Dit betekent oranje ontlasting bij je hond!

Een labrador laat oranje ontlasting achter in het gras
Odile Geirnaert
03 October 2022
4 min. leestijd

De ontlasting van je hond opruimen is niet het leukste taakje, maar toch is dit wel belangrijk! Niet alleen om je omgeving schoon te houden, maar ook zodat je de ontlasting van je hond goed leert kennen en op die manier afwijkingen te herkennen. Heeft je hond bijvoorbeeld plots last van oranje ontlasting? Scroll dan snel omlaag, in deze blogpost leggen we je uit waar dit vandaan komt! 

Waarom heeft mijn hond oranje ontlasting?

Oranje ontlasting bij je hond kan wel eens wijzen op een auto-immuunziekte, zoals de ziekte AIHA (auto-immuun hemolytische anemie). Bij deze ziekte valt het afweersysteem van je viervoeter zichzelf als het ware aan. Het lichaam breekt dan zelf rode bloedcellen af, waardoor de ontlasting oranje kleurt. 

4 anderer redenen voor oranje stoelgang bij je hond zijn:

1. Je hond at iets oranje

Geef je je hond graag worteltjes of pompoen als gezonde snack? Slim, zo hou je je hond tevreden zonder dat ie kilo’s aankomt. Deze groentjes zijn knaloranje, en niet al dat pigment breekt af tijdens de vertering. Resultaat: oranje ontlasting bij je hond.

2. Je hond heeft darmontsteking

Oranje ontlasting bij je hond kan ook te wijten zijn aan een darmontsteking. Deze pijnlijke aandoening kan te wijten zijn aan:

  • Parasieten
  • Bacteriën
  • Immuundeficiëntie
  • Voedselallergie
  • Te snel overschakelen op andere voeding

Andere symptomen van darminfectie zijn overgeven, diarree, gewichtsverlies, weinig eetlust, buikpijn en winderigheid. Spot je die ook? Ga meteen naar je dierenarts voor een behandeling.

3. Je hond heeft galwegobstructie

Als de galwegen van je hond verstopt zijn, bijvoorbeeld door galstenen, kan zijn stoelgang oranje kleuren. De galblaas produceert gal, een stof die je hond helpt zijn voeding te verteren. Zonder gal verloopt het spijsverteringsproces van je hond dus niet zoals gewoonlijk en kan zijn stoelgang een andere kleur krijgen, waaronder ook oranje.

4. Je hond heeft een leveraandoening

Ook de lever speelt een belangrijke rol in de spijsvertering van je hond. Als je hond dus een probleem heeft met dit orgaan, kan de consistentie en ook kleur van zijn stoelgang veranderen, bijvoorbeeld in oranje. Merk je dat je hond meer plast, dat hij braakt en diarree heeft, ziet het wit van zijn ogen geelachtig en eet hij minder? Ook dan ga je beter zo snel mogelijk naar je dierenarts voor een onderzoek en behandeling.

Is oranje ontlasting bij mijn hond gevaarlijk?

Merk je oranje ontlasting op bij je furry friend? Dan kan dit best gevaarlijk zijn. Wanneer je  hond dus echt last heeft van AIHA, galwegobstructie, leveraandoening of darmontsteking kan hij levensbedreigend ziek worden en klachten krijgen zoals pijn, koorts, geelzucht, rode urine, benauwdheid, overgeven en diarree.

Wat moet ik doen als de stoelgang van mijn hond oranje ziet?

Oranje ontlasting wordt – tenzij je hond veel worteltjes gegeten heeft – meestal gezien bij ernstig zieke honden. Daarom is het belangrijk om een bezoekje te brengen aan de dierenarts. Die helpt je om de oorzaak op te sporen en hoe je je hond snel terug gezond kan maken. 

Zoals hierboven gezegd, duidt oranje ontlasting in 90% van de gevallen op een auto-immuunziekte. Dit kan je niet zelf behandelen, hier heeft je hond dus medische hulp voor nodig. 

Wat is een normale kleur voor de poep van mijn hond?

De kleur van normale, gezonde stoelgang bij je hond is donkerbruin.

De kleur van de ontlasting van je hond is vaak te wijten aan de voeding die hij krijgt. Eet je hond voornamelijk koolhydraatrijke voeding? Dan kleurt de ontlasting vaak lichtbruin en voelt die soms ook iets zachter. Wanneer je hond een eiwitrijk dieet krijgt, dan is de ontlasting vaak donkerbruin en iets compacter. 

Weet ook dat bepaalde ingrediënten ervoor kunnen zorgen dat de kleur afwijkt van deze doorgaans (licht/donker)bruine kleur. Bepaalde ingrediënten kunnen de ontlasting heel donkerbruin tot bijna zwart kleuren. Over het algemeen kan ook zwarte ontlasting een alarmsignaal zijn, terwijl het bij bepaalde ingrediënten in de voeding vrij normaal is. 

Houd dus zeker in je achterhoofd dat de ontlasting van je hond min of meer een bruine kleur moet hebben. Wanneer de stoelgang van je hond dus oranje, geel, groen, rood, grijs of wit kleurt, breng je best een bezoekje aan de dierenarts. 

Met deze 4 tips breng je de darmen van je hond in balans!

Een blije hond, een blij baasje! Als baasje doe je er alles aan om je hond terug gelukkig en fit te maken. Met deze 3 tips wordt je viervoeter snel weer de oude: 

1. Laat je hond genoeg drinken

Wanneer je hond last heeft van diarree, dan houdt dat ook in dat hij veel water en zouten verliest. Daarom moet je er goed op letten dat je hond genoeg vocht binnenkrijgt en niet gedehydrateerd raakt. 

Hier lees je hoeveel een hond exact moet drinken. 

2. Geef je hond probiotica

Probiotica kan een zeer gunstig effect hebben op diarree. Het kan een goede bijdrage leveren aan de darmflora. De goede bacteriën in probiotica spelen een cruciale rol in de darmen en daarmee bij de algemene gezondheid van je hond. Ze helpen bij verschillende belangrijke processen. Denk aan het goed verteren van het voedsel, het strijden tegen ziekmakende bacteriën en het aansturen van essentiële lichaamsprocessen.

hondensupplement-met-probiotica-just-russel

3. Zorg voor voldoende en evenwichtige voeding voor je hond

Verkeerde voeding kan vaak een oorzaak zijn van diarree. Granen, geur, kleur- en smaakstoffen en allerlei “smaak boosters” doen de darmen van je hond geen goed. Bij diarree, is licht verteerbaar voedsel een must. Wij bij Just Russel helpen je graag op weg naar de juiste voeding waar je hond nood aan heeft! 

4. Breng een bezoekje aan de dierenarts

Helpen de bovenstaande tips niet en blijven de symptomen aanslepen? Dan breng je het best een bezoekje aan de dierenarts. Bij sommige soorten stoelgang heeft je hond medische hulp nodig. 

Meer te weten komen over de ontlasting van je hond? Lees een van deze blogs:

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag