zeker verder! 

Waarom verschillende voedingen voor puppy’s en volwassen honden?

Puppy’s bruisen van energie en maken een intensieve groeifase door. Volwassen honden hebben die groeiperiode al achter de rug. In plaats van het krijgen van voldoende energie, wordt het dan belangrijk dat ze een gezond gewicht behouden. Doordat ze zo verschillen in leeftijdsfase en behoeften, klinkt het logisch dat ze niet dezelfde hondenbrokken nodig hebben.

Belang van puppyvoeding

Waarom is het dan zo belangrijk dat je kleine viervoeter aangepaste hondenbrokken krijgt? Omdat speciale puppyvoeding rekening houdt met de groei en ontwikkeling van je pup. Het bevat dan ook alle voedingsstoffen die die groei ondersteunen. Hieronder geven we je wat meer uitleg.

Groei en ontwikkeling

De groeifase is de belangrijkste fase voor je viervoeter. Niet alleen groeit je pup, maar ook ontwikkelen zijn hersenen, skelet, spijsvertering en immuunsysteem zich in deze periode. Een zware klus en eentje die veel energie vraagt. Puppyvoeding is speciaal gemaakt om het energielevel van je kleine viervoeter te evenaren. Zonder puppybrokjes kan je pup groeiproblemen krijgen, wat kan leiden tot bot- en gewrichtsafwijkingen. 

Cruciale ingrediënten: eiwitten, vetten, koolhydraten

Voor een optimale groei, heeft je pup een kwaliteitsvolle voeding nodig. Hoe kwalitatief een hondenbrok is, kan je afleiden van de ingrediëntenlijst. Zo is het belangrijk dat onderstaande ingrediënten telkens in de juiste hoeveelheid aanwezig zijn:

  • Eiwitten: Dé bouwstenen voor het lichaam. Omdat je pup zich nog volop aan het ontwikkelen is, bevat puppyvoeding doorgaans meer eiwitten dan normale hondenbrokken.
  • Vetten: Oftewel de grootste energieleverancier. Dankzij vetten krijgt je pup genoeg energie om te groeien. Bovendien laat het zijn vacht stralen. 
  • Koolhydraten: Voor een gezonde spijsvertering. De spijsvertering van je pup is nog niet volledig ontwikkeld. Daarom bevat puppyvoeding speciale vezels die de darmflora ondersteunen.

Belang van volwassen voeding

Van zodra je viervoeter volgroeid en volwassen is, veranderen zijn voedingsbehoeften. Dat komt omdat hun stofwisseling anders is dan die van puppy’s en ze dus sneller kunnen bijkomen. Daarom bevat volwassen voeding minder calorieën. Als je niet tijdig overschakelt naar volwassen hondenbrokken loop je het risico dat je hond overgewicht krijgt. 

Wanneer overstappen op volwassen voeding

Je puppy is klaar om over te stappen op volwassen hondenbrokken wanneer hij volledig volgroeid is. Dat groeitraject is voor iedere pup anders en afhankelijk van zijn ras. Volgens de algemene richtlijn zijn kleine tot middelgrote hondenrassen rond de 9 à 12 maanden volgroeid. Grote hondenrassen zoals Labradors of Golden Retrievers zijn volwassen rond de 12 à 15 maanden. Hele grote hondenrassen zoals Duitse Dogs doen er het langst over en zijn pas na 18 à 23 maanden klaar om over te stappen op volwassen voeding. 

Overschakeling

Ook tijdens het overschakelen van de ene hondenvoeding op de andere zijn er enkele dingen waar je best rekening mee houdt. Zo is hoe snel of hoe langzaam je overstapt afhankelijk van de soort voeding die je je hond wil geven.

Van krokante brok naar krokante brok

De overstap van krokante puppyvoeding naar krokante volwassen voeding gebeurt best geleidelijk. Zo ben je zeker dat de spijsvertering van je viervoeter niet overstuur raakt. Om de overstap goed te laten verlopen kan je onderstaand schema volgen: 

  • Dag 1 en 2: De eerste kennismaking met de nieuwe hondenbrokken. Geef je puppy de eerste 2 dagen 75% van het oude voer en 25%  van de nieuwe brokjes.
  • Dag 3 en 4: Je puppy leert de nieuwe hondenbrokken beter kennen. Je kan nu 50% oud en 50% nieuw voer geven. 
  • Dag 5 en 6: De voorlaatste stap. Als je merkt dat je puppy goed reageert op de overgang, kan je vanaf nu 75% nieuwe en 25% oude voeding geven. 
  • Dag 7: Je pup is gewend aan de nieuwe voeding. Vanaf nu kan je je kleine vriend dus 100% nieuw voer geven. 

Van geperste brok naar krokante brok en omgekeerd

Ben je van plan om over te stappen van geperste hondenbrokken op krokante hondenbrokken of andersom? Laat die overstap dan direct gebeuren. Geperste brokjes lossen meteen op in de maag, terwijl krokante brokjes dat niet doen. Als je beide voedingen tegelijk geeft kan je viervoeter moeite hebben met het verteren van beide texturen. 

Van vers vlees naar een krokante brok

Ook in dit geval is het beter om direct over te stappen op de nieuwe voeding. Net zoals voorheen uitgelegd, verteert je beste vriend beide voedingen op een andere manier. Als je vers vlees zou mengen met krokante brokken, zal de spijsvertering van je hond in de knoop raken. Dat kan leiden tot maag- en darmklachten. 

De juiste hondenvoeding voor elke levensfase

Bovenstaande tips zijn algemene richtlijnen, maar natuurlijk heeft iedere hond een eigen groeitraject en unieke behoeften. Daarom worden de puppybrokjes van Just Russel op maat gemaakt en evolueren ze automatisch met je hond mee. Op die manier ben je zeker dat je op het juiste moment en op de juiste manier overstapt op volwassen hondenbrokken. Lekker voor je hond en makkelijk voor jou!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag