Moet mijn hond andere voeding krijgen om gewicht te verliezen?

Odile Geirnaert
07 October 2024
5 min. leestijd

Wist je dat de helft van de honden in Nederland en België overgewicht heeft? Net zoals bij mensen kunnen die extra kilo’s leiden tot heel wat gezondheidskwaaltjes voor je viervoeter. Maar hoe zorg je er dan voor dat je hond een gezond gewicht heeft en welke rol spelen zijn hondenbrokjes? Je leert het allemaal in onderstaande blog. Scrol dus zeker verder! 

Waarom is gewichtsbeheersing bij honden zo belangrijk?

Veel hondenbaasjes beseffen niet dat hun trouwe viervoeter te zwaar is. Hoewel een wat dikkere hond er misschien schattig uitziet, gaat dit vaak ten koste van zijn gezondheid. Zo leven honden met overgewicht gemiddeld 2,5 jaar minder lang dan hun slankere soortgenoten en hebben ze vaker nood aan extra dierenartsbezoeken. Om dat te voorkomen is het belangrijk om je hond op een gezond gewicht te houden.

Hoe bepaal ik of mijn hond te zwaar is?

Wanneer je hond 5 tot 10% boven zijn ideale gewicht weegt, is er sprake van overgewicht. Maar wat is dan het ideale gewicht voor je hond? Dat kun je eenvoudig bepalen met de zichttest. Bij een gezonde viervoeter is de taille duidelijk zichtbaar en goed te voelen. Als je merkt dat je hond een rondere vorm heeft en de buik net zo breed is als de ribbenkast, of je kan de ribben niet duidelijk meer voelen, dan draagt je viervoeter waarschijnlijk wat extra kilo’s mee. 

Hoe laat ik mijn hond gezond afvallen?

Gelukkig zijn er heel wat dingen die je als baasje kunt doen om je viervoeter te helpen die extra kilo’s kwijt te raken. Omdat afvallen een proces is dat tijd en geduld nodig heeft, kies je best voor een langzame en geleidelijke aanpak. Onderstaande tips zetten je alvast op het juiste been:

Geef de juiste voeding

De winkelrekken staan vol met allerlei soorten hondenvoer, maar veel daarvan bevatten te veel koolhydraten, en dat zijn dikmakers. De eerste stap bij het afvallen is daarom het kiezen van de juiste hondenbrokken. Wanneer de voeding de juiste balans van ingrediënten bevat, kan je hond al spontaan gewicht verliezen. Blijven de kilo’s hardnekkig? Dan is het de moeite waard om te kijken naar speciale dieetvoeding.

Kies voor gezonde snacks

Een extra traktatie kan geen kwaad, toch? Toch wel! De calorieën in snacks worden vaak over het hoofd gezien, terwijl ze toch behoorlijk hoog zijn. Daarom is het beter om extraatjes te vermijden. Kun je die schattige puppy-ogen toch niet weerstaan? Kies dan voor gezonde snacks zoals groenten en fruit, of probeer zelf eens gezonde hondenkoekjes te maken. 

Hou je aan de correcte porties 

Je hoeft de hondenbrokken niet één voor één te tellen, maar je weegt best wel de voeding die je aan je viervoeter geeft. Baasjes die dat niet doen geven al snel te veel brokken, waardoor hun hond moeilijk gewicht verliest. Kijk daarom telkens op de verpakking hoeveel je viervoeter mag eten. Zo voorkom je dat je te zware hond te veel calorieën binnenkrijgt.

Zorg voor dagelijkse beweging

Voeding is een belangrijk onderdeel in het afvalproces van je viervoeter, maar zeker niet het enige. Zo is dagelijkse beweging ook cruciaal, want hoe meer je viervoeter beweegt, hoe meer calorieën hij verbrandt, en hoe sneller hij gewicht verliest. Bovendien is extra beweging, zoals tien minuten langer wandelen of vaker met een bal spelen, ook goed voor de gewrichten van je hond. Een win-winsituatie dus! 

Raadpleeg je dierenarts

Misschien wel de belangrijkste tip: laat je hond nakijken door je dierenarts. Soms is een onderliggend medisch probleem de oorzaak van het overgewicht van je hond. Een grondige controle kan dan helpen om de juiste aanpak te bepalen en eventuele gezondheidsproblemen tijdig te behandelen. Bovendien kan extra ondersteuning nooit kwaad.

Wat zijn mogelijke gevolgen van overgewicht bij honden?

Als je niet tijdig ingrijpt bij overgewicht, loop je het gevaar dat je viervoeter obees wordt. Het gevolg daarvan zijn ernstige lichamelijke en geestelijke kwaaltjes:

  • Suikerziekte: Obesitas kan de werking van het insuline hormoon verstoren. Dit leidt tot een te hoog suikergehalte in het bloed van je hond, met alle gevolgen van dien.
  • Artrose: Extra gewicht belast de gewrichten. Hierdoor slijten ze sneller, met als resultaat pijnlijke gewrichtsproblemen zoals artrose. 
  • Hart- en longproblemen: Een te zwaar lichaam zorgt voor extra druk op het hart en de longen. Daardoor raakt je viervoeter sneller buiten adem en heeft hij meer kans op hartziekten.
  • Huid- en vachtproblemen: De vacht zegt veel over de gezondheid van je hond. Een viervoeter met overgewicht heeft vaak een doffe vacht en meer last van kale plekken en huidinfecties. 
  • Snel moe en een slechte conditie: Al dat extra gewicht meeslepen is vermoeiend. Je hond raakt niet alleen sneller uitgeput, maar verliest ook de motivatie om te bewegen, wat zijn gezondheid verder verslechtert. 

Schakel ik nu best over naar andere voeding voor mijn te zware hond?

Vanaf het moment dat je viervoeter 20% boven zijn ideale gewicht zit, wordt hij als obees beschouwd. Vanaf dan is het verstandig om over te schakelen naar de op maat gemaakte dieetvoeding van Just Russel. Niet enkel heeft de voeding een lagere caloriewaarde, maar ook houden de brokjes rekening met de individuele noden van je hond tijdens het afvalproces. Bovendien krijg je doorheen het proces ook gratis advies van dierenartsen zodat je hond zeker gezond is. Dus, klaar om de overstap te maken? 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag