Wat is het beste type hondenvoer voor mijn puppy?

Odile Geirnaert
10 september 2024
5 min. leestijd

Op zoek naar een goede puppyvoeding voor je pup? Dan is het belangrijk om te weten uit welke soorten hondenvoer je allemaal kan kiezen. Zo kan je je pup droge, natte of verse voeding geven. Dat aanbod maakt het kiezen van de beste hondenbrokken niet eenvoudig. Daarom vergelijken we in deze blog de verschillende types puppyvoer met elkaar. Benieuwd? Scrol dan snel verder! 

Wat is goede puppyvoeding?

Voordat er verder ingegaan wordt op de verschillende types puppyvoeding, is het belangrijk om te weten wat gezonde puppybrokjes precies zijn. Zo moet elk type hondenvoer voor je pup telkens de juiste hoeveelheid eiwitten, vetten en koolhydraten bevatten. Bovendien kunnen calcium en fosfor ook niet ontbreken in de voeding van een groeiende pup. 

Waarom moet mijn puppy de juiste voeding krijgen?

De eerste maanden van je pups leven, zijn de belangrijkste. Dat komt omdat zowel het lichaam als de hersenen van je groeiende pup zich volop aan het ontwikkelen zijn. Om die ontwikkeling vlot te laten verlopen, is het belangrijk dat je kleine vriend de juiste puppyvoeding krijgt. Als hij geen kwalitatieve brokjes krijgt, kan je viervoeter op latere leeftijd een hoop kwaaltjes krijgen.

Soorten puppyvoeding

Eenzelfde soort voeding zou maar saai zijn. Bovendien heeft iedere pup ook andere noden en voorkeuren. Voor de ene pup zijn droge brokjes het meest geschikt, terwijl de ander liever natvoer in zijn voederbakje ziet liggen. Hieronder leggen we uit wanneer een type voeding het meest geschikt is. 

Moedermelk 

Vanaf de geboorte krijgt een pup moedermelk tot hij 1 maand oud is. Vanaf dan haalt een pupje al zijn calorieën uit vaste voeding. De overstap van moedermelk die alle nodige voedingsstoffen bevat, naar een vaste voeding met dezelfde voedingswaarde, moet gemaakt worden. 

Droge puppyvoeding

Droge puppybrokjes worden vaak aangeraden als hoofdvoeding. Dat komt doordat ze ontwikkeld zijn om de juiste verhouding voedingsstoffen te bevatten. Het is dan ook de voeding waar de meeste soorten van bestaan. Zo heb je hypoallergene, graanvrije en energierijke voeding. Best let je er wel op dat het geen chemische toevoegingen bevat.  

Verse puppyvoeding

Verse voeding leunt het dichtst aan bij het vroegere, natuurlijke dieet van je pup. Om die reden wordt deze soort puppyvoeding alsmaar populairder bij hondenbaasjes. De keuze voor vers voer hangt dus vooral af van je persoonlijke voorkeur. Omdat verse voeding makkelijker te verteren is, is het aangeraden voor pups met spijsverteringsproblemen. 

Natte puppyvoeding

Nat puppyvoer heeft een lager caloriegehalte, ideaal dus voor pups met overgewicht. Toch wordt het om diezelfde reden beter niet als hoofdvoeding gegeven. In combinatie met droge brokjes, heeft het dan wel weer een hoop voordelen. Zo krijgt je viervoeter genoeg vocht binnen met natte puppyvoeding, wat ook helpt tegen urineweginfecties. 

Overstappen op goede puppyvoeding

Je pup houdt van routine. Daarom is het belangrijk dat je geleidelijk overstapt op een nieuwe puppyvoeding. Om die overstap vlot te laten verlopen, kan je onderstaand schema volgen:

  • Dag 1 tot 2: Geef je pup de eerste dagen 75% oud voer en 25% nieuw voer.
  • Dag 3 tot 4: Bouw de hoeveelheid nieuw voer stilaan op. Geef nu 50% oud voer en 50% nieuw voer.
  • Dag 5 tot 6: De volgende stap is om je pup 25% oud voer en 75% nieuw voer te geven.
  • Dag 7: Na een week is de overstap compleet. Je pup eet vanaf nu 100% nieuw voer.

Beslis je om over te stappen van krokante puppybrokjes op geperst voer of vers vlees? Dan hoeft die overstap niet geleidelijk te gebeuren. Je pup verteert vers vlees en geperst voer op een andere manier dan krokante brokjes. Om te vermijden dat zijn spijsvetering in de war geraakt, gebeurt deze overstap dus best direct.

5 goede puppyvoedingen op een rijtje

Om je alvast op het juiste spoor te zetten tijdens je zoektocht naar de juiste puppyvoeding, vind je hieronder enkele merken op een rijtje.

Merk Prijs
Just Russel
  • Op maat van je pup
  • Samengesteld door dierenartsen
  • Hoogwaardige ingrediënten
  • Met persoonlijk voedingsschema 
Op maat 
Renske Super Premium Puppy
  • Licht verteerbaar
  • Bevat omega-3
€ 6,40/kg
Acana Puppy & Junior
  • Bevat vers vlees 
  • Zonder kunstmatige toevoegingen
€ 7,99/kg
Orijen Puppy Large Breed
  • Graanvrij
  • 85% dierlijke ingrediënten
€ 6,58/kg
Smølke Puppy Mini-Medium Hondenvoer
  • Bevordert het immuunsysteem 
  • Ondersteunt de spijsvertering
€ 4,76/kg 

Zoals voorheen al vermeld heeft iedere pup unieke noden en voorkeuren. Om te kunnen garanderen dat je kleine viervoeter het beste voer krijgt, biedt Just Russel puppyvoeding op maat aan. De individuele voedingsbehoeften van je pup worden geanalyseerd zodat dierenartsen een persoonlijk recept kunnen samenstellen. Op die manier hoef jij je hoofd niet meer te breken of je pup wel de juiste puppyvoeding krijgt.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag