Hoe kies ik het beste graanvrij hondenvoer?

Odile Geirnaert
10 mei 2024
5 min. leestijd

Veel baasjes kiezen tegenwoordig voor graanvrij hondenvoer vanwege de vele voordelen die de voeding heeft. Toch is die keuze niet altijd even makkelijk, want wat zijn de beste graanvrije brokjes? En hoe weet je voor welk voer je moet kiezen? Daarom vind je in deze blog enkele tips en tricks die je helpen bij het maken van de juiste keuze. Scrol dus zeker verder! 

Wat is graanvrij hondenvoer?

In het kort is graanvrije hondenvoeding een voeding die geen granen zoals tarwe, rijst, haver en maïs bevat. Dat heeft een hoop voordelen want granen zijn niet geschikt voor iedere hond, gezien sommige honden hier allergisch aan zijn, wat allergische reacties veroorzaakt. Graanvrije brokjes helpen dan bij het verminderen van die allergische reacties en verbeteren bovendien ook spijsverteringsproblemen.

Tips voor het kiezen van graanvrij hondenvoer

Het kiezen van graanvrij hondenvoer is soms erg moeilijk, zeker met het enorme aanbod. Daarom vind je hieronder enkele tips die je kunnen helpen tijdens je zoektocht naar graanvrije brokjes. 

1. Hou rekening met de voorkeuren van je hond

Alle honden zijn uniek, dus hun voedselvoorkeuren zijn dat ook. Misschien verkiest jouw viervoeter een graanvrije hondenbrok met zalm, terwijl een andere hond dan weer liever eend heeft. Bovendien zijn er ook verschillende soorten hondenvoeding. Zo heb je de keuze uit droogvoer, natvoer of vers vlees. Welke van deze drie het meest geschikt is voor je beste vriend, hangt van zijn en jouw voorkeur af.

2. Kijk naar de ingrediëntenlijst

Goede graanvrije hondenvoeding bevat alle voedingsstoffen zodat je hond gezond blijft. De drie belangrijkste voedingsstoffen die niet mogen ontbreken in hondenvoer zijn eiwitten, vetten, en koolhydraten. Die laatste doet vaak denken aan granen, maar in tegenstelling tot traditioneel hondenvoer bevatten graanvrije hondenbrokjes erwten en aardappel als koolhydraatbron, wat een pak voedzamer is. 

3. Denk aan de leeftijd van je hond

Honden in verschillende levensfases hebben verschillende behoeften. In tegenstelling tot een oudere hond, moet een puppy nog veel groeien. Omdat die groei veel energie kost, kies je best voor graanvrije brokjes die speciaal ontwikkeld zijn voor puppy’s. Ook voor oudere honden bestaat er speciale voeding. Hun brokjes bevatten in het algemeen meer glucosamine en chondroïtine zodat ze lichamelijk fit en gezond blijven.

4. Kies voor het juiste merk

Kies voor bekende en betrouwbare merken. Die hebben doorgaans namelijk strengere kwaliteitscontroles en streven voortdurend naar het verbeteren van hun producten. Dat een merk bekend is, is ook vaak te danken aan de reputatie die ze hebben opgebouwd door kwaliteitsvolle voeding te leveren. Ben je niet zeker of een merk wel betrouwbaar is? Dan kan je altijd online reviews lezen voor je graanvrij hondenvoer in huis haalt.

5. Let op de gezondheidstoestand van je hond

Sommige honden hebben bijkomende gezondheidsproblemen. Dat kan gaan van overgewicht of ondergewicht tot diabetes of leverproblemen. Het is dan belangrijk dat ze aangepaste voeding krijgen. Je dierenarts is de beste persoon die je hierbij kan helpen. 

De beste graanvrije hondenbrokken

Bij het kiezen van graanvrije brokjes zijn er een hele hoop dingen waar je rekening mee moet houden. Om je alvast te helpen bij je keuze, vind je in onderstaande tabel enkele merken die graanvrij hondenvoer aanbieden.

Merk Gewicht Prijs
Just Russel Op maat  Op maat 
Edgard & Cooper Venison and Free-run Duck  12 kg  €83
Orijen Whole Prey Original 11.4 kg  €84,95
Carocroc Grain Free  12.5 kg  €56.92
Prins ProCare Sensible Hypoallergic – Graanvrij 12 kg  €72.95

Just Russel weet dat elke hond uniek is. Daarom bieden ze graanvrije hondenvoeding op maat aan, volledig afgestemd op de individuele behoeften van je viervoeter. Deze graanvrije brokjes zijn beter verteerbaar, verminderen allergische reacties en zijn volledig samengesteld met lokale ingrediënten. Dit allemaal onder het goedkeurend oog van dierenartsen! Bovendien houden de Just Russel brokjes ook rekening met je portefeuille. 

Overschakelen naar graanvrij hondenvoer

Ben je overtuigd en wil je overschakelen op graanvrije brokjes? Dan is het belangrijk dat die overstap geleidelijk gebeurt. Een tip hierbij is om in het begin de nieuwe brokjes met de oude te mengen. Zo kan je hond rustig wennen aan het nieuwe voer en voorkom je dat zijn spijsvertering uit balans raakt. Ook is het een goed idee om op voorhand met je dierenarts te overleggen dat je graag wilt overstappen op graanvrij hondenvoer.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag