Het beste graanvrij hondenvoer voor honden met overgewicht

Odile Geirnaert
23 juli 2024
5 min. leestijd

Merk je dat je hond overgewicht heeft? Goed dat je je daarmee bezighoudt! Overgewicht brengt namelijk een hoop gezondheidsproblemen met zich mee. Gelukkig kan een gezonde graanvrije hondenvoeding overgewicht voorkomen en verhelpen. Benieuwd naar de voordelen van graanvrije hondenbrokjes voor je hond met overgewicht? Ontdek ze in deze blog! 

Wat is graanvrij hondenvoer?

Graanvrij hondenvoer bevat geen granen zoals maïs, tarwe, gerst en haver. Het wordt dan ook vaak aangeraden voor honden met een graanallergie of een gevoelige maag. Ook kunnen graanvrije brokjes een positieve invloed hebben op de gezondheid van niet-allergische honden. Zo is graanvrije voeding voedzamer, zorgt het voor een glanzende vacht en vermindert het het risico op overgewicht.

Heeft mijn hond overgewicht?

Overgewicht bij je viervoeter is niet altijd makkelijk te bepalen. Dat komt omdat een gezond gewicht afhankelijk is van het ras en de leeftijd van je hond. Wel zijn er enkele manieren om te testen of je beste vriend een gezond gewicht heeft. Zo is het belangrijk dat je zijn ribben niet kan zien, maar wel makkelijk kan voelen. Bovendien moet je hond ook een duidelijk zichtbare taille hebben. Als dat niet het geval is, kan het zijn dat je hond overgewicht heeft. Je kan onderstaand schema als richtlijn gebruiken.

 

Obesitas en overgewicht bij honden - Just Russel

Voordelen van graanvrij voer voor honden met overgewicht

Honden met overgewicht hebben een verhoogd risico op diabetes en gewrichtsproblemen. Het is dus belangrijk dat je viervoeter de juiste dieetvoeding krijgt. Graanvrije hondenvoeding heeft alvast een hoop voordelen die het afvallen makkelijker maken, we lichten ze hieronder wat uitgebreider toe.

Hoogwaardige ingrediënten

Traditioneel hondenvoer bevat vaak een hoge hoeveelheid granen (soms wel tot 50%) en die hebben slechts een beperkte voedingswaarde. Dat zorgt ervoor dat je hond snel terug honger heeft na een maaltijd. Bij graanvrije brokjes worden deze granen vervangen door voedingsrijke plantaardige koolhydraten. Je hond is dan langer verzadigd met een kleinere hoeveelheid voeding. 

Minder calorieën 

Granen zijn vaak een vulmiddel in hondenvoeding en zijn dus populair bij goedkope en minder kwalitatieve merken. Dat klinkt misschien aantrekkelijk voor je portefeuille, maar veel granen betekent ook een hoge dosis zetmeel. Zetmeel wordt door het lichaam omgezet in suikers en dat zorgt ervoor dat je hond verdikt. Met graanvrij voer kan je beste vriend zijn gezond gewicht makkelijker behouden. 

Beter verteerbaar 

Een gezond gewicht begint bij een gezonde spijsvertering. Hoewel koolhydraten noodzakelijk zijn in de voeding van je viervoeter, zijn granen vaak niet de juiste koolhydraatbron. Veel honden hebben moeite om granen te verteren en wanneer  je verteringssysteem in de knoop zit, wordt afvallen moeilijker. Daarom bevatten graanvrije brokjes aardappelen of erwten als koolhydraatbron. Die zijn veel beter verteerbaar. 

Graanvrije hondensnacks 

Als je wilt afvallen is het belangrijk dat je consistent blijft. Dat geldt ook voor onze trouwe viervoeters. Een tussendoortje kan helemaal geen kwaad, maar het is wel van belang dat die zo gezond mogelijk blijft. Daarom haal je best ook graanvrije hondensnacks in huis, of kan je proberen zelf graanvrije hondenkoekjes te maken. Op die manier hoef je je niet schuldig te voelen als je jouw hond eens een extra beloning geeft.

Beste graanvrije hondenvoeding voor honden met overgewicht

Wat is dan de beste graanvrije voeding voor je viervoeter? Hieronder vind je enkele merken die graanvrije hondenbrokjes aanbieden.

  • Just Russel: De graanvrije hondenbrokken van Just Russel zijn op maat gemaakt en volledig afgestemd op de individuele noden van je beste vriend. Je kan dus gerust zijn dat je viervoeter de beste voeding krijgt! Bovendien biedt Just Russel ook gezonde hondensnacks aan, zoals dental sticks: graanvrij, gezond en caloriearm! 
  • Renske – Super Premium zalm: Met zalm als hoofdingrediënt, is deze voeding geschikt voor allergische honden en honden met overgewicht. Je kan de voeding verkrijgen in zakken van 2 kilo of 12 kilo.
  • Acana – Light & Fit: Doordat deze voeding beperkt is in calorieën en koolhydraten, wordt het vaak gegeven aan honden met (neiging tot) overgewicht. De voeding bevat 65% dierlijk eiwit en 15% plantaardige ingrediënten. 
  • Orijen – Fit & Trim: Deze voeding laat granen achterwege en bevat rauw vlees. Dat bevordert de spijsvertering en zorgt ervoor dat je hond langer voldaan is met een kleinere portie brokjes. 

Just Russel beseft dat iedere hond uniek is en dus ook unieke hondenbrokjes nodig heeft. Benieuwd naar het hoe het maaltijdplan van jouw hond eruitziet? Vul dan online een korte vragenlijst in en ontvang binnenkort je op maat gemaakte graanvrije hondenvoeding!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag