Welke ingrediënten moet je vermijden in puppyvoeding?

Odile Geirnaert
17 augustus 2024
5 min. leestijd

Hoe kies je een goede en gezonde puppyvoeding voor je pup? Geen gemakkelijke opgave, zeker niet als het aanbod zo groot is. Gelukkig geeft de ingrediëntenlijst veel weg over de kwaliteit van een puppyvoeding. Het is dan belangrijk dat je weet wat goed is voor je puppy, maar ook welke ingrediënten je best moet vermijden in zijn brokjes. Leer er alles over in deze blog! 

Welke ingrediënten vermijd ik het best in puppyvoeding?

Welke puppyvoeding je pup binnenkrijgt, heeft een grote invloed op zijn gezondheid. Daarom is het belangrijk om te weten welke ingrediënten niet goed zijn voor je kleine vriend. Toegevoegde kleurstoffen, zuivelproducten en granen zijn zo’n ingrediënten. 

Toegevoegde kleurstoffen

Net zoals kunstmatige geur- en kleurstoffen niet goed zijn voor mensen, zijn ze ook niet goed voor hun trouwe viervoeters. Puppyvoeding ziet er misschien smakelijker uit wanneer het kleurstoffen bevat, maar toch kan het een hoop gezondheidskwaaltjes met zich meebrengen. Zo kan je pup er allergisch op reageren, of kan zijn spijsvertering in de knoop geraken.  

Zuivelproducten

Zuivelproducten zijn een bron van calcium, velen denken dus dat het goed is voor hun kleine viervoeter. Toch zijn alle honden lactose-intolerant in bepaalde mate. Je pup zuivelproducten geven zoals melk of kaas, resulteert dan in constipatie of diarree door een slechte vertering. Gelukkig bestaan er ook melkproducten, zoals yoghurt, die zo behandeld zijn dat de lactose er bijna uit is. Je viervoeter daar af en toe eens een potje van laten uitlikken, kan dus geen kwaad. 

Granen

Vaak bevat puppyvoeding van lage kwaliteit veel granen, veel meer dan je pup nodig heeft. Koolhydraten zijn wel een belangrijke voedingsstof, maar granen zijn niet de beste koolhydraatbron. Dat komt omdat ze een lage voedingswaarde hebben en moeilijk te verteren zijn. Bovendien zijn veel honden er allergisch aan. Net omdat het spijsverteringssysteem van puppy’s nog aan het ontwikkelen is, is het verstandig om granen te vermijden of in beperkte mate te geven. 

Wat is goede puppyvoeding? 

Wat moet je dan zeker wel terugvinden op de ingrediëntenlijst van puppyvoeding? Eiwitten, vetten en koolhydraten! Dat zijn de belangrijkste ingrediënten die de basis vormen van een goede puppybrok.

  • Eiwitten: Puppy’s zijn nog volop aan het groeien, en daarbij spelen eiwitten een belangrijke rol. Ze staan in voor de ontwikkeling van de spieren, organen en de immuniteit van je kleine viervoeter. 
  • Vetten: Een puppy heeft veel energie nodig en die kan hij halen uit vetten. Vetten worden dan ook niet voor niets de grootste energieleverancier genoemd. 
  • Koolhydraten: Ook koolhydraten leveren energie zodat je puppy goed kan groeien. Daarnaast bevatten koolhydraten een hoop vezels, wat zorgt voor een gezonde spijsvertering. 
  • Vitamines en mineralen: Bovenstaande ingrediënten liggen aan de basis van een goede puppyvoeding, toch mogen vitamines en mineralen niet ontbreken. Zo zijn calcium en fosfor bijvoorbeeld erg belangrijk tijdens de groeifase van je pup. 

Welke voeding moet ik nu aan mijn puppy geven?

Er zijn veel verschillende merken die puppyvoeding aanbieden, maar hoe weet je zeker dat je voor het beste merk kiest? Om die keuze makkelijker te maken hebben we er enkele uitgezocht en met elkaar vergeleken. 

Merk Voordelen Prijs
Just Russel
  • Op maat gemaakt 
  • Graanvrij
  • Samengesteld door dierenartsen
  • Zonder kleur- en smaakstoffen
Op maat
Acana puppy & junior 
  • Zonder kunstmatige toevoegingen
  • Bevat een hoog percentage vers vlees 
€6,53/kg
Eukanuba Puppy & Junior Large kip graanvrij
  • Graan- en glutenvrij
  • Bevordert de spijsvertering 
€4,08/kg 
Edgard & Cooper Verse Scharreleend & Kip
  • Graanvrij
  • Voor sterke gewrichten
€7,71/kg
Smølke Puppy Grain Free Formula
  • Bevordert de weerstand
  • Goed voor de vacht en het gebit
€4,66/kg 

De puppyvoeding van Just Russel bevat niet enkel ingrediënten van de beste kwaliteit, maar ook is de voeding op maat gemaakt. Dat betekent dat de Just Russel brokjes volledig zijn afgestemd op de unieke noden van je kleine vriend. Bovendien zijn de hondenbrokjes samengesteld door dierenartsen. Op die manier hoef jij je geen zorgen meer te maken of je pup wel de juiste ingrediënten binnenkrijgt. Handig! 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag