Je hond ooit al eens zien geeuwen? Of eerder smak, smak, smak en dan gapen? Net zoals mensen en verschillende andere zoogdieren, geeuwt een hond. Gapen kan zowel een positieve als negatieve betekenis hebben. Benieuwd? Het komt waarschijnlijk niet als een verrassing, maar in deze blog lees je er alles over en wat te doen als je hond véél geeuwt.
Wat is er als een hond veel geeuwt?
Aha! Vanaf hier wordt het interessant. Bij ons zijn vermoeidheid en verveling de meest voorkomende redenen van geeuwen, maar voor honden is de lijst langer. Er bestaan zowel emotionele en sociologische als fysiologische functies van gapen.
Emotionele en sociologische redenen
Geeuwen kan een teken zijn van ontspanning. Een waarschijnlijk wel bekend scénario: je hond die zich nestelt op zijn of haar mat, vervolgens geeuwt en in slaap valt. Maar geeuwen kan ook in een compleet tegenovergestelde situatie voorkomen, namelijk bij stress. Dit kan zowel in positieve als negatieve situaties plaatsvinden. Positieve stress kan zich uiten bij enthousiasme bijvoorbeeld als de riem wordt bovengehaald om te wandelen. Voorbeelden van negatieve stress kan voorkomen bij:
- Ruzie of geschreeuw in huis
- Betreden van een dierenkliniek
- Bij straffen
- Vastgebonden of stevig vastgehouden worden
- Geknuffeld worden door een kind
- Een vreemde die in de buurt komt
Fysiologische redenen
Daarnaast zijn er ook nog verschillende andere redenen. Een daarvan kennen we allemaal: zien geeuwen doet geeuwen. Het kan behoorlijk aanstekelijk werken en dat geldt ook voor honden. Honden gapen vaak mee met mensen en vooral hun baasjes.
Wist je dat je? De gevoeligheid van gezellig gezamenlijk geeuwen zich pas ontwikkelt na het eerste levensjaar. Als je een pup van enkele weken of maanden oud ziet gapen, heeft dat een van bovenstaande sociologische betekenissen.
Andere fysiologische redenen:
- wakker worden
- in slaap vallen
- van een angstige naar kalme staat gaan
- van verveling naar alertheid
Waarom gaapt mijn hond bij aaien?
Enerzijds kan omwille van de aandacht bij aaien geeuwen een teken zijn van enthousiasme. Anderzijds kan gapen ontstaan van stress als een vreemde of iemand waar je hond zich niet op zijn of haar gemak bij voelt je hond aait. Hier is het dus een teken van stress of onrust en wordt er eigenlijk ‘stop maar’ gezegd.
Waarom geeuwt en hijgt een hond?
Bij honden kan geeuwen dus ook een teken van stress zijn. Die stress is onder andere te zien door tongelen, de tong snel naar binnen en buiten bewegen, en veelvuldig hijgen. Daarop is geeuwen een reactie en manier om rustig te worden. Tongelen, hijgen en geeuwen is dus voor je hond een manier om zichzelf te kalmeren, maar voor jou is het een signaal dat je huisdier zich bedreigd voelt.
Andere stress-signalen bij je hond herkennen
Vaak gaat geeuwen omwille van stress gepaard met andere signalen zoals het likken van de lippen, het verbergen van de staart, de oren die naar achteren staan, ineenkrimpen, wegkijken, grote ogen… Deze signalen kunnen zowel wijzen op stress, maar ook op het gevoel van angst, onrustig, nood aan een pauze of conflict vermijdend gedrag.
Wat kan je doen?
Wanneer je signalen van stress of andere onrust ziet bij je hond, is het jouw doel je huisdier beter te laten voelen. Hoe? Vermijd situaties die je huisdier angstig maken of stressvol zijn. Lijkt het gezellig je hond mee te nemen naar een druk event, een luide parade of overvolle markt? Je huisdier denkt er vast anders over. Ben je al thuis, maar zijn er toch stresssignalen, creëer dan een veilige veilige ruimte voor je hond. Ook honden kunnen genieten van een rustige kamer, sfeermuziek en wat speelgoed of een snack. Nog andere tips nodig om je hond rustig te maken? Lees verder op deze blog.